ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πώς οι υπουργοί Oικονομικών των 27 μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε θέματα ενεργειακής μετάβασης

Γιάννης Παπαγεωργίου
21-06-2024 | 11:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς οι υπουργοί Oικονομικών των 27 μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε θέματα ενεργειακής μετάβασης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με δεδομένο ότι πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, οφείλω να ομολογήσω ότι συμφωνώ απόλυτα με την παρατήρηση που εύστοχα μου μετέφερε πρόσφατα Έλληνας τεχνοκράτης με σημαντικό ρόλο στις Βρυξέλλες.

Κάθε υπουργός, σε οποιοδήποτε χαρτοφυλάκιο, ζητά κονδύλια προκειμένου να πετύχει τον δικό του εγχώριο σχεδιασμό στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Και τα κονδύλια καλούνται να τα βρούνε οι υπουργοί Οικονομικών. Αντίθετα, όσοι έχουν τα κλειδιά του ταμείου κάθε χώρας σκέφτονται αντιστρόφως. Γνωρίζουν το προς διάθεση budget και αναζητούν ποιο το μέγιστο όφελος που μπορούν να πετύχουν με αυτό.

Για λόγους οικονομίας χώρου, καταγράφω ότι ο δεύτερος τρόπος είναι ο πλέον εποικοδομητικός αν μία χώρα θέλει να πετύχει σε εύλογο χρόνο τους βασικούς της στόχους. Και επειδή ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η ΕΕ διαθέτουν ανεξάντλητους πόρους, επανέρχομαι σε ένα ζήτημα που είχαμε καταγράψει μετά από πρόσφατη επίσκεψή μας στις Βρυξέλλες και κατέστη εκ νέου επίκαιρο με την είδηση της εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar.

Η πρόταση για ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης

Το ACER, η αρμόδια Αρχή της ΕΕ για την Ενέργεια (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) έχει ήδη καταγράψει την ανάγκη χρήσης κοινού ηλεκτρικού δικτύου από τις χώρες της Ένωσης. Η πρόταση αυτή έχει -σύμφωνα με τους ειδικούς- τουλάχιστον δύο βασικά χαρακτηριστικά. Περιορισμένο κατά το δυνατό ρίσκο σε θέματα ενεργειακής επάρκειας μέσω ΑΠΕ και σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Ίσως ακόμα σημαντικότερο είναι ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός μπορεί να βρει ευρεία αποδοχή ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη. Σημείωση: κράτη – μέλη, όχι απαραίτητα τους υπουργούς ενέργειας που τα εκπροσωπούν. Άνθρωποι με καλή γνώση του θέματος από τις Βρυξέλλες επεσήμαιναν ότι ορισμένοι από τους net contributors θα έβλεπαν με καλό μάτι τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού δικτύου που θα κατανάλωνε σχεδόν σε real time την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ είτε αυτές βρίσκονται στις θάλασσες του ευρωπαϊκού νότου είτε σε θάλασσες και στεριά του ευρωπαϊκού βορρά. Μία τέτοια επένδυση θα περιόριζε σημαντικά το ρίσκο της ενεργειακής ασφάλειας και θα μείωνε δραστικά τις δαπανηρές απαιτήσεις για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

Με μία πρώτη ματιά, η Ελλάδα όχι μόνο ευνοείται από μία τέτοια εξέλιξη αλλά πρακτικά γίνεται μέρος μίας λύσης που αναβαθμίζει το ρόλο της από κάθε άποψη: ενεργειακή, οικονομική γεωπολιτική. Και οι πρώτες ενδείξεις θέλουν τη χώρα να υποστηρίζει μία τέτοια μετάβαση.

Ωστόσο, όπως κάθε διαπραγμάτευση εντός των 27, η επιτυχής κατάληξη ενός τέτοιου εγχειρήματος εξαρτάται αφενός μεν από τα εγχώρια συμφέροντα (π.χ. από τη μεταβατική υποστήριξη έργων φυσικού αερίου έως την υποστήριξη λύσεων «καθαρής» πυρηνικής ενέργειας) καθώς και από την άρνηση αρκετών εκ των υπουργών ενέργειας να «παραχωρήσουν» μέρος του χαρτοφυλακίου τους στους υπουργούς οικονομικών (με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ενεργειακή αγορά κάθε κράτους μέλους). Εκ των πραγμάτων, οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει συναντίληψη και συμπόρευση των δύο υπουργείων. Κάποιες χώρες φαίνεται να το έχουν ήδη πετύχει.

