ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πώς οι υπουργοί Oικονομικών των 27 μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε θέματα ενεργειακής μετάβασης

Γιάννης Παπαγεωργίου
21-06-2024 | 11:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς οι υπουργοί Oικονομικών των 27 μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε θέματα ενεργειακής μετάβασης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με δεδομένο ότι πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, οφείλω να ομολογήσω ότι συμφωνώ απόλυτα με την παρατήρηση που εύστοχα μου μετέφερε πρόσφατα Έλληνας τεχνοκράτης με σημαντικό ρόλο στις Βρυξέλλες.

Κάθε υπουργός, σε οποιοδήποτε χαρτοφυλάκιο, ζητά κονδύλια προκειμένου να πετύχει τον δικό του εγχώριο σχεδιασμό στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Και τα κονδύλια καλούνται να τα βρούνε οι υπουργοί Οικονομικών. Αντίθετα, όσοι έχουν τα κλειδιά του ταμείου κάθε χώρας σκέφτονται αντιστρόφως. Γνωρίζουν το προς διάθεση budget και αναζητούν ποιο το μέγιστο όφελος που μπορούν να πετύχουν με αυτό.

Για λόγους οικονομίας χώρου, καταγράφω ότι ο δεύτερος τρόπος είναι ο πλέον εποικοδομητικός αν μία χώρα θέλει να πετύχει σε εύλογο χρόνο τους βασικούς της στόχους. Και επειδή ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η ΕΕ διαθέτουν ανεξάντλητους πόρους, επανέρχομαι σε ένα ζήτημα που είχαμε καταγράψει μετά από πρόσφατη επίσκεψή μας στις Βρυξέλλες και κατέστη εκ νέου επίκαιρο με την είδηση της εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar.

Η πρόταση για ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης

Το ACER, η αρμόδια Αρχή της ΕΕ για την Ενέργεια (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) έχει ήδη καταγράψει την ανάγκη χρήσης κοινού ηλεκτρικού δικτύου από τις χώρες της Ένωσης. Η πρόταση αυτή έχει -σύμφωνα με τους ειδικούς- τουλάχιστον δύο βασικά χαρακτηριστικά. Περιορισμένο κατά το δυνατό ρίσκο σε θέματα ενεργειακής επάρκειας μέσω ΑΠΕ και σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Ίσως ακόμα σημαντικότερο είναι ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός μπορεί να βρει ευρεία αποδοχή ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη. Σημείωση: κράτη – μέλη, όχι απαραίτητα τους υπουργούς ενέργειας που τα εκπροσωπούν. Άνθρωποι με καλή γνώση του θέματος από τις Βρυξέλλες επεσήμαιναν ότι ορισμένοι από τους net contributors θα έβλεπαν με καλό μάτι τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού δικτύου που θα κατανάλωνε σχεδόν σε real time την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ είτε αυτές βρίσκονται στις θάλασσες του ευρωπαϊκού νότου είτε σε θάλασσες και στεριά του ευρωπαϊκού βορρά. Μία τέτοια επένδυση θα περιόριζε σημαντικά το ρίσκο της ενεργειακής ασφάλειας και θα μείωνε δραστικά τις δαπανηρές απαιτήσεις για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

Με μία πρώτη ματιά, η Ελλάδα όχι μόνο ευνοείται από μία τέτοια εξέλιξη αλλά πρακτικά γίνεται μέρος μίας λύσης που αναβαθμίζει το ρόλο της από κάθε άποψη: ενεργειακή, οικονομική γεωπολιτική. Και οι πρώτες ενδείξεις θέλουν τη χώρα να υποστηρίζει μία τέτοια μετάβαση.

Ωστόσο, όπως κάθε διαπραγμάτευση εντός των 27, η επιτυχής κατάληξη ενός τέτοιου εγχειρήματος εξαρτάται αφενός μεν από τα εγχώρια συμφέροντα (π.χ. από τη μεταβατική υποστήριξη έργων φυσικού αερίου έως την υποστήριξη λύσεων «καθαρής» πυρηνικής ενέργειας) καθώς και από την άρνηση αρκετών εκ των υπουργών ενέργειας να «παραχωρήσουν» μέρος του χαρτοφυλακίου τους στους υπουργούς οικονομικών (με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ενεργειακή αγορά κάθε κράτους μέλους). Εκ των πραγμάτων, οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει συναντίληψη και συμπόρευση των δύο υπουργείων. Κάποιες χώρες φαίνεται να το έχουν ήδη πετύχει.

