Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση στην τιμολόγηση των πολυεθνικών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση στην τιμολόγηση των πολυεθνικών
Η οικονομία, οι Ευρωεκλογές και τα εθνικά θέματα, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στην Αθήνα, και τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, είναι τα κύρια θέματα που θίγει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΣΚΑΙ.

Η οικονομία, οι Ευρωεκλογές και τα εθνικά θέματα, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στην Αθήνα, και τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, είναι τα κύρια θέματα που θίγει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ.

«Πρώτον είναι θετικό ότι συνομιλούμε και οι επαφές μας με την Τουρκία μπαίνουν σε ένα πλαίσιο κανονικότητας χωρίς υπερβολική δραματοποίηση, δεύτερη παρατήρηση στους τελευταίους 14 με 15 μήνες έχει συντελεστεί σημαντική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εκτός από την έλλειψη έντασης στο Αιγαίο, έχουμε μια σημαντική πρόοδο στη συνεργασίας μας στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό με εξαιρετικά περιορισμένες ροές. Συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία. Είναι επίσης πολύ σημαντική η συμφωνία για την διευκόλυνση της βίζας, καθώς προσθέτει μεταξύ άλλων σημαντικά ρεύματα επισκεπτών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική σημείωσε πως: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν άλλαξε τα τελευταία χρόνια με τις κόκκινες γραμμές μας, με την αυτοπεποίθηση, με ενίσχυση του πλέγματος των συμμαχιών μας, χαιρετίζω ότι αφήσαμε πίσω ότι αφήσαμε την περίοδο της έντασης πίσω μας. Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη. Η Τουρκία είναι αυτή που έλεγε ότι δεν ήθελε να συνομιλεί με την Ελλάδα, και ο Ερντογάν μαζί μου. Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Τουρκία άλλαξε στάση και ότι μπορούμε να συμφωνούμε πως μπορούμε να διαφωνούμε ειρηνικά».

Σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια πάρκα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαΐκής Ένωσης έχει αυξημένες υποχρεώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Βεβαίως και θα γίνουν τα πάρκα εντός περιοχής ελληνικής κυριαρχίας. Διερωτώμαι εάν ένα θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες αφορά την Τουρκία; Έχουμε το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, της Ζακύνθου, δε θυμάμαι να πήραμε την άδεια κανενός. Σας διαβεβαιώ ότι Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές οι συζητήσεις με αυστηρά οριοθετημένη την εθνική της γραμμή. Ξεκαθαρίζω ότι πίσω από την πρωτοβουλία των θαλασσών πάρκων δεν υποκρύπτεται τίποτα πέρα από το να προστατέψουμε το θαλάσσιο οικοσύστημα μας. Η Ελλάδα προφανώς δεν ζητά τη γνώμη κανενός ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Καμιά δεν έχω αυταπάτη ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις πάγιες θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο και αυτήν την άποψη ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες διαφορές πλην της οριοθέτησης ΑΟΖ που είναι η μόνη διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει». τόνισε εκ νέου ο πρωθυπουργός.

«Η αντιπολίτευση έχει ορθώσει ξαφνικά σημαία φτηνού πατριωτισμού ενώ παλιά θυμάμαι ότι ήταν υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου χωρίς να αναλογίζεται τις επιπτώσεις την επόμενη ημέρα. Εύκολο για μένα είναι η εντός εισαγωγικών «υπερήφανη εξωτερική πολιτική». Από την επίσκεψη αυτή η χώρα δεν ζημιώθηκε πουθενά και προωθήσαμε τις πάγιες θέσεις μας. Η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα», κατέληξε.

Βόρεια Μακεδονία

«Είχα προειδοποιήσει το ’19 ότι η κύρωση μιας συμφωνίας με την οποία διαφωνούσαμε μας υποχρεώνει να την υποχρεώνει να την εφαρμόσουμε» ανέφερε, κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του» στο θέμα αυτό. Ο προσδιορισμός «μακεδονικός» δυστυχώς κατοχυρώνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, και αυτή ήταν η μεγάλη μας διαφωνία. Ο επιθετικός προσδιορισμός «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα».

Σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις της νέας προέδρου της Β. Μακεδονίας ως προς την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανέφερε: «Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες ως προς τις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και στον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη. Μού έκανε μεγάλη εντύπωση ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία μνημόνια για τις Πρέσπες προς ψήφιση στη Βουλή. Τώρα δηλαδή που βλέπουμε αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό, ότι μπορεί να έρθει η επόμενη κυβέρνηση, και με κάποιον τρόπο να αμφισβητήσει τον πυρήνα της Συμφωνίας, το erga omnes (έναντι όλων) , τώρα να κυρώσουμε εμείς τα μνημόνια και να ακυρώσουμε οποιοδήποτε διαπραγματευτικό όπλο έχουμε εναντίον των Σκοπίων».

