ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το παιχνίδι ξεκίνησε νωρίς

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-01-2024 | 12:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το παιχνίδι ξεκίνησε νωρίς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είναι η πρώτη φορά όσο θυμάμαι την ΕΕ που η μάχη για τις κρίσιμες θέσεις των επικεφαλής των θεσμών της ξεκινά τόσο νωρίς. Για την ακρίβεια πολύ νωρίτερα των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Η απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να θέσει υποψηφιότητα για μία θέση ευρωβουλευτή δρα ως επιταχυντής των εξελίξεων. Κι αυτό όχι γιατί ο Βίκτορ Ορμπάν μπορεί να εκμεταλλευτεί την προεδρία της Ουγγαρίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και να διεκδικήσει ευρύτερο ρόλο -για αυτό θα αναφέρουμε περισσότερα στο άμεσο μέλλον- αλλά γιατί οι υπόλοιποι παίκτες καλούνται άμεσα να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Και κυρίως να λάβουν -ή να μη λάβουν- την υποστήριξη του Βερολίνου και του Παρισιού.

Αρχικά η κοινή λογική λέει ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει άμεσα τις προθέσεις της να διατηρήσει τη θέση της. Ως σήμερα φρόντιζε σταθερά να το αποφύγει κερδίζοντας χρόνο και «καίγοντας» τα ισχνά σενάρια περί «ευρωεκλογών spitzenkandidaten τύπου 2014» και ευρωκομματικών προεκλογικών καμπανιών. Πρακτικώς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα ανακοινώσει τον υποψήφιό του τον Μάρτιο, στο Βουκουρέστι. Η πρόεδρος της Επιτροπής θα προτιμούσε μία διαδικασία ανάθεσης αλλά η κλεψύδρα πλέον αδειάζει.

Ο Σαρλ Μισέλ θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τις πιθανότητές του να μετακομίσει στην προεδρία της Ευρωβουλής (σενάριο όχι ιδιαίτερα πιθανό) ή σε πόστο έμμεσα συνδεόμενο με αυτά των ευρωπαϊκών θεσμών. Στην παρούσα φάση δεν έχει σημασία ούτε η προσωπική μου άποψη -συγκριτικά με τον προκάτοχό του πράγματι δεν είναι η καλύτερη- ούτε οι πιθανότητες επιτυχίας των στόχων του. Σημασία έχει ότι εδώ και καιρό το παιχνίδι των διαδόχων των επικεφαλής της τρέχουσας θητείας των θεσμών έχει ξεκινήσει. Και τα ονόματα που ακούγονται -συμπεριλαμβανομένου π.χ. του προς αποχώρηση Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε- δε δημοσιοποιούνται μόνο για να καούν. Το αποτέλεσμα συνεπώς των ευρωεκλογών δε θα αποτελέσει το έναυσμα αλλά μάλλον ένα από τα τελευταία επεισόδια της διαδικασίας. Καθοριστικό, φυσικά, ειδικά αν τα ποσοστά των ευρωομάδων δεν υποστηρίζουν τις επιλογές.
Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι… εμείς τι (πρέπει να) κάνουμε;

Με 21 Έλληνες ευρωβουλευτές εκ των οποίων πολλοί «ανένταχτοι» σε ευρωομάδες με αποφασιστικό λόγο στις αποφάσεις, δυστυχώς δε φαίνεται να μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Ειδικά αν επαληθευτούν σενάρια -ο πρωθυπουργός από την πλευρά του τα διέψευσε-που θέλουν πολιτικούς και περσόνες άσχετες με τους διαδρόμους και τις διαδρομές των Βρυξελλών να συμμετέχουν στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων.

Με την όποια γνώση και εμπειρία διαθέτω στα ευρωπαϊκά θέματα, θεωρώ ότι θα ήταν ευχής έργο τουλάχιστον ένας «Έλληνας των Βρυξελλών» να μπορούσε να ηγηθεί κάθε κομματικού ευρωψηφοδελτίου ώστε «να μάθαινε on the go τη δουλειά» και την ανθρωπογεωγραφία της ΕΕ στους υπόλοιπους. Ειδικά σε εκείνους που εκλεγούν και δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία. Και παράλληλα να διέθετε το κύρος και τη δυνατότητα να συμμετέχει σε συζητήσεις και αποφάσεις… για μεγάλα παιδιά. Σε «δωμάτια με ενήλικες». Άντε όμως να πείσεις τους κομματικούς υποψηφίους ότι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου (πρέπει να) γνωρίζει άριστα το σπορ και να εκλεγεί ανεξαρτήτως σταυροδοσίας. Έστω και για λόγους αποτελεσματικότητας και μάλιστα χωρίς να πλήττεται το δημοκρατικό της εκλογής που πολλοί επικαλούνται.

Έχεις συγκεκριμένα ονόματα στο μυαλό σου… θα μπορούσε εύλογα να μου πει κάποιος. Φυσικά και έχω. Αρκετά, προερχόμενα από όλες τις ευρωομάδες του δημοκρατικού τόξου. Και τα περισσότερα εξ αυτών είναι μάλλον άγνωστα στο ευρύ κοινό άρα και στους ψηφοφόρους των ελληνικών κομμάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:46

Έξι Σαουδαραβικά τάνκερ έκαναν αναστροφή από τον Κόλπο του Άντεν

17:32

Amazon: Ξεπέρασε το ορόσημο των 3 τρισ. δολ. - Μόλις η 5η εταιρεία που το καταφέρνει

17:21

Η Ισπανία προσελκύει κινεζικές επενδύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά πιέζει την ΕΕ για κοινούς κανόνες

17:13

Εθνική Ασφαλιστική: Μέτρα στήριξης για τους ασφαλισμένους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

17:12

Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Λαμπεία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

17:10

Ισπανία: Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν στη Θέουτα

17:08

Αγωγή 105 εκατ. δολ. κατά Netlix - Χάθηκε ακυκλοφόρητη ταινία του Νίκολας Κέιτζ

17:06

Ρουμανία: Dacia και⁠ Ford σταματούν την παραγωγή ως 19 Αυγούστου λόγω κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας

17:03

Όμιλος ΑΒΑΞ: Νέα σύμβαση με το Ανατόλια για κτίριο 4.500 τ.μ.

16:57

Με θετικά πρόσημα μπαίνει στον Αύγουστο η Wall Street - Άλμα 700 μονάδων ο Dow

16:53

Στον ανακριτή αύριο οι δύο συλληφθέντες για την πυρκαγιά στη Δυτ. Αττική

16:38

Συνεργασία Coca-Cola Τρία Έψιλον και η ΑΒ Βασιλόπουλος για τη μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος

16:37

Το Gemini της Google γίνεται επίσημος AI βοηθός της Παρί Σεν Ζερμέν

16:30

To τάνκερ Lesvos ιδιοκτησίας Γ. Προκοπίου διέσχισε το Μπαμπ ελ Μαντέμπ με 1 εκατ. βαρέλια αργού

16:27

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ θα ηγηθεί των μυστικών υπηρεσιών

16:21

Καλύτερη εικόνα από τα μέτωπα της φωτιάς σε Πιερία και Κιλκίς

16:15

Επιδότηση για προσωρινή στέγαση στους πληγέντες από τις φωτιές - Τα ποσά, οι δικαιούχοι

16:06

7 τοπία στα ελληνικά νησιά που μοιάζουν από άλλο πλανήτη

16:03

Τι θα «θυσιάσει» ο Τραμπ για να κλείσει ο πόλεμος με το Ιράν;

15:57

Λάιεν προς Σάντσεθ: «Η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει τα σύνορά της»

15:50

Έκτακτα μέτρα στήριξης από τις τράπεζες για πυρόπληκτες οικογένειες και επιχειρήσεις

15:49

efood: Ξεπέρασαν τους 14.000 οι διανομείς - Σημαντική αύξηση τζίρου και κερδών για την Go Delivery το 2025

15:43

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά στο Σκάλωμα Φωκίδας

15:34

Κικίλιας: Οι κοινωνικές εκπτώσεις δεν είναι επιδότηση των ακτοπλοϊκών εταιρειών

15:30

meteo.gr: Ποια ήταν η μέση τιμή των θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας τον Ιούλιο

15:19

Βρετανία: Το Reform UK θέλει να αναπτύξει το βασιλικό πολεμικό ναυτικό κατά μεταναστών στη Μάγχη

15:10

Στουρνάρας: «Ρευστό το εξωτερικό περιβάλλον, αλλά οι διαταραχές δημιουργούν και ευκαιρίες»

15:08

Γουίλιαμς (Fed): «Η Fed είναι έτοιμη να δράσει αν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονος»

15:04

Ζαχαράκη από τη Ρούσσα Έβρου: «Μας ενώνει η Ελλάδα γιατί είμαστε όλοι πολίτες της»

14:44

Ρέθυμνο: Ξεκινούν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις πυρόπληκτων επιχειρήσεων - Έως 1/10