Ισχυροί τριγμοί στο βρετανικό real estate μετά το «κανόνι» της WeWork

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυροί τριγμοί στο βρετανικό real estate μετά το «κανόνι» της WeWork
H WeWork έχει υποστεί μια από τις πιο θεαματικές εταιρικές καταρρεύσεις στην ιστορία τα τελευταία χρόνια.

Η WeWork, κολοσσός στην αγορά των κοινόχρηστων χώρων γραφείων, με κεφαλαιοποίηση που έφτασε στα 47 δισ. δολάρια μέσα στην πανδημία, κατέθεσε αίτηση προστασίας πτώχευσης στο κεφάλαιο 11 στο Νιου Τζέρσεϊ και έχει συνάψει συμφωνία αναδιάρθρωσης με δανειστές που κατέχουν περίπου το 93% των εγγυημένων ομολογιών της, για να «μειώσει δραστικά» το χρέος της.

Ωστόσο, οι συνέπειες από την χρεοκοπία της δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και στις δραστηριότητές της στο Λονδίνο, όπου είναι ένας από τους μεγαλύτερους «εταίρους» της. Σύμφωνα με την CoStar, που ειδικεύεται στη συλλογή data για εμπορικά ακίνητα, η αμερικανική εταιρεία διαθέτει 36 γραφεία στο Λονδίνο με έκταση άνω των 2,89 εκατ. τ.μ. με αποτέλεσμα από το... «λουκέτο» να δέχεται τριγμούς όλο το βρετανικό real estate.

Τουλάχιστον ένας όμιλος ακινήτων τερμάτισε τη συμφωνία μίσθωσης με την WeWork, καθώς η αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστότητα από την επιχείρηση των ΗΠΑ τον θορύβησε. Η WeWork είναι ένας σημαντικός ενοικιαστής ακινήτων στο Λονδίνο με τον μεγαλύτερο «παίκτη» με έκθεση στα οικονομικά προβλήματά της να είναι η Southbank West της Almacantar, έκτασης 290.000 τετραγωνικών ποδιών στο Waterloo.

Παράλληλα, το πιο εκτεθειμένο «submarket» του Λονδίνου είναι το City Core North, όπου η WeWork καταλαμβάνει 684.000 τετραγωνικά πόδια, με τον Ντιπάκ Τέιλορ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της LatestFreeStuff να αγωνιά για το κτίριο γραφείων που συστεγάζεται αυτή τη στιγμή η εταιρεία του στο Tower Bridge. «Στην πραγματικότητα έχουμε συμφωνία μαζί τους για άλλους επτά μήνες. Είμαστε λίγο μπλοκαρισμένοι. Δεν ξέρω πού βρισκόμαστε από νομική άποψη αυτή τη στιγμή. Από τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε, φαίνεται ότι προσπαθούν να συνεχίσουν κανονικά» ανέφερε

Η WeWork ιδρύθηκε το 2010 στη Νέα Υόρκη από τον Ισραηλινό επιχειρηματία Άνταμ Νιούμαν, ο οποίος υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας έως ότου εκδιώχθηκε εννέα χρόνια αργότερα. Αποτελεί ένα από τα πιο θεαματικά παραδείγματα επιχειρηματικής κατάρρευσης στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία. Με αποτίμηση 47 δισ. δολαρίων το 2019 σε έναν γύρο χρηματοδότησης με επικεφαλής την SoftBank, η WeWork προσπάθησε και απέτυχε να διενεργήσει αρχική δημόσια προσφορά πριν από μια πενταετία. Η πανδημία κατάφερε νέο πλήγμα στην εταιρεία, καθώς πολλές επιχειρήσεις τερμάτισαν βίαια τα συμβόλαιά τους, ενώ η οικονομική επιβράδυνση που ακολούθησε, εξώθησε ακόμη περισσότερους πελάτες να κλείσουν την πόρτα τους. Τον Αύγουστο, η εταιρεία προειδοποίησε ότι την προβληματίζει το ενδεχόμενο πτώχευσης.

Η WeWork έκανε χρηματιστηριακό ντεμπούτο μέσω SPAC το 2021, αλλά έκτοτε απώλεσε το 98% της αξίας της. Στα μέσα Αυγούστου η εταιρεία ανακοίνωσε reverse stock split 1 προς 40 για να επαναφέρει τη μετοχή της πάνω από το 1 δολάριο, που ήταν προαπαιτούμενο για να διατηρήσει τη θέση της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι μετοχές της We WorK βρέθηκαν να υποχωρούν στο χαμηλό των 10 σεντς και βρίσκονταν κοντά στα 83 σεντς προτού ανασταλεί χθες η διαπραγμάτευσή τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fraport: Πάνω από τις εκτιμήσεις τα EBITDA στο γ' τρίμηνο - Ανέκαμψε η επιβατική κίνηση

Google: To News Showcase έφτασε και στην Ελλάδα

Uber: Έχασε τις εκτιμήσεις για κέρδη και έσοδα - «Σωσίβιο» το guidance για το δ' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider