ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το παιχνίδι ξεκίνησε νωρίς

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-01-2024 | 12:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το παιχνίδι ξεκίνησε νωρίς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είναι η πρώτη φορά όσο θυμάμαι την ΕΕ που η μάχη για τις κρίσιμες θέσεις των επικεφαλής των θεσμών της ξεκινά τόσο νωρίς. Για την ακρίβεια πολύ νωρίτερα των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Η απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να θέσει υποψηφιότητα για μία θέση ευρωβουλευτή δρα ως επιταχυντής των εξελίξεων. Κι αυτό όχι γιατί ο Βίκτορ Ορμπάν μπορεί να εκμεταλλευτεί την προεδρία της Ουγγαρίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και να διεκδικήσει ευρύτερο ρόλο -για αυτό θα αναφέρουμε περισσότερα στο άμεσο μέλλον- αλλά γιατί οι υπόλοιποι παίκτες καλούνται άμεσα να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Και κυρίως να λάβουν -ή να μη λάβουν- την υποστήριξη του Βερολίνου και του Παρισιού.

Αρχικά η κοινή λογική λέει ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει άμεσα τις προθέσεις της να διατηρήσει τη θέση της. Ως σήμερα φρόντιζε σταθερά να το αποφύγει κερδίζοντας χρόνο και «καίγοντας» τα ισχνά σενάρια περί «ευρωεκλογών spitzenkandidaten τύπου 2014» και ευρωκομματικών προεκλογικών καμπανιών. Πρακτικώς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα ανακοινώσει τον υποψήφιό του τον Μάρτιο, στο Βουκουρέστι. Η πρόεδρος της Επιτροπής θα προτιμούσε μία διαδικασία ανάθεσης αλλά η κλεψύδρα πλέον αδειάζει.

Ο Σαρλ Μισέλ θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τις πιθανότητές του να μετακομίσει στην προεδρία της Ευρωβουλής (σενάριο όχι ιδιαίτερα πιθανό) ή σε πόστο έμμεσα συνδεόμενο με αυτά των ευρωπαϊκών θεσμών. Στην παρούσα φάση δεν έχει σημασία ούτε η προσωπική μου άποψη -συγκριτικά με τον προκάτοχό του πράγματι δεν είναι η καλύτερη- ούτε οι πιθανότητες επιτυχίας των στόχων του. Σημασία έχει ότι εδώ και καιρό το παιχνίδι των διαδόχων των επικεφαλής της τρέχουσας θητείας των θεσμών έχει ξεκινήσει. Και τα ονόματα που ακούγονται -συμπεριλαμβανομένου π.χ. του προς αποχώρηση Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε- δε δημοσιοποιούνται μόνο για να καούν. Το αποτέλεσμα συνεπώς των ευρωεκλογών δε θα αποτελέσει το έναυσμα αλλά μάλλον ένα από τα τελευταία επεισόδια της διαδικασίας. Καθοριστικό, φυσικά, ειδικά αν τα ποσοστά των ευρωομάδων δεν υποστηρίζουν τις επιλογές.
Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι… εμείς τι (πρέπει να) κάνουμε;

Με 21 Έλληνες ευρωβουλευτές εκ των οποίων πολλοί «ανένταχτοι» σε ευρωομάδες με αποφασιστικό λόγο στις αποφάσεις, δυστυχώς δε φαίνεται να μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Ειδικά αν επαληθευτούν σενάρια -ο πρωθυπουργός από την πλευρά του τα διέψευσε-που θέλουν πολιτικούς και περσόνες άσχετες με τους διαδρόμους και τις διαδρομές των Βρυξελλών να συμμετέχουν στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων.

Με την όποια γνώση και εμπειρία διαθέτω στα ευρωπαϊκά θέματα, θεωρώ ότι θα ήταν ευχής έργο τουλάχιστον ένας «Έλληνας των Βρυξελλών» να μπορούσε να ηγηθεί κάθε κομματικού ευρωψηφοδελτίου ώστε «να μάθαινε on the go τη δουλειά» και την ανθρωπογεωγραφία της ΕΕ στους υπόλοιπους. Ειδικά σε εκείνους που εκλεγούν και δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία. Και παράλληλα να διέθετε το κύρος και τη δυνατότητα να συμμετέχει σε συζητήσεις και αποφάσεις… για μεγάλα παιδιά. Σε «δωμάτια με ενήλικες». Άντε όμως να πείσεις τους κομματικούς υποψηφίους ότι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου (πρέπει να) γνωρίζει άριστα το σπορ και να εκλεγεί ανεξαρτήτως σταυροδοσίας. Έστω και για λόγους αποτελεσματικότητας και μάλιστα χωρίς να πλήττεται το δημοκρατικό της εκλογής που πολλοί επικαλούνται.

Έχεις συγκεκριμένα ονόματα στο μυαλό σου… θα μπορούσε εύλογα να μου πει κάποιος. Φυσικά και έχω. Αρκετά, προερχόμενα από όλες τις ευρωομάδες του δημοκρατικού τόξου. Και τα περισσότερα εξ αυτών είναι μάλλον άγνωστα στο ευρύ κοινό άρα και στους ψηφοφόρους των ελληνικών κομμάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:40

Ισπανία - πυρκαγιές: Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

14:38

Έγκριση απόκτησης αποκλειστικού ελέγχου από την Blackstone επί της Skroutz

14:35

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο σε ορισμένες περιοχές

14:28

Σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα τα νερά του Ρήνου – Εκτοξεύεται το κόστος μεταφοράς φορτίων

14:23

Επιτόκια: Πάτησε το κουμπί της «παύσης» η BoE - Στο 3,75%

14:22

ΕΕ: Εκταμίευση 3,47 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για αγορά μαχητικών, drones και συστημάτων αεράμυνας

14:16

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Στεφάνη Βοιωτίας - Επιχειρούν 51 πυροσβέστες και 4 εναέρια

14:10

Kaspersky: Οι χρήστες Mac είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε κυβερνοαπειλές

14:02

Καύσωνας: 2.877 θάνατοι στην Αγγλία, σχεδόν 10.000 στη Γερμανία την περίοδο Μαΐου - Ιουνίου

13:57

Τα 5 νησιά που μπορείς να κλείσεις τώρα διακοπές και να πας τον Αύγουστο

13:48

Κυπαρίσσης (Optima): Αυτοχρηματοδοτούμε την πιστωτική επέκταση, υψηλότερα το επιτοκιακό περιθώριο

13:42

ΣΤΑΣΥ-ΔΥΠΑ: Συνεργασία για εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών στον σιδηρόδρομο

13:37

Η παραμυθένια πόλη που ψηφίστηκε ως ο καλύτερος προορισμός στην Ευρώπη για το 2026

13:33

Ανάπτυξη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για την οικονομία της ευρωζώνης το β' τρίμηνο

13:33

Αίγυπτος: Επίθεση με drone πίσω από την πυρκαγιά σε δύο πλοία LNG

13:29

Νέες επιθέσεις σε τάνκερ συμφερόντων Αλαφούζου και Προκοπίου στη Μαύρη Θάλασσα

13:28

Παχυσαρκία: Οδηγίες για διατροφή μαζί με τα GLP-1

13:23

Ιαπωνία: Στους 34 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ - Αντιμέτωποι με τη ζέστη οι κάτοικοι

13:15

ING: Αναβάθμισε τους στόχους για τα επόμενα δύο χρόνια μετά τα ισχυρά κέρδη β’ τριμήνου

13:10

Πυρκαγιές: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου

12:53

ΔΕΘ-HELEXPO: Ξεκινά ο διαγωνισμός για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Β. Ελλάδα

12:47

Σε πύρινο κλοιό τα τουρκικά παράλια: Πάνω από 115 πυρκαγιές σε μία ημέρα

12:46

Σαμαράς για δηλώσεις Μιχαηλίδου: Η επιτομή της woke ατζέντας και της αποδόμησης του θεσμού της Οικογένειας

12:34

Βαλλιστικός πύραυλος ⁠Kh-101 έπεσε σε πολωνικό έδαφος - Εξετάζεται αν είναι ρωσικός

12:29

Αύξηση 8,8% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιούνιο

12:25

Δήμος Αθηναίων: Παραδόθηκαν σε 100 ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά τα vouchers για δωρεάν κλιματιστικά

12:25

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Για μία ακόμη χρονιά ανάμεσα στις «The Most Sustainable Companies in Greece»

12:21

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στο Πλωμάρι Λέσβου - Χωρίς ενεργό μέτωπο

12:09

FinQuest 2026: H Alpha Bank καλεί το ευρωπαϊκό startup οικοσύστημα να συνδιαμορφώσει το μέλλον του ελληνικού banking

12:03

Πετρέλαιο: Άνοδος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καθώς οι ΗΠΑ επανεκκινούν τις επιθέσεις στο Ιράν