Συνοψίζοντας, επανερχόμαστε στην αρχική μας διαπίστωση, η οποία και εν πολλοίς θα δώσει τον τόνο σε σειρά ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών την επόμενη πενταετία. Είναι θεμιτό να αναζητάς πόρους για να πετύχεις το μέγιστο δυνατό των στόχων σου. Είναι ρεαλιστικό να γνωρίζεις τους πόρους που διαθέτεις προκειμένου να πετύχεις αυτούς που έχουν προτεραιότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Σύρος: Θετική πορεία στην επιβατική κίνηση κατά το διάστημα Απριλίου - Αυγούστου 2026

23:36

Σδούκου κατά Τσίπρα για Μαδούρο: Τι συμφωνήθηκε το 2012 και τι συνέβη με τα αεροσκάφη της Βενεζουέλας

23:15

Τραμπ: Επανέλαβε ότι αναμένει τέλος του πολέμου με το Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

22:48

Τασούλας: Παρέστη στις εκδηλώσεις για την 83η Επέτειο του Ολοκαυτώματος και της Καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας

22:19

Πυροσβεστική: Τέσσερις συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών και παραβάσεις της νομοθεσίας για την πυροπροστασία

21:47

ΕΛΑΣ: Ταυτοποιήθηκε ο 67χρονος που οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Κων. Καραμανλή στη Βούλα

21:28

Σουηδία: Νίκη του συνασπισμού της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης δείχνουν τα exit poll

21:18

Τουρκία: Επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον μπαρ και ενώσεων ΛΟΑΤΚΙ+

21:05

Ισπανία: Δασική πυρκαγιά κοντά στην Κόστα δελ Σολ, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν

20:53

Ξεκίνησε με την άφιξη της σορού στον ΙΝ Αγίας Τριάδας η λαϊκή αγρύπνια για τον Γ. Μαζωνάκη

20:41

Χωρίς ενεργό μέτωπο και οριοθετημένη η πυρκαγιά στην Άνω Βροντού Σερρών

20:30

Φιντάν: Το Ισραήλ επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Συρία

20:15

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για διακεκριμένη οπλοκατοχή

20:07

Θεοχάρης: Μεταβαίνει στην Κύπρο - Στο επίκεντρο επενδύσεις, εμπόριο και οικονομική συνεργασία

19:59

Νεκρός εντοπίστηκε ένας άνδρας στη γέφυρα της Λυκοβρύσης - Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο σημείο

19:57

Υεμένη: Σαουδαραβικά πλήγματα στην επαρχία Σάαντα, το προπύργιο των Χούθι

19:49

Ουκρανία: Πλήγμα με drone σε τρένο κοντά στα σύνορα με την Πολωνία - Σε μπροστινό συρμό βρίσκονταν ο Μπόρις Τζόνσον

19:25

Κόσοβο: Η Βουλή ενέκρινε τη νέα κυβέρνηση του Αλμπίν Κούρτι αλλά η θεσμική κρίση παραμένει

19:19

Τσουκαλάς: Η αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική αλλαγή έχει αρχίσει

19:14

Καλλιόπη Καλαιτζή: Αρκετά με το χυδαίο «τσουβάλιασμα» - Ας ακούσουμε, επιτέλους, τι λέει η επιστήμη!

19:00

UBS: Δημοσιονομικό «ναρκοπέδιο» η Γαλλία πριν τις εκλογές του 2027

18:53

Το χρονικό της «μετατροπής» της πλασμαφαίρεσης από θεραπεία για σοβαρά νοσήματα σε lifestyle τάση για «αιώνια νεότητα»

18:25

Έλισον: Ακύρωσε την πώληση 50 εκατ. μετοχών της Oracle

17:48

Τραμπ: Εμμένει στα περί ενωμένης Ιρλανδίας - Βάζει και τη Σκωτία στο «κάδρο»

17:21

Bloomberg: Η Ελλάδα μετατράπηκε σε «μαγνήτη» των ελίτ Hedge Fund

17:00

Οι «πράσινες» επιδόσεις της Ελλάδας – Πως φτάσαμε στο πλεόνασμα των 438 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο ρεύματος

16:54

Anthropic: Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ ήδη χρησιμοποιούν τα ΑΙ μοντέλα μας

16:36

Πιερρακάκης: Τριάντα επενδυτικές ευκαιρίες μπορούν να φέρουν 20 δισ. ευρώ στη χώρα την επόμενη δεκαετία

16:25

Μαρινάκης: Το μόνο που «ξέχασε» να μας πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό

16:05

Κίνα: Αυξήθηκαν οι επενδύσεις των γερμανικών εταιρειών