ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το παιχνίδι ξεκίνησε νωρίς

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-01-2024 | 12:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το παιχνίδι ξεκίνησε νωρίς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είναι η πρώτη φορά όσο θυμάμαι την ΕΕ που η μάχη για τις κρίσιμες θέσεις των επικεφαλής των θεσμών της ξεκινά τόσο νωρίς. Για την ακρίβεια πολύ νωρίτερα των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Η απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να θέσει υποψηφιότητα για μία θέση ευρωβουλευτή δρα ως επιταχυντής των εξελίξεων. Κι αυτό όχι γιατί ο Βίκτορ Ορμπάν μπορεί να εκμεταλλευτεί την προεδρία της Ουγγαρίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και να διεκδικήσει ευρύτερο ρόλο -για αυτό θα αναφέρουμε περισσότερα στο άμεσο μέλλον- αλλά γιατί οι υπόλοιποι παίκτες καλούνται άμεσα να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Και κυρίως να λάβουν -ή να μη λάβουν- την υποστήριξη του Βερολίνου και του Παρισιού.

Αρχικά η κοινή λογική λέει ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει άμεσα τις προθέσεις της να διατηρήσει τη θέση της. Ως σήμερα φρόντιζε σταθερά να το αποφύγει κερδίζοντας χρόνο και «καίγοντας» τα ισχνά σενάρια περί «ευρωεκλογών spitzenkandidaten τύπου 2014» και ευρωκομματικών προεκλογικών καμπανιών. Πρακτικώς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα ανακοινώσει τον υποψήφιό του τον Μάρτιο, στο Βουκουρέστι. Η πρόεδρος της Επιτροπής θα προτιμούσε μία διαδικασία ανάθεσης αλλά η κλεψύδρα πλέον αδειάζει.

Ο Σαρλ Μισέλ θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τις πιθανότητές του να μετακομίσει στην προεδρία της Ευρωβουλής (σενάριο όχι ιδιαίτερα πιθανό) ή σε πόστο έμμεσα συνδεόμενο με αυτά των ευρωπαϊκών θεσμών. Στην παρούσα φάση δεν έχει σημασία ούτε η προσωπική μου άποψη -συγκριτικά με τον προκάτοχό του πράγματι δεν είναι η καλύτερη- ούτε οι πιθανότητες επιτυχίας των στόχων του. Σημασία έχει ότι εδώ και καιρό το παιχνίδι των διαδόχων των επικεφαλής της τρέχουσας θητείας των θεσμών έχει ξεκινήσει. Και τα ονόματα που ακούγονται -συμπεριλαμβανομένου π.χ. του προς αποχώρηση Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε- δε δημοσιοποιούνται μόνο για να καούν. Το αποτέλεσμα συνεπώς των ευρωεκλογών δε θα αποτελέσει το έναυσμα αλλά μάλλον ένα από τα τελευταία επεισόδια της διαδικασίας. Καθοριστικό, φυσικά, ειδικά αν τα ποσοστά των ευρωομάδων δεν υποστηρίζουν τις επιλογές.
Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι… εμείς τι (πρέπει να) κάνουμε;

Με 21 Έλληνες ευρωβουλευτές εκ των οποίων πολλοί «ανένταχτοι» σε ευρωομάδες με αποφασιστικό λόγο στις αποφάσεις, δυστυχώς δε φαίνεται να μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Ειδικά αν επαληθευτούν σενάρια -ο πρωθυπουργός από την πλευρά του τα διέψευσε-που θέλουν πολιτικούς και περσόνες άσχετες με τους διαδρόμους και τις διαδρομές των Βρυξελλών να συμμετέχουν στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων.

Με την όποια γνώση και εμπειρία διαθέτω στα ευρωπαϊκά θέματα, θεωρώ ότι θα ήταν ευχής έργο τουλάχιστον ένας «Έλληνας των Βρυξελλών» να μπορούσε να ηγηθεί κάθε κομματικού ευρωψηφοδελτίου ώστε «να μάθαινε on the go τη δουλειά» και την ανθρωπογεωγραφία της ΕΕ στους υπόλοιπους. Ειδικά σε εκείνους που εκλεγούν και δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία. Και παράλληλα να διέθετε το κύρος και τη δυνατότητα να συμμετέχει σε συζητήσεις και αποφάσεις… για μεγάλα παιδιά. Σε «δωμάτια με ενήλικες». Άντε όμως να πείσεις τους κομματικούς υποψηφίους ότι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου (πρέπει να) γνωρίζει άριστα το σπορ και να εκλεγεί ανεξαρτήτως σταυροδοσίας. Έστω και για λόγους αποτελεσματικότητας και μάλιστα χωρίς να πλήττεται το δημοκρατικό της εκλογής που πολλοί επικαλούνται.

Έχεις συγκεκριμένα ονόματα στο μυαλό σου… θα μπορούσε εύλογα να μου πει κάποιος. Φυσικά και έχω. Αρκετά, προερχόμενα από όλες τις ευρωομάδες του δημοκρατικού τόξου. Και τα περισσότερα εξ αυτών είναι μάλλον άγνωστα στο ευρύ κοινό άρα και στους ψηφοφόρους των ελληνικών κομμάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:36

Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε στον Τραμπ να απολύσει τη διοικήτρια της Fed «χωρίς λόγο»

18:35

Τι αναφέρουν Aktor - Motor Oil για το δεύτερο FSRU στην Ελλάδα

18:29

ΑΔΜΗΕ: Με ποσοστό 5,12% η SMALLCAP World Fund

18:29

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν βοήθεια ύψους 300 εκατ. δολαρίων στη Βενεζουέλα για τους σεισμούς

18:22

Θεσσαλονίκη: Επίδομα 1.000 ευρώ για τη γέννηση τρίτου και τέταρτου παιδιού

18:21

Πρόταση Aktor προς Motor Oil για εξαγορά του 75% των Ηλέκτωρ και Thalis

18:20

Βενζίνη: Η πτώση στις τιμές είχε ημερομηνία λήξης; Τι περιμένει τώρα η αγορά

18:17

Alpha Trust: Στο 96,95% το ποσοστό της Alpha Bank μετά τη Δημόσια Προσφορά

18:17

Χατζηθεοδοσίου: Γιατί μειώσεις τιμών από τον Σεπτέμβριο και όχι από αύριο;

18:12

Ψηφιακά εργαλεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την αντιμετώπιση καύσωνα

18:10

Βενιζέλος: Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζει τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας με «στρατηγική ψυχραιμία»

18:04

Square Lime: Άνοδος των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής στην Ελλάδα το α' εξάμηνο του 2026

17:59

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη υπό τον Μητσοτάκη - Η ατζέντα

17:53

Παπασταύρου: «Στρατηγικής σημασίας η συνεργασία Ελλάδας - Ινδίας με έμφαση στoν IMEC»

17:52

ΥΠΑΑΤ: Καταβολή ενίσχυσης 29,52 εκατ. ευρώ σε 26.218 παραγωγούς μηδικής

17:50

Κοντογεώργης: Από το 2019 απαντήθηκαν πάνω από 5.305 επίκαιρες και 76.845 γραπτές ερωτήσεις

17:48

Συνάντηση Δένδια με τον υπουργό Άμυνας της Αλβανίας - Τι συζήτησαν

17:45

Η Τουρκία καταδικάζει τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Συρία

17:40

Χρηματιστήριο: «Έσπασε» το τετραήμερο πτωτικό σερί

17:37

Eurobank: Επένδυση 1 δισ. ευρώ στην ψηφιακή τραπεζική με αιχμή την AI

17:26

ΥΠΕΘΟΟ για ΕΛΑΣ: Οι 20 «μύθοι» και οι 20 αλήθειες για την ελληνική οικονομία

17:20

Τουρνάς: «Η πρόληψη είναι η ισχυρότερη άμυνα απέναντι στις πυρκαγιές - Κανείς δεν περισσεύει»

17:15

Μειώθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των πλοίων που πέρασαν από το Ορμούζ το Σαββατοκύριακο

17:14

Ιράκ: Η κυβέρνηση δίνει προθεσμία ως τον Σεπτέμβριο για να διαλυθούν οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές

17:01

Δωδεκάνησα: 6 μικρά νησιά - ησυχαστήρια για πραγματική χαλάρωση

16:59

Χρυσοχοΐδης: «Η Ελλάδα σήμερα είναι μια απολύτως ασφαλής χώρα»

16:58

Wall Street: Ράλι μετά την αποκλιμάκωση ΗΠΑ-Ιράν, στο επίκεντρο η τεχνολογία

16:56

Κορκίδης για «Συμφωνία Κυρίων»: «Να προεξοφλήσουμε στις τελικές τιμές τη μείωση του ενεργειακού κόστους»

16:46

Βενεζουέλα: Έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου - Τουλάχιστον 8 τραυματίες

16:38

Meliá Hotels International: Νέα ξενοδοχειακή μονάδα στην Κέρκυρα - H έβδομη στην Ελλάδα