BACKSTORY

Attica Bank: Ενα πιστοποιητικό «όλα καλά - όλα ανθηρά»

11-05-2021 | 07:43
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Εκεί στην KPMG τελικώς διαθέτουν... επιστημονική κατάρτιση. Όχι μόνον στον έλεγχο οικονομικών καταστάσεων αλλά και στην τήρηση ισορροπιών. Εκτός από Big Four των ελεγκτικών παίζει να είναι και μέσα στο Big Two των εταιριών δημοσίων σχέσεων. Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου και εκδόθηκε το πιστοποιητικό της Attica Bank χωρίς κανένας να έρθει τελικώς σε δύσκολη θέση.

Και πως άλλωστε θα μπορούσε να συμβεί αυτό αφού η ίδια η τράπεζα στην έκθεση του διοικητικού της συμβουλίου αλλά και στις οικονομικές της καταστάσεις κάνει διψήφιο αριθμό αναφορών στη βαθιά γνώση των στοιχείων που είχε τελικώς η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

— Η Τράπεζα προσαρμόζει και βελτιώνει τη στρατηγική της και εξασφαλίζει την εναρμόνιση των επιμέρους επιχειρηματικών της ενεργειών προς επίτευξη της στρατηγικής της, μέσω της τακτικής επισκόπησης και παρακολούθησης βασικών δεικτών απόδοσης σε συνδυασμό με την παρακολούθηση των εποπτικών δεικτών που υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

— Η Διεύθυνση Κινδύνων Ομίλου παρακολουθεί την κεφαλαιακή επάρκεια σε τακτά χρονικά διαστήματα και υποβάλλει τα στοιχεία υπολογισμού αυτής ανά τρίμηνο στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αποτελεί και την εποπτεύουσα αρχή των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Κάτι κακόγλωσσοι μάλιστα έλεγαν πως αυτά και εκείνα, δύο προέδρους έφαγαν από την Attica Bank. Και καλά ο ένας είχε το καράτε στο αίμα του... ο άλλος όμως;

Έτσι λοιπόν με αυτά και με εκείνα τα πάντα αποδόθηκαν σε εσωτερικές διαδικασίες της KPMG που τελικώς δημιούργησαν υπόβαθρο καθυστέρησης. Η διεθνής όμως ταυτότητα της ελεγκτικής είναι βέβαιο πως δεν βοηθήθηκε από το συμβάν για να το πούμε κομψά.

Θα μπορούσε να αναρρωτηθεί κανείς τι διαφορά έχει η Αττικής από την MLS; Και αυτοί έκαναν αποσβέσεις και προβλέψεις στο πλαίσιο εκτιμήσεων. Δεν ήταν όμως τράπεζα για να τη γλυτώσουν...

Κάπως έτσι θα βρεθεί πάλι κανένας Grego να ξεμπροστιάζει καταστάσεις και θα πέσουμε όλοι από τα σύννεφα...

Μιας και μιλάμε για πεφτοσυννεφάκηδες εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όλα καλά με την MLS; Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει στείλει επιστολή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά το Χρηματιστήριο. Μάλιστα η εταιρία ενοχλήθηκε γιατί στην επιστολή τους ρώτησαν για το πότε θα δημοσιεύσουν οικονομικές καταστάσεις. λέγοντας ότι «η Εταιρεία μας έχει απαντήσει σε σχετικές επιστολές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στην αποκλειστική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η εποπτεία της τήρησης των διατάξεων του ν. 3556/2007. Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται ότι οι Οικονομικές Καταστάσεις του 2019 θα δημοσιευτούν εντός του τρέχοντος μήνα».

Καλά κι εσείς εκεί στο Χρηματιστήριο δεν καταλαβαίνετε ότι ενοχλούνται οι άνθρωποι. Γιατί τους χαλάτε την ηρεμία. Το θέμα είναι βέβαια ότι δεν κατάλαβε κανένας ότι η MLS έκοβε ομόλογα άνευ ενημερωτικού και αυτό ήταν ιδέα του Χρηματιστηρίου. Και έτσι μετά από φτάσαμε από μήνα σε μήνα να περιμένουμε οικονομικές καταστάσεις και ο μήνας να έχει εννιά γενικώς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:00

Στην 4η θέση της ΕΕ η Ελλάδα στην ανεπίσημη εργασία - Μάστιγα η υποδηλωμένη απασχόληση

16:45

Χεζμπολάχ: «Δεν μας απασχολούν οι συνομιλίες Τελ Αβίβ - Βηρυτού»

16:30

Τραμπ: Το Ιράν δεν μπορεί να μας εκβιάσει - «Η Τεχεράνη ελέγχει τα Στενά του Ορμούζ»

16:16

Χρυσοχοΐδης από Κρήτη: Η μάχη που δίνουμε δεν έχει χρώματα και κομματική διάσταση

16:02

FT: Και ξενοδοχεία στην πλατφόρμα της Airbnb

15:48

Τραμπ: «Σύντομα» η δημοσιοποίηση κυβερνητικών εγγράφων για τα UFO

15:34

Ο ισραηλινός στρατός καθόρισε «κίτρινη γραμμή» στον Λίβανο, όπως στη Γάζα

15:20

Πιο επιτυχημένη εμπορικά ηθοποιός στην ιστορία του σινεμά η Ζόε Σαλντάνα

15:06

Νέα «πυρά» από την αντιπολίτευση για την παραίτηση Λαζαρίδη

14:52

Λαβρόφ: Να συζητήσουμε τους μελλοντικούς οικονομικούς δεσμούς Μόσχας - Ουάσιγκτον

14:38

Χαμενεΐ: Το πολεμικό ναυτικό του Ιράν είναι έτοιμο να επιφέρει «νέες πικρές ήττες» στους εχθρούς

14:25

ΥΠΑΑΤ: 43 κρούσματα αφθώδους πυρετού σε 54 εκτροφές της Λέσβου

14:12

Νέα εκατέρωθεν πλήγματα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

13:59

Με Ελλάδα οι 13 «μυστικοί» προορισμοί της Ευρώπης για το καλοκαίρι

13:45

Περιοδεία Κικίλια στην Κρήτη

13:33

Παραιτήθηκε από ΥΦΥΠΑΑΤ ο Μακάριος Λαζαρίδης - «Εν ευθέτω χρόνω ο αντικαταστάτης του»

13:28

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Κολωνό: Δύο νεκροί και ένας τραυματίας

13:14

Κοινωνικός τουρισμός: Την Τρίτη οι αιτήσεις - Ποιοι δικαιούνται το voucher

13:00

Εύθραυστη «εκεχειρία» στις αγορές

12:48

ΠΑΣΟΚ: «Πόσο ακόμα ο κ. Μητσοτάκης θα διατηρεί το προσωπικό του ρουσφέτι;»

12:37

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τα περιφερειακά κανάλια - «Tάξη σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών»

12:24

Πιερρακάκης: Η ενεργειακή κρίση απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση

12:11

Τουρκία κατά Ισραήλ: Πρόσχημα η «εθνική ασφάλεια» - Θέλουν απλά περισσότερα εδάφη

12:00

Στο Ηράκλειο τη Δευτέρα το 4ο προσυνέδριο της ΝΔ

11:47

Οι IRGC έκλεισαν ξανά τα Στενά του Ορμούζ - Ιρανικά σκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον τάνκερ

11:41

Παρέμβαση Τσίπρα με προαναγγελία εξελίξεων: «Ζυγώνει η ώρα ανάληψης ευθυνών»

11:28

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 24 Απριλίου

11:14

Κοντογεώργης: Η δημοκρατία μας απαιτεί ενότητα και όχι αφορμές διχασμού

11:00

Στρατηγικός μετασχηματισμός στην ΕΕΕΠ: Στο επίκεντρο το project management

10:47

Αράχωβα (Υποδιοικήτρια ΔΥΠΑ): Η πολιτική για ευάλωτες ομάδες εξελίσσεται με τις ανάγκες της κοινωνίας