BACKSTORY

Attica Bank: Ενα πιστοποιητικό «όλα καλά - όλα ανθηρά»

11-05-2021 | 07:43
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Εκεί στην KPMG τελικώς διαθέτουν... επιστημονική κατάρτιση. Όχι μόνον στον έλεγχο οικονομικών καταστάσεων αλλά και στην τήρηση ισορροπιών. Εκτός από Big Four των ελεγκτικών παίζει να είναι και μέσα στο Big Two των εταιριών δημοσίων σχέσεων. Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου και εκδόθηκε το πιστοποιητικό της Attica Bank χωρίς κανένας να έρθει τελικώς σε δύσκολη θέση.

Και πως άλλωστε θα μπορούσε να συμβεί αυτό αφού η ίδια η τράπεζα στην έκθεση του διοικητικού της συμβουλίου αλλά και στις οικονομικές της καταστάσεις κάνει διψήφιο αριθμό αναφορών στη βαθιά γνώση των στοιχείων που είχε τελικώς η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

— Η Τράπεζα προσαρμόζει και βελτιώνει τη στρατηγική της και εξασφαλίζει την εναρμόνιση των επιμέρους επιχειρηματικών της ενεργειών προς επίτευξη της στρατηγικής της, μέσω της τακτικής επισκόπησης και παρακολούθησης βασικών δεικτών απόδοσης σε συνδυασμό με την παρακολούθηση των εποπτικών δεικτών που υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

— Η Διεύθυνση Κινδύνων Ομίλου παρακολουθεί την κεφαλαιακή επάρκεια σε τακτά χρονικά διαστήματα και υποβάλλει τα στοιχεία υπολογισμού αυτής ανά τρίμηνο στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αποτελεί και την εποπτεύουσα αρχή των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Κάτι κακόγλωσσοι μάλιστα έλεγαν πως αυτά και εκείνα, δύο προέδρους έφαγαν από την Attica Bank. Και καλά ο ένας είχε το καράτε στο αίμα του... ο άλλος όμως;

Έτσι λοιπόν με αυτά και με εκείνα τα πάντα αποδόθηκαν σε εσωτερικές διαδικασίες της KPMG που τελικώς δημιούργησαν υπόβαθρο καθυστέρησης. Η διεθνής όμως ταυτότητα της ελεγκτικής είναι βέβαιο πως δεν βοηθήθηκε από το συμβάν για να το πούμε κομψά.

Θα μπορούσε να αναρρωτηθεί κανείς τι διαφορά έχει η Αττικής από την MLS; Και αυτοί έκαναν αποσβέσεις και προβλέψεις στο πλαίσιο εκτιμήσεων. Δεν ήταν όμως τράπεζα για να τη γλυτώσουν...

Κάπως έτσι θα βρεθεί πάλι κανένας Grego να ξεμπροστιάζει καταστάσεις και θα πέσουμε όλοι από τα σύννεφα...

Μιας και μιλάμε για πεφτοσυννεφάκηδες εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όλα καλά με την MLS; Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει στείλει επιστολή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά το Χρηματιστήριο. Μάλιστα η εταιρία ενοχλήθηκε γιατί στην επιστολή τους ρώτησαν για το πότε θα δημοσιεύσουν οικονομικές καταστάσεις. λέγοντας ότι «η Εταιρεία μας έχει απαντήσει σε σχετικές επιστολές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στην αποκλειστική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η εποπτεία της τήρησης των διατάξεων του ν. 3556/2007. Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται ότι οι Οικονομικές Καταστάσεις του 2019 θα δημοσιευτούν εντός του τρέχοντος μήνα».

Καλά κι εσείς εκεί στο Χρηματιστήριο δεν καταλαβαίνετε ότι ενοχλούνται οι άνθρωποι. Γιατί τους χαλάτε την ηρεμία. Το θέμα είναι βέβαια ότι δεν κατάλαβε κανένας ότι η MLS έκοβε ομόλογα άνευ ενημερωτικού και αυτό ήταν ιδέα του Χρηματιστηρίου. Και έτσι μετά από φτάσαμε από μήνα σε μήνα να περιμένουμε οικονομικές καταστάσεις και ο μήνας να έχει εννιά γενικώς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:38

Απειλεί με «μεγάλο δασμό» τη Βρετανία ο Ντόναλντ Τραμπ

08:29

Η Ρωσία καταγγέλλει τις νέες κυρώσεις της ΕΕ

08:20

Κρι Κρι: Με παρουσία από τις ΗΠΑ ως την Κίνα «ξορκίζει» τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

08:11

Εργασία από το σπίτι: Οκτώ δουλειές με πολλά χρήματα χωρίς προϋπηρεσία

08:02

Πώς η συνεργασία της Tesco με ντόπιους παραγωγούς, αντικαθιστά τους συνεταιρισμούς

07:53

Πυρκαγιές 2026: «Απαιτητικό» το καλοκαίρι - Στο μικροσκόπιο και περιοχές όπως η Θεσσαλία

07:44

Καύσιμα: Οι τιμές παίρνουν ξανά φωτιά - Νέες αυξήσεις στην Ελλάδα

07:36

Ο Μητσοτάκης, ο Τραμπ και η «απειλή» Τσίπρα

07:27

ΕΚΤΕΡ: Ο δρόμος για την «αναβάθμιση» και τα μεγάλα έργα - Σε ποιους τομείς εστιάζει

07:19

Παράταση της εκεχειρίας Ισραήλ - Λιβάνου για 3 εβδομάδες: Νέο μήνυμα Τραμπ για Ιράν

07:13

Διεθνές Αεροδρόμιο Κρήτης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR): «Παράταση χρόνου» για Καστέλι και συστήματα αεροναυτιλίας - Οι «μνηστήρες»

07:09

Τραμπ: «Φανταστική χώρα η Ελλάδα» - Θετικά σχόλια για Κυριάκο Μητσοτάκη

07:05

Τριπλή επιστροφή ενοικίου για 50.000 εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές - Προ των πυλών η νέα ρύθμιση

07:00

Το θετικό σοκ της ΔΕΗ - Τα ξεχωριστά των Δελφών - Ο μετασχηματισμός του Υπερταμείου

23:55

Η Lufthansa καταργεί τη δωρεάν χειραποσκευή

23:48

Βρετανία: Ιατρικά δεδομένα 500.000 ανθρώπων προσφέρονταν προς πώληση μέσω Αlibaba

23:46

Nike: Νέος γύρος απολύσεων, επηρεάζει 1400 θέσεις

23:41

Ανακάμπτει η Intel: Εξέπληξαν πολύ ευχάριστα τα μεγέθη α' τριμήνου

23:40

Eurostat: Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου τα κορίτσια ξεπερνούν τα αγόρια στον προγραμματισμό

23:27

Τουρκία: Ανακάλυψη αγάλματος της Αθηνάς ύψους 2 μέτρων στη Λαοδικεία

23:23

Wall Street: Οπισθοχώρησαν οι μετοχές από τα υψηλά

22:51

Έκλεισε πάνω από τα 105 δολάρια το brent

22:30

Το νέο στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ - Επενδύσεις 24 δισ. ευρώ για επιτάχυνση ανάπτυξης

22:12

Βρετανία: «Συναγερμός» για την αύξηση των τιμών παρακεταμόλης λόγω του πολέμου στο Ιράν

21:59

Ο πρόεδρος Τραμπ λέει ότι «δεν βιάζεται» για μια συμφωνία με το Ιράν

21:54

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου

21:44

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απλούστευση του επιχειρείν και την ανάπτυξη

21:43

Στηρίζει την ΑΜΚ της ΔΕΗ και η CVC με νέα επένδυση έως 1,2 δισ. ευρώ

21:30

Meta: Προχωρά σε 8.000 απολύσεις για να συνεχίσει τις επενδύσεις στο ΑΙ

21:15

ΝΥΤ: Σοβαρά τραυματίας, όμως οξύνους και δραστήριος ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