Ακίνητα/Τουρισμός: «Φουλάρουν» οι χειμερινοί προορισμοί τα Χριστούγεννα – Οι τιμές και οι προ-κρατήσεις 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα/Τουρισμός: «Φουλάρουν» οι χειμερινοί προορισμοί τα Χριστούγεννα – Οι τιμές και οι προ-κρατήσεις 
Τα ποσοστά προ-κρατήσεων είναι ήδη άνω του 80% σε 20 από 28 δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς που εξετάζει έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, αποκλειστικά για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πώς κινούνται οι τιμές.

Θετικά… προμηνύματα έχουν λάβει οι ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, για την εορταστική σεζόν, ήτοι την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς ήδη οι προ-κρατήσεις (AIRBNB) για το χρονικό διάστημα 22-25 Δεκεμβρίου 2023 «χτυπάνε κόκκινο» σε δημοφιλείς προορισμού φτάνοντας και σε επίπεδα της τάξεως του 90% με 100% σε περιοχές όπως Καλάβρυτα, Καρπενήσι, Δημητσάνα, Βυτίνα, Καρύταινα, Καστοριά, Έδεσσα, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Φλώρινα κ.α., ενώ άνω του 60%-70% κυμαίνονται σε Αράχωβα, Ναυπακτία, Πορταριά κ.α. Τα ποσοστά προ-κρατήσεων, στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών, είναι ήδη άνω του 80% στους 20 από τους 28 προορισμούς. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τις επόμενες ημέρες η κίνηση θα ενταθεί και τα ποσοστά προ-κρατήσεων αναμένεται να αγγίξουν το 100% ιδιαίτερα στους ορεινούς προορισμούς, όπου ακόμη καταγράφεται διαθεσιμότητα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates με τις προ-κρατήσεις για το τετραήμερο των Χριστουγέννων (22/12-25/12), αποκλειστικά για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τη φετινή χρονιά, μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας φαίνεται να προγραμμάτισε νωρίς τις διακοπές των Χριστουγέννων, σίγουρα σημαντικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι «εύκολα» η απόδραση γίνεται τετραήμερο ή/και πενθήμερο, με άφιξη Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου και αναχώρηση την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, αν και μερικοί φαίνεται ότι θα επιστρέψουν στη βάση τους με τη νέα χρονιά.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά ακίνητα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν. Παράλληλα, , τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς είναι περιορισμένα.

Οι τιμές

Όσον αφορά στις τιμές, κυμαίνονται από περίπου 300-600 ευρώ (για 4 διανυκτερεύσεις) σε περιοχές όπως Ναυπακτία, Γρεβενά, Μακρινίτσα, Πορταριά, Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Μηλιές κ.α., έως 800-900 ευρώ (επίσης 4 διανυκτερεύσεις) σε Καλάβρυτα, Αράχωβα, Λεβίδι, Μέτσοβο, Καστοριά, Βυτίνα ενώ, σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν και τιμές πέριξ των 1.200 ευρώ σε Στεμνίτσα, Λαγκάδια (για ίδιο χρονικό διάστημα).

Πηγή/Επεξεργασία: Πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης / Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates , Ζητούμενο Κόστος διαμονής για 2 ενήλικες & 2 παιδία, μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή. Ολόκληρο διαμέρισμα ή/και κατοικία.

Οι δημοφιλείς περιοχές

Όπως σημειώνει ο κ. Μπάκας, πρόεδρος του δικτύου, στην Αράχωβα οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων (22/12-25/12) αγγίζουν το 73%, ενώ για στο κέντρο το 87%. Το συνολικό κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις τα Χριστούγεννα ξεκινά από 815 ευρώ για κατοικία 65 τ.μ.

Στο Μέτσοβο, η δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι μικρή. Το κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις τις ημέρες των Χριστουγέννων κυμαίνεται από 907 ευρώ και αφορά κατοικία 41τ.μ..

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγναντίας. Παράλληλα, η πόλη των Ιωαννίνων καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα καθ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Οι εγχώριοι εκδρομείς επιλέγουν τα Ιωάννινα τόσο για διήμερες-τριήμερες εξορμήσεις όσο και για το διάστημα των εορτών τόσο λόγω των ιστορικών αξιοθέατων, όσο και της καλής εμπορικής πιάτσας. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 100% για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τα Ιωάννινα καταγράφουν δυναμική 501 εγγεγραμμένων αυτοτελών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στα Καλάβρυτα, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 90% για τα Χριστούγεννα, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να κυμαίνονταν από 822 ευρώ για κατοικία 40 τ.μ. και 849 ευρώ για κατοικία 65 τ.μ. Τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα που μπορούσε να αναζητήσει ο εν δυνάμει ταξιδιώτης ήταν κυρίως από 55 τ.μ. έως 75 τ.μ. Διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 6 άτομα, ανάλογα πάντα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη-διαχειριστή ακινήτου.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους χειμερινούς προορισμούς του Νομού Αρκαδίας, με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν ακόμη και το 100%. Η Αρκαδία κάθε χρόνο φαίνεται να αναδεικνύει νέους ορεινούς προορισμούς. Οι προ-κρατήσεις στη Δημητσάνα αγγίζουν το 100%, στη Βυτίνα το 93%, στη Στεμνίτσα το 88% και στα Λαγκάδια το 90%.

Οι «νέοι» προορισμοί των Χριστουγέννων όπως το Λεβίδι, αγγίζει το 90%, η Ζάτουνα το 100%, η Καρύταινα το 100% και η Βλαχέρνα το 85%. Οι άνωθεν προορισμοί δεν διαθέτουν υψηλή δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά φαίνεται ότι λόγω της υψηλής ζήτησης αναδεικνύονται νέοι προορισμοί που δειλά, δειλά, μπαίνουν στον χάρτη των χειμερινών ορεινών προορισμών.

Το καλό οδικό δίκτυο που συνδέει την Αθήνα με τον Νομό Αρκαδίας, έχει αναδείξει τους Αρκαδικούς χειμερινούς προορισμούς τα τελευταία χρόνια σε «must» προορισμούς τόσο για τις ημέρες των εορτών, όσο και για αποδράσεις διημέρων και τριημέρων τους χειμερινούς μήνες.

Το κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις στους Αρκαδικούς προορισμούς κυμαίνεται από 524€ έως και 1.268€ για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Οι ανώτερες τιμές, αφορούν κυρίως ολόκληρα αρχοντικά 100τμ -120τμ.

Το Καρπενήσι φαίνεται να προτιμούν τόσο Αθηναίοι που θέλουν να ξεφύγουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και να βρεθούν κοντά στη φύση όσο και κάτοικοι τόσο της Φθιώτιδας όσο και των όμορων νομών. Οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων έχουν αγγίξει το 100%, διαθεσιμότητα καταγράφεται στο όμορο χωρίο Κορυσχάδες όπου το κόστος μίσθωσης κατοικίας για τετραμελή οικογένεια ή παρέα κυμαίνεται στα 715€ συνολικά.

Η Καλαμπάκα, αποτελεί θρησκευτικό προορισμό λόγω των Μετεώρων. Οι προ-κρατήσεις σήμερα αγγίζουν το 99%, με το κόστος να κυμαίνεται από 583€ για το τετραήμερο των Χριστουγέννων.

Υψηλά ποσοστό προ-κρατήσεων καταγράφονται και στα ορεινά της Μαγνησίας. Στη Μακρινίτσα, οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 77% με το κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 588€ , στη Πορταριά οι προ-κρατήσεις για τις αγγίζουν το 70% με το κόστος διαμονής να κυμαίνεται από 546€ για κατοικία 60τμ κατάλληλη για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα. Στη Ζαγορά, στις Μηλιές και στη Βυζίτσα, οι προ-κρατήσεις κυμαίνονται στο 68%, 50% και 53% αντίστοιχα. Το κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις ξεκινά από 640€ στη Ζαγορά, από 471€ στις Μηλιές για κατοικία 40τμ και στη Βυζίτσα από 514€.

Το καλό οδικό δίκτυο έχει ευνοήσει τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν το 66%, με 425 διαθέσιμα προς μίσθωση αυτοτελή ακίνητα. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για τέσσερις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 244€ για κατοικία 55τμ σε απόσταση 1,3χιλ από το κέντρο της πόλης.

Το Ναύπλιο, προορισμός για όλες τις εποχές του έτους, καταγράφει ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 56%, με 163 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα στην πλατφόρμα Airbnb. Η δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο ευρύτερο κέντρο αριθμεί 370 ακίνητα στο σύνολο των πλατφορμών. Το κόστος μίσθωσης για το τετραήμερο κυμαίνεται από 348€ για κατοικία 70τμ σε απόσταση 200μέτρων από το κέντρο.

Στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, με τα «Μαγικά» Χριστούγεννα, καταγράφονται προ-κρατήσεις της τάξεως του 95%, με το κόστος για τέσσερις διανυκτερεύσεις να διαμορφώνεται από 568€ για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα.

Υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων καταγράφονται και στην Έδεσσα με 96%, στη Φλώρινα με 96%, στη Βέροια με 95% και το κόστος μίσθωσης για τέσσερις διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 688€ για κατοικία 60τμ σε απόσταση 400μέτρων από το κέντρο, καθώς και στα Γρεβενά με 92% και με κόστος τεσσάρων διανυκτερεύσεων να κυμαίνεται από 370€.

Η γραφική πόλη της Καστοριάς με το θεματικό πάρκο, τις συναυλίες και τα παραδοσιακά Ραγκουτσάρια, καταγράφει ποσοστά προ-κρατήσεων που αγγίζουν το 96%. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για τέσσερις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 940€.

«Όσο θα πλησιάζουμε στη πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, οι προ-κρατήσεις θα αγγίξουν το 100%, ενώ οι τιμές θα καταγράψουν αυξητικές τάσεις όχι μόνο λόγω των ημερών, αλλά, και του γεγονότος ότι διαθέσιμα θα έχουν απομείνει μόνο τα ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας (άνω των 100-120τμ) που το κόστος διαμονής τους σε πολλές περιπτώσεις διαμορφώνεται άνω των 350€/διανυκτέρευση σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς», καταλήγει ο κ. Μπάκας, πρόεδρος του δικτύου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider