Noval Property (Viohalco): Πώς προχωρούν real estate επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ – Τα «πράσινα» γραφεία και οι αναπλάσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Noval Property (Viohalco): Πώς προχωρούν real estate επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ – Τα «πράσινα» γραφεία και οι αναπλάσεις
Noval
Projects ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη από τη θυγατρική της Viohlaco, που αποτελούν σημαντικό μέρος ενός ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος ύψους 350 εκατ. ευρώ της ΑΕΕΑΠ. Το πρώην κτήριο Kodak, τα γραφεία, η ανάπλαση στην Πειραιώς.

Real estate projects ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη από τον όμιλο Noval Property, τη θυγατρική της Viohlaco, που αποτελούν σημαντικό μέρος ενός ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος ύψους 350 εκατ. ευρώ, για αναπλάσεις ή έργα της ΑΕΕΑΠ που είναι σε σχεδιασμό και βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ή εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το 2023 ή το 2024.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν επενδύσεις όπως η δημιουργία κτηρίου κατοικιών στο Μετς, η ανάπτυξη εγκατάστασης logistics στη Μάνδρα, η πλήρης ανακατασκευή και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου γραφείων επί της Λ. Κηφισίας 199, η κατασκευή σύγχρονων βιοκλιματικών κτιρίων γραφείων στο πρώην ακίνητο της Kodak μέσω σύμπραξης με τη Brook Lane Capital, η ανάπλαση στην Πειραιώς, καθώς επίσης και η κατασκευή κτιρίου γραφείων επί της οδού Χειμάρρας στο Μαρούσι. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει αντλήσει ρευστότητα 120 εκατ. ευρώ από το σχετικό ομόλογο που εξέδωσε το 2021.

«The Grid»: Ξεκίνησαν οι εργασίες

Ξεκινώντας από το έργο «The Grid» ενεργειακής κλάσης Α+, δηλαδή την κατασκευή σύγχρονων βιοκλιματικών κτιρίων γραφείων στο πρώην ακίνητο της Kodak μέσω σύμπραξης με τη Brook Lane Capital, στην παρούσα φάση – και κατόπιν ολοκλήρωσης της κατεδάφισης του υφιστάμενου κτηρίου – έχουν ήδη ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες με πλάνο ολοκλήρωσης αρχές του 2025. Το εν λόγω έργο αφορά σε ανέγερση συγκροτήματος γραφείων αποτελούμενο από 2 ανεξάρτητους κτηριακούς όγκους, 3 επιπέδων υπογείων και 6 επιπέδων ανωδομής, συνολικής επιφάνειας περίπου 61.000 τ.μ.. Η προσδοκώμενη πιστοποίηση για το εν λόγω συγκρότημα αφορά σε LEED Platinum.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζονταν στα 77 εκατ. ευρώ, με το κόστος αγοράς του ακινήτου στις αρχές του 2021, που είχε ανέλθει σε 28,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, είναι ερωτηματικό αν έχει αυξηθεί το κόστος της ανάπτυξης λόγω των ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Σε εξέλιξη είναι ήδη οι διεργασίες στο μέτωπο της κατασκευής του συγκροτήματος πράσινων κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφάνειας 61.000 τ.μ.. Μάλιστα, ως κατασκευαστής έχει αναλάβει η REDEX Construction, του ομίλου Κοπελούζου, που ειδικεύεται σε κτηριακά έργα ενώ έχει δώσει το «παρών» (μέσω κοινοπραξιών) σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για την κατασκευή κτηρίων. Υπενθυμίζεται ότι το insider.gr τον περασμένο Νοέμβριο είχε παρουσιάσει την περιβαλλοντική μελέτη που είχε τεθεί σε διαβούλευση.

Τα γραφεία στο Μαρούσι

Όσον αφορά σε άλλα σημαντικά γραφειακά έργα στην περιοχή, στο ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση ομολογιακού δανείου (2021) αναφέρονταν ότι Noval έχει υπό ανάπτυξη νέο κτίριο γραφείων στο ακίνητο της οδού Χειμάρρας 16 στο Μαρούσι, συνολικής επιφάνειας περίπου 20.175 τ.μ. με αναμενόμενη διεθνή πιστοποίηση κατά LEED, έργο για το οποίο αναμένονται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου €22 εκατ. την περίοδο έως το 2025 (για την ανάπτυξη του εν λόγω νέου κτιρίου αποκτήθηκαν τα δύο οικόπεδα επί της οδού Χειμάρρας, στον Δήμο Αμαρουσίου). Το έργο αφορά στην κατασκευή νέας τριώροφης πτέρυγας γραφείων, κατ’ επέκταση υφιστάμενου κτηρίου, με τέσσερα υπόγεια. Το δώμα φυτεύεται και φέρει Φ/Β πανέλα, στο πλαίσιο του βιοφιλικού σχεδιασμού και στην επιδίωξη περιβαλλοντικής πιστοποίησης κατά LEED σε επίπεδο Gold. Η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται χρονικά στο τέλος του 2024, και έχει ήδη μισθωθεί.

Πρόσφατα επίσης, η Noval ανακοίνωσε ότι απέκτησε, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, το κτίριο γραφείων επί της Λ. Κηφισίας 199 στο Μαρούσι, πρώην ιδιοκτησίας της HELLENiQ ENERGY Holdings S.A. Το Έργο αφορά στην ανακατασκευή σε σύγχρονο κτίριο γραφείων, πενταώροφου κτιρίου με 2 υπόγεια, συνολικής επιφανείας περίπου 6.700 τ.μ. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024 και η προσδοκώμενη πιστοποίηση είναι κατά LEED στο επίπεδο Gold.

Τον περασμένο Νοέμβριο η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά ενός οικοπέδου στην οδό Αμαρουσίου – Χαλανδρίου 43, επιφάνειας 1.543 τ.μ. (επ’ αυτού υπάρχει και διώροφο κτίσμα επιφάνειας 945 τ.μ.) και ενός ακόμα οικοπέδου επιφάνειας 1.093 τ.μ. στη συμβολή των οδών Αμαρουσίου – Χαλανδρίου και Φραγκοκκλησιάς. Στόχος της Noval είναι να συνενώσει τα δύο ακίνητα προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ενιαίο οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2.636 τ.μ. Στο ακίνητο αυτό θα αναπτυχθεί το νέο κτίριο γραφείων, το οποίο θα είναι βιοκλιματικού χαρακτήρα. Η εξαγορά των οικοπέδων ανήλθε σε 2,42 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη ανάπλαση της Πειραιώς 252

Το έργο της Πειραιώς 252 αφορά στην αστική ανάπλαση (urban regeneration) των παλαιών εγκαταστάσεων του εργοστασίου ΒΙΟΧΑΛΚΟ προς τη δημιουργία ενός «Σύνθετου Πολιτιστικού, Εμπορικού, Επιχειρηματικού, Οικιστικού και Τουριστικού Πόλου», επένδυση άνω των 150 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο αναπτύσσεται ως τμήμα ενός αναδυόμενου «Πολιτιστικού Τετραγώνου» μητροπολιτικής εμβέλειας («Art District») μεταξύ Αθήνας-Πειραιά, όπου θα συλλειτουργούν η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ο χώρος του Φεστιβάλ Αθηνών μαζί με νέους μουσειακούς χώρους και το σύνολο των χρήσεων του επενδυτικού σχεδίου.

Πιο συγκεκριμένα στα περίπου 55.000 τ.μ. ανάπτυξης θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις πολιτισμού, τουριστική μονάδα, επιχειρηματικό κέντρο, κατοικίες, food hall, χώροι αθλητισμού κ.α. Ο αρχιτεκτονικός και πολεοδομικός σχεδιασμός βασίζονται σε αρχές βιώσιμων και καινοτόμων πρακτικών για τη διασφάλιση ανώτερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τη δημιουργία ενός πράσινου και τεχνολογικά προηγμένου προορισμού. Η ανάπτυξη έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις και έχει ξεκινήσει η διαδικασία πολεοδομικής ωρίμανσης του ακινήτου με Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε., και προσβλέπει στην πιστοποίηση κατά LEED GOLD Neighborhood.

Το project στο Μετς και τα logistics

Η ΑΕΕΑΠ έχει σε εξέλιξη πλάνα και στο οικιστικό τομέα, στο Μετς, ύψους άνω των 8 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω έργο αφορά στην ανάπτυξη μικτών χρήσεων (κτήριο κατοικιών και γραφείων) μέσω ανακατασκευής του υφιστάμενου κτηρίου συνολικής επιφανείας περίπου 4.000 τ.μ. με 2 υπόγεια, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Αρδηττού 40-42 στην περιοχή του Μετς στην Αθήνα. Για το εν λόγω έργο έχουν ήδη ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες με πλάνο ολοκλήρωσης το 2024. Η προσδοκώμενη πιστοποίηση για το εν λόγω αφορά σε LEED Gold.

Για να περάσουμε στα logistics και στην Μάνδρα, η ανάπτυξη της Noval αφορά στην κατασκευή Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής, σύγχρονων προδιαγραφών με υψηλή αποθηκευτική ικανότητα, δείκτη λειτουργικότητας και χαμηλού λειτουργικού κόστους, το οποίο θα πιστοποιηθεί κατά LEED στο επίπεδο GOLD ώστε να καταταχθεί στις ανώτερες ενεργειακά κατηγορίες με εξαιρετική περιβαλλοντική απόδοση. Στο οικόπεδο αναπτύσσεται το κτήριο αποθηκών συμπεριλαμβανομένων των γραφείων διοίκησης, οι Η/Μ χώροι και υποστηρικτικές της βασικής λειτουργίας εγκαταστάσεις.

Η συνολική δόμηση είναι περίπου 9.000 τ.μ. ενώ το Μέγιστο Ύψος μονάδας ανέρχεται σε 14 μέτρα. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2023, και έχει ήδη μισθωθεί. Γενικότερα, η ΑΕΕΑΠ, Υπό σχεδιασμό μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων συνολικής επιφάνειας 22.200 τ.μ. σε κτίρια logistics κατάλληλης ενεργειακής απόδοσης, έργα για τα οποία εκτιμώνται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου €10 εκατ. την περίοδο 2022 – 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: Τι «τρέχει» με τα κτηριακά έργα – Οι «δεύτερες» σκέψεις, τα ΣΔΙΤ και τα κόστη

Premia Properties: Τα βιομηχανικά ακίνητα, τα deals σε «νερό» - κρασιά και η δράση της SSG στον κλάδο του FnB

gazzetta
gazzetta reader insider insider