ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το παιχνίδι ξεκίνησε νωρίς

Γιάννης Παπαγεωργίου
15-01-2024 | 12:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το παιχνίδι ξεκίνησε νωρίς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είναι η πρώτη φορά όσο θυμάμαι την ΕΕ που η μάχη για τις κρίσιμες θέσεις των επικεφαλής των θεσμών της ξεκινά τόσο νωρίς. Για την ακρίβεια πολύ νωρίτερα των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Η απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να θέσει υποψηφιότητα για μία θέση ευρωβουλευτή δρα ως επιταχυντής των εξελίξεων. Κι αυτό όχι γιατί ο Βίκτορ Ορμπάν μπορεί να εκμεταλλευτεί την προεδρία της Ουγγαρίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και να διεκδικήσει ευρύτερο ρόλο -για αυτό θα αναφέρουμε περισσότερα στο άμεσο μέλλον- αλλά γιατί οι υπόλοιποι παίκτες καλούνται άμεσα να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Και κυρίως να λάβουν -ή να μη λάβουν- την υποστήριξη του Βερολίνου και του Παρισιού.

Αρχικά η κοινή λογική λέει ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει άμεσα τις προθέσεις της να διατηρήσει τη θέση της. Ως σήμερα φρόντιζε σταθερά να το αποφύγει κερδίζοντας χρόνο και «καίγοντας» τα ισχνά σενάρια περί «ευρωεκλογών spitzenkandidaten τύπου 2014» και ευρωκομματικών προεκλογικών καμπανιών. Πρακτικώς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα ανακοινώσει τον υποψήφιό του τον Μάρτιο, στο Βουκουρέστι. Η πρόεδρος της Επιτροπής θα προτιμούσε μία διαδικασία ανάθεσης αλλά η κλεψύδρα πλέον αδειάζει.

Ο Σαρλ Μισέλ θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τις πιθανότητές του να μετακομίσει στην προεδρία της Ευρωβουλής (σενάριο όχι ιδιαίτερα πιθανό) ή σε πόστο έμμεσα συνδεόμενο με αυτά των ευρωπαϊκών θεσμών. Στην παρούσα φάση δεν έχει σημασία ούτε η προσωπική μου άποψη -συγκριτικά με τον προκάτοχό του πράγματι δεν είναι η καλύτερη- ούτε οι πιθανότητες επιτυχίας των στόχων του. Σημασία έχει ότι εδώ και καιρό το παιχνίδι των διαδόχων των επικεφαλής της τρέχουσας θητείας των θεσμών έχει ξεκινήσει. Και τα ονόματα που ακούγονται -συμπεριλαμβανομένου π.χ. του προς αποχώρηση Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε- δε δημοσιοποιούνται μόνο για να καούν. Το αποτέλεσμα συνεπώς των ευρωεκλογών δε θα αποτελέσει το έναυσμα αλλά μάλλον ένα από τα τελευταία επεισόδια της διαδικασίας. Καθοριστικό, φυσικά, ειδικά αν τα ποσοστά των ευρωομάδων δεν υποστηρίζουν τις επιλογές.
Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι… εμείς τι (πρέπει να) κάνουμε;

Με 21 Έλληνες ευρωβουλευτές εκ των οποίων πολλοί «ανένταχτοι» σε ευρωομάδες με αποφασιστικό λόγο στις αποφάσεις, δυστυχώς δε φαίνεται να μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Ειδικά αν επαληθευτούν σενάρια -ο πρωθυπουργός από την πλευρά του τα διέψευσε-που θέλουν πολιτικούς και περσόνες άσχετες με τους διαδρόμους και τις διαδρομές των Βρυξελλών να συμμετέχουν στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων.

Με την όποια γνώση και εμπειρία διαθέτω στα ευρωπαϊκά θέματα, θεωρώ ότι θα ήταν ευχής έργο τουλάχιστον ένας «Έλληνας των Βρυξελλών» να μπορούσε να ηγηθεί κάθε κομματικού ευρωψηφοδελτίου ώστε «να μάθαινε on the go τη δουλειά» και την ανθρωπογεωγραφία της ΕΕ στους υπόλοιπους. Ειδικά σε εκείνους που εκλεγούν και δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία. Και παράλληλα να διέθετε το κύρος και τη δυνατότητα να συμμετέχει σε συζητήσεις και αποφάσεις… για μεγάλα παιδιά. Σε «δωμάτια με ενήλικες». Άντε όμως να πείσεις τους κομματικούς υποψηφίους ότι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου (πρέπει να) γνωρίζει άριστα το σπορ και να εκλεγεί ανεξαρτήτως σταυροδοσίας. Έστω και για λόγους αποτελεσματικότητας και μάλιστα χωρίς να πλήττεται το δημοκρατικό της εκλογής που πολλοί επικαλούνται.

Έχεις συγκεκριμένα ονόματα στο μυαλό σου… θα μπορούσε εύλογα να μου πει κάποιος. Φυσικά και έχω. Αρκετά, προερχόμενα από όλες τις ευρωομάδες του δημοκρατικού τόξου. Και τα περισσότερα εξ αυτών είναι μάλλον άγνωστα στο ευρύ κοινό άρα και στους ψηφοφόρους των ελληνικών κομμάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:16

Μερτς: Στη Μόσχα η ευθύνη για τα drones στη Λειψία - Εκτεταμένες γερμανικές κυρώσεις

16:01

Η Ουάσιγκτον πλέκει το εγκώμιο της Τουρκίας: «Σπουδαίος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ

15:47

«Πώς το πράσινο γίνεται μπλε»: Το βίντεο της περιοδείας Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία

15:30

Ουκρανία: Τουλάχιστον 37 οι νεκροί σε ρωσική επιδρομή με drones στο Κίεβο

15:16

Πώς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία παράγουν «αόρατο» τοπικό ΑΕΠ;

15:00

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα πορεία κι αυτή η στιγμή είναι τώρα

14:46

Διευκρινίσεις ΔΥΠΑ για το νέο κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης

14:32

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Κρήτη και νησιά Βόρειου και Νότιου Αιγαίου - Οι περιοχές σε «Red Code»

14:18

Η Τουρκία χάνει το πλεονέκτημα των φθηνών διακοπών

14:02

Μενδώνη: Το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί τα τελευταία επτά χρόνια περισσότερα από 900 έργα σε όλη την Ελλάδα

13:57

Νεπάλ: «Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια» το κόστος ανοικοδόμησης από τις φονικές πλημμύρες, εκτιμά η κυβέρνηση

13:45

Κομισιόν για ευλογιά αιγοπροβάτων: Υπάρχουν εργαλεία στήριξης των κτηνοτρόφων

13:25

Η Ρωσία εκπαιδεύει τα παιδιά της για τους πολέμους του μέλλοντος

13:03

Ο πρόεδρος του Ιράν καλεί τους Ιρανούς «να αποδεχθούν» τις επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων

12:53

Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο «πακέτο» της ΔΕΘ - Πόσο κερδίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες

12:51

Π. Μαρινάκης: Έμφαση στη μεσαία τάξη, τις MμΕ, τους συνεπείς και τις οικογένειες - Το στίγμα των εξαγγελιών στη ΔΕΘ

12:36

Ο συμβιβασμός των 18 δισ. δολαρίων της Meta προειδοποιεί TikTok και YouTube – Ποιος παίρνει σειρά;

12:29

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Ένα ολιστικό σχέδιο σύγκλισης σε όλα τα επίπεδα με την Ευρώπη

12:10

Α. Ευθυμίου: Πιο ισχυρός και προσβάσιμος ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης – Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο

11:52

Πυκνώνουν τα δρομολόγια του Τραμ - Μικρότεροι χρόνοι αναμονής για τους επιβάτες

11:37

Οι πειρατές επιστρέφουν στον Κόλπο του Άντεν – Τριπλασιάστηκαν οι επιθέσεις

11:32

Γ. Μανιάτης προς Κομισιόν: «Κυρώσεις για τουρκικές παραβιάσεις στην Αλεξανδρούπολη»

11:22

Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα δουλεύει και συγκλίνει με την Ευρώπη (πίνακας)

11:01

Ο Τραμπ εξαντλεί την τεχνική του αντιπερισπασμού κάνοντας φασαρία για να καλύψει τον βόμβο στο βάθος

10:51

Τι ψηφίζουν σήμερα οι Ισλανδοί

10:39

Μητσοτάκης: Ζητώ από τους πολίτες να μας κρίνουν αντικειμενικά γι' αυτά που έχουμε κάνει

10:05

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το σερί που έχει να εμφανιστεί από το 1990

09:49

myAGRO: Τι αλλάζει στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026 – Οι απλουστεύσεις για τους παραγωγούς

09:45

Πλημμύρα στο Νεπάλ: Στους 633 οι νεκροί, σύμφωνα με τον νέο προσωρινό απολογισμό

09:43

Fitch: Κράτησε τη Γαλλία στο A+ – Τα «αγκάθια» για χρέος, έλλειμμα και πολιτική αβεβαιότητα