Ο 92χρονος που έβγαλε 5 δισ. ευρώ το 2023 - Το «στοίχημα» από το 1980

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο 92χρονος που έβγαλε 5 δισ. ευρώ το 2023 - Το «στοίχημα» από το 1980
Η μετοχή της DLF εκτινάσσεται σχεδόν κατά 70% φέτος, κατέχοντας τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των διεθνών ανταγωνιστών στον κλάδο του real estate με κεφαλαιοποίηση άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μεγιστάνες των ακινήτων παγκοσμίως βλέπουν τις περιουσίες τους να συρρικνώνονται απότομα φέτος, όμως όχι ο Κουσάλ Παλ Σινγκ ή γνωστός ως KP, ένας δισεκατομμυριούχος που βοήθησε στην αναμόρφωση των προαστίων του Νέου Δελχί, πρωτεύουσας της Ινδίας, που ανατρέπει την τάση καθώς βλέπει τον πλούτο του να εκτοξεύεται.

Η περιουσία του 92χρονου επιχειρηματία, η οικογένεια του οποίου ελέγχει την DLF, τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία ακινήτων της Ινδίας, αυξήθηκε κατά 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, με αποτέλεσμα να καθίσταται ο ισχυρότερος «παίκτης» μεταξύ των δισεκατομμυριούχων του real estate στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg Billionaires Index.

Όπως αναφέρεται, η ξέφρενη άνοδος του πλούτου του ωφελείται στη ραγδαία άνοδο της αγοράς ακινήτων της Ινδίας που μέχρι στιγμής έχει αψηφήσει τα «δεινά» σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη, καθώς σε πολλές χώρες του κόσμου, τα υψηλότερα επιτόκια, ο πληθωρισμός και η αύξηση του κόστους ζωής, ωθεί όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων στο χείλος του γκρεμού.

Στην Ινδία, ωστόσο, τα ενισχυμένα εισοδήματα συμβάλλουν στη ζήτηση ενώ οι προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος τροφοδοτεί επίσης τα χρηματιστηριακά κέρδη. «Ο κλάδος των ακινήτων της Κίνας βρίσκεται σε κρίση ενώ ο κλάδος των ακινήτων της Ινδίας ευδοκιμεί», υπογραμμίζει ο Σαντχόζ Κουμάρ, αντιπρόεδρος της Anarock, μιας συμβουλευτικής εταιρείας ακινήτων με έδρα τη Βομβάη. «Η ανάπτυξη των υποδομών, η αστικοποίηση και η ισχυρή μεσαία τάξη είναι οι παράγοντες που δίνουν... γκάζι σε αυτήν την άνοδο» πρόσθεσε.

Η μετοχή της DLF εκτινάσσεται σχεδόν κατά 70% φέτος, κατέχοντας τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των διεθνών ανταγωνιστών στον κλάδο του real estate με κεφαλαιοποίηση άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο δείκτης NSE Nifty Realty Ινδίας σημειώνει ράλι άνω του 60% το 2023, οδεύοντας προς τα περισσότερα ετήσια κέρδη από το 2017. Ο «KP», ομότιμος πρόεδρος της DLF, έθεσε τις βάσεις για την ακλόνητη θέση της DLF με ένα στοίχημα δεκαετιών (από το 1980) που απέδωσε: ανάπτυξη γεωργικών εκτάσεων έξω από το Νέο Δελχί και ενίσχυση υποδομών.

Η DLF ιδρύθηκε το 1946, λίγο πριν η Ινδία αποκτήσει την ανεξαρτησία της, όταν ο πεθερός του Σινγκ άρχισε να χτίζει προσφυγικές κατοικίες μετά τη διχοτόμηση της χώρας. Υπό τον Σινγκ, ο οποίος αργότερα εντάχθηκε στην εταιρεία και την διηύθυνε για πέντε δεκαετίες ως πρόεδρος, η επιχείρηση υιοθέτησε μια πολύ διαφορετική γραμμή: έκανε στροφή στα πολυτελή ακίνητα με επίκεντρο το Γκουργκάον.

Πολυεθνικές εταιρείες όπως η General Electric, η Coca Cola και η Oracle άνοιξαν γραφεία στο Γκουργκάον και έγιναν ενοικιαστές της DLF. «Αυτό που με κάνει χαρούμενο είναι ότι επιτέλους τα ακίνητα έγιναν μια γνήσια και τεράστια βιομηχανία», είχε δηλώσει ο μεγιστάνας των ακινήτων που διακρίνεται για την πειθαρχία, την ακρίβεια και το επίσημο στυλ του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άνοιξαν street food και έμειναν με... 15 ευρώ: Έγιναν εκατομμυριούχοι σε 2 χρόνια

«Έβγαζα 1 εκατ. την ημέρα από άθλια διαμερίσματα» - Η «κομπίνα» μιας 74χρονης κτηματομεσίτριας

Έβγαλε 95.000 ευρώ σε 1 μήνα 30χρονη μητέρα: «Δούλευα μισή ώρα την ημέρα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider