«Τώρα βγάζω 220.000 ευρώ τον μήνα»: 30χρονος «εκδικήθηκε» 15 σχολές Ιατρικής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τώρα βγάζω 220.000 ευρώ τον μήνα»: 30χρονος «εκδικήθηκε» 15 σχολές Ιατρικής
«Μπορώ να επιλέξω πότε και πού να δουλέψω. Κάποιες μέρες δεν εργάζομαι καθόλου και άλλες "βαράω" 12ωρα». Πέντε tips νεαρού εκατομμυριούχου.

Ο Τσάρλι Τσανγκ είναι content creator και enterprenuer με κανάλι στο YouTube, ενώ η «αποστολή» του είναι να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών και να τους παρέχει χρήσιμες επιχειρηματικές συμβουλές.

Όπως αποκάλυψε με άρθρο του στη στήλη Make It του CNBC, το 2014, είχε μόλις τελειώσει το κολέγιο του UCLA και ξεκίνησε να επεξεργάζεται τα ακόλουθα βήματα της ζωής του, με επόμενους στόχους να φοιτήσει σε μια σχολή ιατρικής ώστε να γίνει γιατρός και να βρει μια καλοπληρωμένη δουλειά, κάνοντας περήφανους τους γονείς του.

«Τίποτα από αυτά δεν πέτυχε. Συνειδητοποίησα ότι μισούσα το αίμα και τις βελόνες ενώ με απέρριψαν περισσότερες από 15 ιατρικές σχολές. Οι γονείς μου δεν ήταν τόσο χαρούμενοι. Από το 2014 έως το 2019, έκανα άκυρες δουλειές: ασχολήθηκα περιστασιακά με το μόντελινγκ, εργάστηκα σε μια ναυτιλιακή επιχείρηση, ακόμη και ως κτηματομεσίτης. Αλλά τίποτα δεν ήταν ικανό να μου εξασφαλίσει μια σταθερή ροή εισοδήματος. Μετά από αρκετές προσπάθειες, τελικά βρήκα κάτι που λειτούργησε: Δημοσίευση οικονομικών συμβουλών στο YouTube, το Instagram και το TikTok. Το 2021, η επιχείρησή μου, μου απέφερε έσοδα 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων — και η μαμά μου σταμάτησε να μου στέλνει αγγελίες για θέσεις εργασίας» εκμυστηρεύθηκε ο 30χρονος.

Πώς τα κατάφερε

Είχε αναρτήσει βίντεο στο YouTube από το 2006, αλλά το περιεχόμενο ήταν «ασυνάρτητο» και η συχνότητα ασυνεπής. Έτσι, αποφάσισε να επικεντρωθεί στο αντικείμενο που τον ενθουσίασε περισσότερο από όλα: τα χρήματα.

«Μεγαλώνοντας σε μια οδυνηρά φτωχή οικογένεια, πάντα με ενδιέφερε να βρω έξυπνους τρόπους για να πληρώνομαι, να αποταμιεύω και να επενδύω. Το 2018, δημιούργησα ένα νέο κανάλι στο YouTube αφιερωμένο στις οικονομικές συμβουλές. Δημοσιεύω σχεδόν κάθε μέρα, καθώς και στο Instagram και στο TikTok. Τα πρώτα μου βίντεο είχαν περίπου 12 views το καθένα, τα μισά από τα οποία ήταν από τη μαμά μου. Συνέχισα να αμείβομαι κυρίως από άσχετες δουλειές. Αλλά τον Απρίλιο του 2020, περίπου ένα μήνα μετά την επίσημη κήρυξη του Covid-19 ως πανδημία, παρατήρησα μια έξαρση του ενδιαφέροντος για περιεχόμενο παρόμοιο με το δικό μου. Εκείνο τον μήνα, δημοσίευσα 20 βίντεο στο YouTube. Ένα από τα βίντεό μου έγινε viral και είχα έσοδα 10.078 δολαρίων από διαφημίσεις, αποκτώντας ταυτόχρονα και 30.300 συνδρομητές. Τον Μάιο, δημοσίευσα 19 βίντεο και έβγαλα 15.791 δολάρια από διαφημίσεις. Και τον Ιούνιο, έκλεισα την πρώτη μου συμφωνία για χορηγία με τη Foundr, μια διαδικτυακή εταιρεία εκπαίδευσης, που με πλήρωσε 250 δολάρια για μια ανάρτηση στο TikTok. Συνέχισα να πειραματίζομαι με διαφορετικούς τύπους περιεχομένου για βίντεο προκειμένου να δω τι ήταν αποτελεσματικότερο για την αύξηση του κοινού μου και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος από τις επώνυμες εταιρίες. Μέχρι τον Νοέμβριο, αφού εξασφάλισα μια ακόμη συμφωνία συνεργασίας και έφτασα τους περίπου 200.000 συνδρομητές, αποφάσισα να ξεκινήσω το πρώτο μου διαδικτυακό μάθημα που διδάσκει στους ανθρώπους πώς να ξεκινήσουν τα δικά τους επιτυχημένα κανάλια στο YouTube. Το 2021, είχα έσοδα και από το μάρκετινγκ, ενώ μόνο τον Ιανουάριο έβγαλα 86.000 δολάρια. Εργάστηκα ακόμη πιο σκληρά και κέρδισα 150.000 δολάρια μηνιαίως για όλο το υπόλοιπο του 2021» υπογραμμίζει.

Τον Μάϊο του 2022, είχε πάνω από 650.000 subscribes στο YouTube. Μάλιστα, πληρώνονταν με σχεδόν 200.000 δολάρια κάθε μήνα ενώ το ρεκόρ του ήταν τα 245.000 δολάρια σε 30 ημέρες. «Αυτό που μου αρέσει στην επιχείρηση που έχω δημιουργήσει είναι ότι μπορώ να επιλέξω πότε και πού να εργαστώ. Κάποιες μέρες θα δουλεύω μηδέν ώρες και άλλες μέρες 12 ώρες. Κατά μέσο όρο, εργάζομαι 35 ώρες την εβδομάδα» υποστηρίζει.

Χορηγίες, χρήσιμο περιεχόμενο, διαφημίσεις, coaching και mutlitasking

Ο Τσανγκ επισημαίνει πόσο κομβικό ρόλο παίζουν οι συνεργασίες με επιχειρήσεις για να προωθήσει τα προϊόντα τους, σημειώνοντας πως μέσα από αυτό το «μάρκετινγκ» προκύπτει το 40% του εισοδήματός του. Επίσης, με τις χορηγίες που αποτελούν το 25% του εισοδήματός του, «οι εταιρείες ουσιαστικά με πληρώνουν για να τις αναφέρω σε ένα από τα βίντεό μου ή στον site μου. Συνήθως επικοινωνούν μαζί μου μέσω email στο προφίλ μου στο YouTube, αλλά συνεργάζομαι επίσης με φορείς όπως το Spacestation για να εξασφαλίσω περισσότερους σπόνσορες» διευκρινίζει.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, η εύρεση του κατάλληλου αντικειμένου σχολιασμού και ενασχόλησης, τον βοήθησε να αναπτύξει ένα πιστό και αυθεντικό κοινό, κάτι που ήταν καθοριστικό για την επιτυχία του. Απαντούσε σε χρηματοοικονομικές ερωτήσεις που σχετίζονται με τον Covid που κανείς άλλος δεν τολμούσε, όπως ισχυρίζεται. «Μπορείτε τη δική σας "κλίση" εάν αναρωτηθείτε "ποιο είναι ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που μπορώ να λύσω με την εμπειρία και τις γνώσεις μου;". Μάθετε καλύτερα το κοινό σας, τι ηλικίες σας βλέπουν, από ποιες χώρες, τι τους ενδιαφέρει» συμβουλεύει.

Ένα ακόμη 25% του εισοδήματός του έρχεται καθαρά μέσα από τις διαφημίσεις του YouTube που εμφανίζονται πριν ή κατά τη διάρκεια των βίντεο. «Αν τα καταφέρετε, θα πρέπει να δημοσιεύετε υλικό με συνέπεια και να δημιουργείτε βίντεο με βάση το τι ανταποκρίνεται καλά το κοινό σας» προτρέπει, ενώ συμπληρώνει πως περίπου το 5% του εισοδήματός του προέρχεται από τα μαθήματα "6-Figure YouTube Academy" και "Personal Brand Masterclass".

Τέλος, το υπόλοιπο 5% του εισοδήματός του πηγάζει από μαθήματα business coaching. «Συναντιέμαι με πελάτες για να τους συμβουλεύσω πώς να κάνουν τις επιχειρήσεις τους πιο επιτυχημένες. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συνδεθώ με το κοινό μου και να το γνωρίσω σε ατομικό επίπεδο. Τα μαθήματα γίνονται μέσω του Zoom, το οποίο μου επιτρέπει να συναντώ οποιονδήποτε από οπουδήποτε σε όλο τον κόσμο. Χρεώνω 500 δολάρια ανά 60 λεπτά. Πρόσφατα, άρχισα να χτίζω το StartupWise, μια πλατφόρμα για νέες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες. Εργάζομαι επίσης σε μια εταιρεία που ονομάζεται Side Hustle Mastery και στο Ηustle Club» καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βγάζω 221.000 ευρώ μηνιαίως με 4 ώρες δουλειάς» - 35χρονη μητέρα «έλαμψε» ως φωτογράφος

«Το 2021 έβγαλα 130 εκατ. ευρώ» - Το επιχειρηματικό success story μίας 36χρονης

«Βγάζω 37.000 ευρώ με 2 ώρες δουλειά τη μέρα» - Η λύση 30χρονης μετά την Amazon

gazzetta
gazzetta reader insider insider