e-ΕΦΚΑ: Προχωράει η εταιρεία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας 1 δισ. ευρώ – Εγκρίθηκε το καταστατικό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
e-ΕΦΚΑ: Προχωράει η εταιρεία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας 1 δισ. ευρώ – Εγκρίθηκε το καταστατικό
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναρτήθηκε  η έγκριση του καταστατικού της «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (e-ΕΦΚΑ)». Τι αναφέρει το ΦΕΚ. Η αντικειμενική αξία του 1 δισ. ευρώ

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναρτήθηκε η έγκριση του καταστατικού της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (e-ΕΦΚΑ) ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», δηλαδή της εταιρίας ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του στην οποία αναμένονταν να προχωρήσει ο ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται πως ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον το 20% - που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- σήμερα αξιοποιείται με μεγάλη δυσκολία.

Ο δεύτερος αντικειμενικός στόχος είναι η άμεση αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων στις οποίες στεγάζονται οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, ενώ πρόσφατα το insider.gr είχε αναφερθεί στις διαδικασίες εκτίμησης μισθωτικής/αγοραίας αξίας οκτώ ακινήτων ιδιοκτησίας του κυρίως στην «καρδιά» της Αθήνας με στόχο την αξιοποίησή τους μέσω και μακροχρόνιας εκμίσθωσης ή και δια της πώλησης – εκποίησης. Πρόκειται για ακίνητα που στεγάζουν γραφεία, υπηρεσίες, ξενοδοχεία κ.α. αλλά και οικόπεδα συνολικής επιφάνειας περίπου 17,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων τα οποία ο ασφαλιστικός φορέας επιχειρεί να αξιοποίηση είτε μέσω πώλησης είτε μέσω προσέλκυσης εκμισθωτών – επενδυτών για τουριστική χρήση. Η Εταιρία Ειδικού Σκοπού θα συμβάλει, εκτός των άλλων, και στην αύξηση των εσόδων του e-ΕΦΚΑ.

Οι επικεφαλής

Μάλιστα, χτες ο φορέας ανέφερε ότι τίθεται σε λειτουργία η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας του e-ΕΦΚΑ με την τοποθέτηση δύο έμπειρων και καταξιωμένων στελεχών του ιδιωτικού τομέα στις θέσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου. Την θέση του Προέδρου της Εταιρίας Ειδικού Σκοπού αναλαμβάνει ο κ. Φίλιππος Κονταξής με πολυετή καριέρα στον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων. Ξεκίνησε από το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ στη συνέχεια πέρασε στην αγορά ακινήτων, αρχικά με μία οικογενειακή επιχείρηση και έπειτα ως Γενικός Διευθυντής της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ επί μία δεκαετία. Πιο πρόσφατα έχει διατελέσει σύμβουλος διοίκησης στη ROLCO BΙΑΝΙΛ και διευθύνων σύμβουλος στην ΑΦΟΙ ΚΟΝΤΑΞΗ ΑΕΒΕ (παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές).

Στην θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου τοποθετείται η κα Κατερίνα Τζωάννου, πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαχείριση Υπηρεσιών. Από το 2013 και μετά είναι υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος στη διαχείριση και ανάπτυξη ακινήτων. Μέχρι σήμερα ήταν Project Manager για θέματα ακινήτων στην εταιρία TEMES Α.Ε. (Costa Navarino). Προηγουμένως είχε τον συντονισμό για την αγορά εδαφών και την υπέρβαση σχετικών προβλημάτων στον αγωγό TAP (Trans Adriatic Pipeline). Έχει εργαστεί επίσης, μεταξύ άλλων, ως στέλεχος της ΜΟΔ και ως σύμβουλος της ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη αγωγών φυσικού αερίου.

Η εταιρεία θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει.

Τι αναφέρεται στο ΦΕΚ – Ο σκοπός της real estate εταιρείας

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, η εταιρεία λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και ιδίως του συμφέροντος του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (e-Ε.Φ.Κ.Α.). Αποστολή της Εταιρείας είναι η διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e - Ε.Φ.Κ.Α., σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής διαχείρισης, της διαφάνειας και της υγιούς επιχειρηματικής λογικής. Στόχος είναι η διασφάλιση και μεγιστοποίηση της αξίας της, των προσόδων και της οικονομικής απόδοσης της ακίνητης περιουσίας του e- Ε.Φ.Κ.Α, με την ορθολογική διαχείριση, εκμετάλλευση και διάθεσή της. Σκοπός της Εταιρείας είναι:

α) Η αντιπροσώπευση του e-ΕΦΚΑ και η ενέργεια στο όνομα και για λογαριασμό του κάθε δικαιοπραξίας και γενικά κάθε νομικής και υλικής πράξης διοίκησης, διαχείρισης, εκμετάλλευσης και διάθεσης της ακίνητης περιουσίας του.

β) Η διασφάλιση και προστασία της ακίνητης περιουσίας του e-Ε.Φ.Κ.Α.

γ) Η εκμίσθωση, μίσθωση και με κάθε συμβατική μορφή παραχώρηση της χρήσης της ακίνητης περιουσίας που τίθεται υπό τη διοίκηση και διαχείρισή της.

δ) Η μέριμνα για τη στέγαση των υπηρεσιών του e- Ε.Φ.Κ.Α., καθώς και η διαχείριση και συντήρηση των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών τους εγκαταστάσεων.

ε) Η εκποίηση και εν γένει διάθεση των διοικούμενων και διαχειριζόμενων από αυτή ακινήτων, η σύσταση, μεταβίβαση και παραχώρηση επί των ακινήτων αυτών εμπράγματων δικαιωμάτων, περιλαμβανόμενης και της σύστασης δικαιώματος επιφάνειας, με κάθε συμβατική μορφή και τύπο.

στ) Η με ή χωρίς αντάλλαγμα παραχώρηση της χρήσης των ακινήτων που διοικεί και διαχειρίζεται, καθώς και ίδιων ακινήτων της, για δημόσιους, κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και για την εξυπηρέτηση του δημοσίου και του κοινωνικού συμφέροντος.

ζ) Η απογραφή, χαρτογράφηση και κτηματογράφηση από το Ελληνικό Κτηματολόγιο της ακίνητης περιουσίας του e-Ε.Φ.Κ.Α., η εκτίμηση της αξίας της, καθώς και η τήρηση αρχείου της ακίνητης περιουσίας του e-Ε.Φ.Κ.Α. και των τίτλων ιδιοκτησίας της.

η) Η αποδοχή στο όνομα και για λογαριασμό του e- E.Φ.Κ.A. παραχωρήσεων, δωρεών, κληρονομιών και κληροδοσιών ακινήτων, καθώς και η εκπροσώπηση του e-Ε.Φ.Κ.Α. στις διαδικασίες απαλλοτριώσεων υπέρ αυτού.

θ) Η εκπόνηση και ανάθεση μελετών αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του e-Ε.Φ.Κ.Α., καθώς και η εκπόνηση και ανάθεση οικονομικών και τεχνικών μελετών, μελετών κατασκευής και συντήρησης, υπηρεσιών επίβλεψης, διοίκησης, οργάνωσης και διαχείρισης ακινήτων και τεχνικών έργων, και κάθε μελετητικού και συμβουλευτικού έργου και υπηρεσίας, για την ακίνητη περιουσία που διοικεί και διαχειρίζεται.

ι) Η ανάθεση και ανάληψη, επίβλεψη και κατασκευή τεχνικών έργων, όπως οικοδομικών, ηλεκτρολογικών, μηχανολογικών, ενεργειακών, υδραυλικών, έργων εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης ακινήτων, και κάθε είδους κατασκευαστικού έργου για την ακίνητη περιουσία που διοικεί και διαχειρίζεται.

ια) Η έναντι αμοιβής παροχή τεχνογνωσίας σε επιχειρήσεις, ημεδαπές ή αλλοδαπές, με παρόμοιο με την εταιρεία σκοπό.

ιβ) Η σύναψη συνεργασιών και η συμμετοχή σε επιχειρήσεις με συναφή δραστηριότητα.

ιγ) Η διενέργεια κάθε απαραίτητης πράξης για την πολεοδομική τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών ή εγκαταστάσεων και αλλαγών χρήσεων των ακινήτων που διοικεί και διαχειρίζεται.

ιδ) Η διενέργεια οποιασδήποτε άλλης πράξης, εργασίας και συναλλαγής, που είναι άμεσα ή έμμεσα συναφής, συμπληρωματική ή επιβοηθητική των σκοπών της.

Τι αναλαμβάνει η εταιρεία

Η Εταιρεία αναλαμβάνει τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και διάθεση της ακίνητης περιουσίας του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.). Η Εταιρεία ασκεί τις αρμοδιότητες, τις εξουσίες και τα δικαιώματα του e-Ε.Φ.Κ.Α. στην ακίνητη περιουσία του, ως εντολοδόχος και αντιπρόσωπός του. Η αξιοποίηση των ακινήτων από την Εταιρεία γίνεται σύμφωνα με επιχειρησιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ενδεικτικούς τριμηνιαίους στόχους, το οποίο εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο, ύστερα από γνώμη της Επενδυτικής Επιτροπής. Στην Εταιρεία παρέχονται η εντολή και πληρεξουσιότητα, και, γενικά, η εξουσία να αντιπροσωπεύει τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και να επιχειρεί στο όνομα και για λογαριασμό του κάθε δικαιοπραξία, να ασκεί κάθε δικαίωμα, καθώς και κάθε νομική και υλική πράξη διοίκησης, διαχείρισης, εκμετάλλευσης και διάθεσης της ακίνητης περιουσίας του, διεξάγοντας τις υποθέσεις που αφορούν την περιουσία αυτή. Αντίστοιχα, η Εταιρεία ενεργεί ως εντολοδόχος και αντιπρόσωπος του e-Ε.Φ.Κ.Α. και για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του από την ακίνητη περιουσία του. Η Εταιρεία ασκεί η ίδια τα δικαιώματα και τις αξιώσεις του e-Ε.Φ.Κ.Α, από την ακίνητη περιουσία του, εμπράγματα και ενοχικά, ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου. Τα αποτελέσματα των πράξεων και των ενεργειών της Εταιρείας για τη διοικούμενη και διαχειριζόμενη από αυτή ακίνητη περιουσία επέρχονται στο όνομα και για λογαριασμό του e-Ε.Φ.Κ.Α. Η διάρκεια της Εταιρείας ορίζεται αόριστη.

Μετοχικό κεφάλαιο και Δ.Σ.

Το Μετοχικό Κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ και διαιρείται σε εκατό (100) μετοχές ονομαστικής αξίας δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ έκαστη και καταβάλλεται ολόκληρο σε χρήμα από τον μοναδικό μέτοχο e-Ε.Φ.Κ.Α.. Η Γενική Συνέλευση του μοναδικού μετόχου της Εταιρείας μπορεί να αποφασίζει την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.

Η Εταιρεία διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από πέντε (5) έως εννέα (9) μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου, τα οποία διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από πρόταση της Γενικής Συνέλευσης. Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τετραετής (4ετής) και παρατείνεται κάθε φορά μέχρι την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου κατά τα ανωτέρω.

Τα ακίνητα του κέντρου

Όπως είχε αναφέρει το insider.gr σε σχετικά θέματα, στο κέντρο της Αθήνας ο ΕΦΚΑ διαθέτει ακίνητα που στεγάζουν γραφεία, υπηρεσίες, ξενοδοχεία κ.α. αλλά και οικόπεδα συνολικής επιφάνειας περίπου 17,5 χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων, τα οποία ο ασφαλιστικός φορέας επιχειρεί να αξιοποίηση είτε μέσω πώλησης είτε μέσω προσέλκυσης εκμισθωτών – επενδυτών για τουριστική χρήση.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν το κτίριο γραφείων «ΜΕΓΑΡΟ Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.», συνολικής επιφάνειας 4.214,00τμ., επί των οδών Κολοκοτρώνη 4 & Ανθίμου Γαζή & Καρύτση, δίπλα στο κτίριο της Παλιάς Βουλής στην Αθήνα, το ακίνητο συνολικής επιφάνειας 3.105,00 τετραγωνικών μέτρων επί της οδού Σταδίου 58 στην Αθήνα, ακίνητο επί της οδού Βουλής 6, Αθήνα, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, αλλά και ακίνητα ή οικόπεδα σε Πειραιά και Περιφέρεια (Λάρισα).

Στα αναξιοποίητα «φιλέτα» του ΕΦΚΑ ανήκουν τα εξής:

- Κτίριο Πανεπιστημίου 46, Αθήνα (Α και Β υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφος, 8 όροφοι και δώμα. Συνολική επιφάνεια: 10.247,00 τ.μ.)

- Κτίριο Σωκράτους 65, Αθήνα-παλιό Εφετείο (Α και Β υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφος, 8 όροφοι και δώμα. Συνολική επιφάνεια: 10.247,00 τ.μ.)

- Κτίριο Πραξιτέλους 16 & Παπαρρηγοπούλου, Αθήνα (τριώροφο διατηρητέο κτίριο καταστημάτων-γραφείων, επιφάνειας 1.152,00 τ.μ.)

- Κτίριο Σωκράτους 53, Αθήνα (Διατηρητέο. Υπόγειο, ισόγειο και 7 όροφοι. Συνολική επιφάνεια: 6.878,37 τ.μ.)

- Γραφεία 5ου ορόφου, επιφάνειας 407,54 τ.μ επί της οδού Ακαδημίας 18, Αθήνα

- Γραφεία 1ου ορόφου, επιφάνειας 958,00 τ.μ. επί της οδού Όθωνος 10 και Αμαλίας, Σύνταγμα, Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινά η λειτουργία της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ

HIG Capital: Ενεργητικό 1,5 δισ. σε Logistics και Τουρισμό – Η Βεϊνόγλου και η απόκτηση ποσοστού στην Κυπριώτης

gazzetta
gazzetta reader insider insider