
Ως αναμενόταν η πρόταση μομφής από ομάδα ακροδεξιών ευρωβουλευτών εναντίον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεν είχε καμία τύχη. Αυτό που ωστόσο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της συζήτησης στο Στρασβούργο ήταν η «αναμέτρηση» των ευρωομάδων εντός του Ευρωκοινοβουλίου με αφορμή την πρόταση μομφής.
Οι «παραγκωνισμένοι» εκ του αποτελέσματος Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (τόσο λόγω της δύναμής τους όσο όμως και των εμφανώς «δεξιότερων» επιλογών της προέδρου σε συγκεκριμένα ζητήματα) είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν μία πολιτική επιτυχία.
Προφανώς στήριξαν -δεν απείχαν όπως είχαν απειλήσει- την προεδρία Φον ντερ Λάιεν, επιβεβαιώνοντας την -όποια- συμμαχία τους εντός Κοινοβουλίου, παράλληλα όμως «ανέστησαν» το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ, ΕΚΤ+) ενόψει της πρότασης της Επιτροπής για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό. Η πρόταση αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη και -ως την περασμένη Δευτέρα- θεωρείτο απολύτως αναμενόμενη η απορρόφηση του Ταμείου στον κεντρικό προϋπολογισμό (ΠΔΠ 2028-2034) όπως άλλωστε και σειράς κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων.
Παράλληλα, οι SnD επιχείρησαν να περιορίσουν την άνεση με την οποία η Επιτροπή μπορεί να επιλέγει συμμάχους εντός του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να περνά τις προτάσεις της ευκολότερα. Είναι γεγονός ότι η κυριαρχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ) ελάχιστα μπορεί να αμφισβητηθεί με τις παρούσες ισορροπίες στις Βρυξέλλες, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα του 2023. Αυτό ωστόσο που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι το σημείο εκκίνησης του διαλόγου για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό.
Ο περιορισμός της πολιτικής συνοχής έναντι άλλων προτεραιοτήτων θεωρείται δεδομένος. Το εύρος ωστόσο του περιορισμού αυτού του περιορισμού θα συναντήσει αντιστάσεις από αρκετές «χώρες της Συνοχής» ή φίλους των χωρών αυτών. Και εύλογα η πρόταση της 16ης Ιουλίου έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει ενός διαλόγου που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2027 επί ελληνικής προεδρίας.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.