Συνοψίζοντας, επανερχόμαστε στην αρχική μας διαπίστωση, η οποία και εν πολλοίς θα δώσει τον τόνο σε σειρά ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών την επόμενη πενταετία. Είναι θεμιτό να αναζητάς πόρους για να πετύχεις το μέγιστο δυνατό των στόχων σου. Είναι ρεαλιστικό να γνωρίζεις τους πόρους που διαθέτεις προκειμένου να πετύχεις αυτούς που έχουν προτεραιότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:42

Κομισιόν: «Οι νέοι δασμοί Τραμπ συμβαδίζουν με τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ»

12:34

Πυρκαγιές στην Ισπανία: «Δραματική η κατάσταση», λέει ο Σάντσεθ - Η Ελλάδα στέλνει δύο Canadair

12:25

Στα 39,12 δισ. ευρώ το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το α' τρίμηνο

12:13

Χατζηδάκης: «Ο κ. Τσίπρας δεν είναι η λύση για τη χώρα, αλλά ένα ακόμα πρόβλημα»

12:07

Ιαπωνία: Στο 1,6% ο δομικός πληθωρισμός τον Ιούνιο λόγω υψηλών τιμών ενέργειας

12:03

Τουρκία: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης φεύγει από το κόμμα του και ιδρύει νέο κίνημα

11:54

Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο επίκεντρο σήμερα και αύριο

11:53

Τράπεζες: Πού «παίζεται» η υπέρβαση στο δεύτερο τρίμηνο

11:44

Αποστολή προστίμων σε ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων - Με AI οι ενστάσεις

11:43

Παληός (Σιδηρόδρομοι Ελλάδος): Η ασφάλεια στον σιδηρόδρομο αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα

11:32

Βρετανία: «Οι δασμοί των ΗΠΑ δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις»

11:30

Δυτική Όχθη: Τέσσερις νεκροί σε συγκρούσεις Ισραηλινών με Παλαιστίνιους - Νετανιάχου: «Θα απαντλησουμε σθεναρά»

11:25

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Αντίθετη στην αύξηση της θητείας των διοικήσεων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών

11:24

«Βγάζει» αντίδραση το Χρηματιστήριο της Αθήνας με άνοδο άνω του 1%

11:22

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων 400 εκατ. ευρώ στις 29 Ιουλίου

11:16

ΕΤΑΔ: Διαγωνισμός για την εκμίσθωση του Τουριστικού Περιπτέρου Μαραθώνα

11:12

Μαρινάκης: Τι ισχύει για νέες ταυτότητες, «Εξοικονομώ», voucher και ρύθμιση 72 δόσεων

11:01

Γαλλία: Μαίνεται η πυρκαγιά κοντά στο Μπορντό - Στάχτη 87.000 στρέμματα

10:46

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

10:40

Ιράν: Τέσσερις νεκροί στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στον νότο

10:25

Βρετανία: Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Ιούνιο κόντρα στις προσδοκίες

10:13

Γερμανία: Περιορισμένο ανασχηματισμό ανακοίνωσε ο Μερτς - «Έπονται περαιτέρω αλλαγές»

10:04

ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

10:04

Αλλαγή στην ηγεσία της Allianz Ελλάδος

09:57

The Ellinikon: Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων παραδόσεων έργων

09:48

Elikonos Capital: Επενδύει στην «Το Μάννα» Ν.Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ μέσω του Elikonos 3

09:41

Χατζηδάκης: «Η Δημοκρατία κινδυνεύει κι από εκείνους που την ευτελίζουν»

09:41

Βουλή: Ορκίστηκαν η Θ. Ακριώτου και Ι. Καριπίδης στη θέση των παραιτηθέντων βουλευτών Σ. Κεδίκογλου και Β. Κόκκαλη

09:33

Volkswagen: Σημαντικά χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα κέρδη στο β' τρίμηνο - Απώλειες 3% για τη μετοχή

09:18

Έκρηξη στο Μπαχρέιν, όπου ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες συναγερμού