Οι εκτιμήσεις ακινήτων με απλά λόγια: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι εκτιμήσεις ακινήτων με απλά λόγια: Τι πρέπει να γνωρίζεις
Οι εκτιμήσεις ακινήτων μπορεί να είναι άγνωστο πεδίο για σένα, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Η ομάδα της Delfi Properties μοιράζεται μαζί σου τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το θέμα!

Αν ετοιμάζεσαι να αγοράσεις ή να πουλήσεις ένα σπίτι, ή ακόμη και να ζητήσεις αναχρηματοδότηση του στεγαστικού σου δανείου, τότε θα πρέπει να έχεις υπόψη πως η εκτίμηση του συγκεκριμένου ακινήτου αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας. Οι εκτιμήσεις ακινήτων μπορεί να είναι άγνωστο πεδίο για σένα, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Η ομάδα της Delfi Properties μοιράζεται μαζί σου τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το θέμα!

Τι είναι η εκτίμηση ακινήτου

Η εκτίμηση ακινήτου αποτελεί στην ουσία ένα προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου. Δεν είναι ταυτόσημη με την τιμή που μπορεί να ζητήσει ο κάτοχός του για τα το πουλήσει ή που θα προσφερθεί να πληρώσει ο αγοραστής. Μας δίνει μια ένδειξη για το τι αξίζει το συγκεκριμένο ακίνητο.

Ποιος πραγματοποιεί εκτιμήσεις ακινήτων

Η εκτίμηση ενός ακινήτου πραγματοποιείται από κάποιον έμπειρο, πιστοποιημένο εκτιμητή, ο οποίος αξιολογεί την αξία της ακίνητης περιουσίας βασισμένος σε διάφορους παράγοντες. Για να παρέχει μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη εκτίμηση, ο εν λόγω επαγγελματίας χρησιμοποιεί διαδεδομένες και διεθνώς αναγνωρισμένες μεθόδους εκτίμησης. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι γνώσεις, αλλά και η κρίση του εκτιμητή, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, την αγορά, τις προοπτικές, τις σχετικές νομοθεσίες και την οικονομία της χώρας.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζονται οι εκτιμήσεις ακινήτων

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Delfi Properties, οι εκτιμήσεις ακινήτων είναι απαραίτητες σε διάφορα στάδια της διαδικασίας αγοράς, πώλησης ή αναχρηματοδότησης ενός ακινήτου. Παραδείγματος χάριν, οι τραπεζικοί ή άλλοι οργανισμοί που προσφέρουν στεγαστικά δάνεια, θα σου ζητήσουν εκτίμηση ακινήτου για να αξιολογήσουν ποιο είναι ένα λογικό ποσό δανείου που μπορούν να σου δώσουν για το συγκεκριμένο ακίνητο. Σε περίπτωση αιτήματος για αναχρηματοδότηση, αν η εκτιμώμενη αξία είναι χαμηλότερη του ποσού που ζητείται, τότε ο οργανισμός πιθανώς να απορρίψει την αίτησή σου. Επιπλέον, η εκτιμώμενη αξία του ακινήτου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της τιμής μεταξύ ιδιοκτήτη και ενδιαφερόμενου αγοραστή.

Ποιοι παράγοντες εξετάζονται κατά την εκτίμηση ενός ακινήτου

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αξία ενός ακινήτου είναι πολλοί. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς είναι οι πιο κάτω:

• Η γενική κατάσταση του ακινήτου
• Η τοποθεσία
• Το εμβαδό
• Η κατάσταση των υδραυλικών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων
• Οι τυχόν φθορές
• Τα υλικά κατασκευής
• Τα χαρακτηριστικά και οι υποδομές του
• Οι πωλήσεις στην περιοχή
• Η εθνική οικονομία
• Το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα
• Οι σχετικές νομοθεσίες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider