ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το παιχνίδι ξεκίνησε νωρίς

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-01-2024 | 12:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το παιχνίδι ξεκίνησε νωρίς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είναι η πρώτη φορά όσο θυμάμαι την ΕΕ που η μάχη για τις κρίσιμες θέσεις των επικεφαλής των θεσμών της ξεκινά τόσο νωρίς. Για την ακρίβεια πολύ νωρίτερα των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Η απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να θέσει υποψηφιότητα για μία θέση ευρωβουλευτή δρα ως επιταχυντής των εξελίξεων. Κι αυτό όχι γιατί ο Βίκτορ Ορμπάν μπορεί να εκμεταλλευτεί την προεδρία της Ουγγαρίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και να διεκδικήσει ευρύτερο ρόλο -για αυτό θα αναφέρουμε περισσότερα στο άμεσο μέλλον- αλλά γιατί οι υπόλοιποι παίκτες καλούνται άμεσα να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Και κυρίως να λάβουν -ή να μη λάβουν- την υποστήριξη του Βερολίνου και του Παρισιού.

Αρχικά η κοινή λογική λέει ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει άμεσα τις προθέσεις της να διατηρήσει τη θέση της. Ως σήμερα φρόντιζε σταθερά να το αποφύγει κερδίζοντας χρόνο και «καίγοντας» τα ισχνά σενάρια περί «ευρωεκλογών spitzenkandidaten τύπου 2014» και ευρωκομματικών προεκλογικών καμπανιών. Πρακτικώς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα ανακοινώσει τον υποψήφιό του τον Μάρτιο, στο Βουκουρέστι. Η πρόεδρος της Επιτροπής θα προτιμούσε μία διαδικασία ανάθεσης αλλά η κλεψύδρα πλέον αδειάζει.

Ο Σαρλ Μισέλ θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τις πιθανότητές του να μετακομίσει στην προεδρία της Ευρωβουλής (σενάριο όχι ιδιαίτερα πιθανό) ή σε πόστο έμμεσα συνδεόμενο με αυτά των ευρωπαϊκών θεσμών. Στην παρούσα φάση δεν έχει σημασία ούτε η προσωπική μου άποψη -συγκριτικά με τον προκάτοχό του πράγματι δεν είναι η καλύτερη- ούτε οι πιθανότητες επιτυχίας των στόχων του. Σημασία έχει ότι εδώ και καιρό το παιχνίδι των διαδόχων των επικεφαλής της τρέχουσας θητείας των θεσμών έχει ξεκινήσει. Και τα ονόματα που ακούγονται -συμπεριλαμβανομένου π.χ. του προς αποχώρηση Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε- δε δημοσιοποιούνται μόνο για να καούν. Το αποτέλεσμα συνεπώς των ευρωεκλογών δε θα αποτελέσει το έναυσμα αλλά μάλλον ένα από τα τελευταία επεισόδια της διαδικασίας. Καθοριστικό, φυσικά, ειδικά αν τα ποσοστά των ευρωομάδων δεν υποστηρίζουν τις επιλογές.
Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι… εμείς τι (πρέπει να) κάνουμε;

Με 21 Έλληνες ευρωβουλευτές εκ των οποίων πολλοί «ανένταχτοι» σε ευρωομάδες με αποφασιστικό λόγο στις αποφάσεις, δυστυχώς δε φαίνεται να μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Ειδικά αν επαληθευτούν σενάρια -ο πρωθυπουργός από την πλευρά του τα διέψευσε-που θέλουν πολιτικούς και περσόνες άσχετες με τους διαδρόμους και τις διαδρομές των Βρυξελλών να συμμετέχουν στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων.

Με την όποια γνώση και εμπειρία διαθέτω στα ευρωπαϊκά θέματα, θεωρώ ότι θα ήταν ευχής έργο τουλάχιστον ένας «Έλληνας των Βρυξελλών» να μπορούσε να ηγηθεί κάθε κομματικού ευρωψηφοδελτίου ώστε «να μάθαινε on the go τη δουλειά» και την ανθρωπογεωγραφία της ΕΕ στους υπόλοιπους. Ειδικά σε εκείνους που εκλεγούν και δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία. Και παράλληλα να διέθετε το κύρος και τη δυνατότητα να συμμετέχει σε συζητήσεις και αποφάσεις… για μεγάλα παιδιά. Σε «δωμάτια με ενήλικες». Άντε όμως να πείσεις τους κομματικούς υποψηφίους ότι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου (πρέπει να) γνωρίζει άριστα το σπορ και να εκλεγεί ανεξαρτήτως σταυροδοσίας. Έστω και για λόγους αποτελεσματικότητας και μάλιστα χωρίς να πλήττεται το δημοκρατικό της εκλογής που πολλοί επικαλούνται.

Έχεις συγκεκριμένα ονόματα στο μυαλό σου… θα μπορούσε εύλογα να μου πει κάποιος. Φυσικά και έχω. Αρκετά, προερχόμενα από όλες τις ευρωομάδες του δημοκρατικού τόξου. Και τα περισσότερα εξ αυτών είναι μάλλον άγνωστα στο ευρύ κοινό άρα και στους ψηφοφόρους των ελληνικών κομμάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:23

Με νέο διοικητικό συμβούλιο ο ΟΑΣΘ

16:16

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους

16:08

Δομική Κρήτης: Νέα σύμβαση 5,45 εκατ. ευρώ για έργα στη Μεσσηνία

16:06

Μητσοτάκης από Κοζάνη: «Μία υγιής και κερδοφόρος ΔΕΗ επιτρέπει τη στήριξη της κοινωνίας»

16:03

ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση βαφτίζει προστασία την εγκατάλειψη των οφειλετών»

15:48

Μητσοτάκης από Κοζάνη: Η πλήρης ανάταξη των υποδομών του ΕΣΥ αποτελεί κεντρική προτεραιότητα

15:39

Ανακαίνιση Κατοικίας: Παράταση προθεσμίας έως 30 Σεπτεμβρίου και διεύρυνση κριτηρίων

15:31

Η Ντόλι Πάρτον τα είχε όλα έτοιμα - Όλα όσα θα γίνουν μετά τον θάνατό της

15:25

ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζεται για άλλους 24 μήνες η απασχόληση των ανέργων απολυθέντων

15:20

Το ΥΠΕΞ του Ιράν πιέζει τις άλλες χώρες να μην εφαρμόσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ

15:14

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων στις 2 Σεπτεμβρίου

15:12

10 ξενοδοχεία στην Ιταλία για παραμυθένια διαμονή

15:09

Ισπανός υπουργός Εσωτερικών: «Η βία δεν είναι λύση στη Θέουτα»

15:08

Τσίπρας: «Ετοιμαζόμαστε όχι μόνο να δώσουμε τη μάχη αλλά και για να κυβερνήσουμε την επόμενη μέρα»

15:02

Πυρκαγιά στο Πλουτοχώρι της Ηλείας - Ήχησε το 112

14:54

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιά αύριο σε Κρήτη, Ρόδου και Κάρπαθο - Στο «πορτοκαλί» πολλές περιοχές της χώρας

14:40

Νεπάλ: Έφτασαν τους 538 οι νεκροί - Πάνω από 90.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από την καταστροφή

14:40

Τι αναμένουν οι αγορές από την ομιλία του Κέβιν Γουός στο Τζάκσον Χολ

14:21

Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη Δυτ. Μακεδονία δείχνει απτά αποτελέσματα

14:18

ΠΟΥ: Τερματισμός της επιδημίας Έμπολα στην Ουγκάντα - 42 ημέρες χωρίς νέο κρούσμα

14:06

Eurobank: Θετική η συμβολή του εξωτερικού τομέα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

13:53

Περιοδεία Μητσοτάκη σε Δυτική Μακεδονία: Τα σχέδια της κυβέρνησης για στήριξη της μεταποίησης

13:46

Νέα σελίδα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με 700 νέες θέσεις φοιτητικής στέγασης

13:46

Στην 8η θέση της Ευρώπης το «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε εμπορικές πτήσεις

13:30

UBS: Η Ευρώπη θα αναγκαστεί να «κυνηγήσει» φυσικό αέριο

13:21

Νορβηγία: Ποιος είναι ο νέος βασιλιάς Χάακον και ποια είναι η επόμενη ημέρα για το στέμμα

13:11

Lefties: Το οικονομικό brand της Inditex άνοιξε στη Βρετανία και απειλεί Shein και Primark

12:58

ΣΒΕ: Εθνικό σύμφωνο για τη βιομηχανία και 10ετή βιομηχανική στρατηγική πρότεινε στον Κυρ. Μητσοτάκη

12:48

Η Ισλανδία ζυγίζει το ευρωπαϊκό της μέλλον: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το δημοψήφισμα

12:31

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Τη Δευτέρα οι υπογραφές Ελλάδας-Ισραήλ για τον νέο αντιαεροπορικό θόλο