«Είναι μια πράξη η οποία αγγίζει τα όρια του παραλογισμού αυτό που μας ζητάει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «Εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια για τις Πρέσπες αν δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι σε όλες τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών η άλλη πλευρά συμμορφώνεται» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για την αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, απάντησε ότι «δεν θέλω να σχολιάσω τις εξάρσεις του κ. Βελόπουλου, το έχει κάνει καριέρα αυτό. Θα πάω απόψε στη Μακεδονία και ξέρω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος ασκεί υπεύθυνο πατριωτισμό».

Ευρωεκλογές

Σχετικά με τις Ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν ομιλώ για τις Ευρωεκλογές, πρώτα και πάνω απ’ όλα προτάσσω την Ευρωπαϊκή τους διάσταση. Μόνο εμείς συζητούμε για το τι θα συμβεί στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια, και γιατί σε αυτό το εξαιρετικά ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον η ίδια η Ευρώπη πρέπει να είναι ενισχυμένη, και με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία».

«Όλες μου οι παρεμβάσεις ξεκινούν από την ευρωπαϊκή διάσταση. Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει τελικά όφελος προς τους Έλληνες πολίτες. Σημαίνει περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία αντίστοιχα με αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο προσωπικά το διαπραγματεύτηκα, και θέλω να διεκδικήσω την επόμενη μέρα να έχει και συνέχεια», τόνισε.

«Για να τα συνδέσω με τα γεωπολιτικά, και με αυτά που συζητούσαμε, είμαι υπέρμαχος χωριστού χρηματοδοτικού εργαλείου για τη χρηματοδότηση ενιαίων δράσεων ευρωπαϊκής άμυνας. Μπορούμε να το ονομάσουμε ευρωομόλογο ή κάπως αλλιώς… Ούτε με το Ταμείο Ανάκαμψης συμφωνούσαν μέχρι που μεταπείστηκαν. Πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ πιο πειστικοί έναντι των καχύποπτων Ευρωπαίων αν συνδέσουμε αυτό το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο με κάποια εμβληματικά έργα κοινής αμυντικής πολιτικής», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η αντιπολίτευση προσέδωσε στις Ευρωεκλογές χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος και αντέτεινε: «Εμείς σηκώσαμε το γάντι. Η πολιτική σταθερότητα είναι το βασικό ζητούμενο σήμερα και για την γεωπολιτική κατάσταση, που επικρατεί στον περίγυρο μας. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να τεθεί εν αμφιβόλω η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης να συνεχίσει να υλοποιεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Εγώ προσδιόρισα το στόχο και θέλω να φτάσουμε το ποσοστό των προηγούμενων Ευρωεκλογών».

«Η αντιπολίτευση είναι αυτή που έχει ανάγκη στις ευρωεκλογές ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και γιατί όχι να μην ζητήσει και εθνικές εκλογές. Εμείς σηκώνουμε το γάντι και απαντούμε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι βασικό ζητούμενο, γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να τεθεί εν αμφιβόλω η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης να προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις. Θέλω να φτάσουμε το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών γιατί πρέπει να συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι μπορούμε να τον πετύχουμε».

«Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να ψηφίσουν. Η επιστολική ψήφος που πολεμήθηκε πάρα πολύ δίνει τη δυνατότητα σε 200.000 πολίτες να ψήφισουν από το σπίτι τους. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ψάξουμε να βρούμε τους 200 βουλευτές για να θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο στους συμπολίτες εκτός Ελλάδος και στις εθνικές εκλογές γιατί υπάρχει ένα συνταγματικό ζήτημα αν μπορούν να το κάνουν σε εθνικές εκλογές και οι εντός της επικράτειας συμπολίτες μας».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ανασχηματισμού μετά τις Ευρωεκλογές απάντησε ότι «έχω αποδείξει ότι δε μ' αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα». Για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές επεσήμανε ότι «μερικές φορές μπορεί να εκληφθεί πολύ αλαζονικό να συζητάμε από τώρα για το τι μπορεί να συμβεί στις επόμενες εκλογές, το 2027. Είμαι πρόεδρος της ΝΔ, έχω κερδίσει δύο εκλογές, τα υπόλοιπα θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα. Αισθάνομαι φρέσκος, γεμάτος ιδέες και πολύ πιο έμπειρος, η εμπειρία βοηθάει στην δημιουργικότητα, απ όταν ξεκινούσα. Πάμε για εξάντληση της τετραετίας. Θέλω να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη. Έχω κλείσει τη σχετική συζήτηση και έχω πει ότι είναι τιμητικό να συζητείται ένα ενδεχόμενο ανάληψης ευρωπαϊκής θέσης».

Πρόταση Μητσοτάκη για «ευρωπαϊκό iron dome»

«Είμαι υπέρμαχος ενός κοινού χρηματοδοτικού εργαλείου για την άμυνα της Ευρώπης. Θεωρώ ότι πρέπει να συνδέσουμε αυτό το εργαλείο με εμβληματικά έργα ευρωπαΐκής άμυνας. Μάλιστα, έχω υπ όψιν μου ένα ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας, ένα ευρωπαικό Iron Dome, είναι μία πρόταση που την επεξεργάζομαι σε κάθε λεπτομέρεια. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουμε την αεράμυνα της πατρίδας μας», ανέφερε.

«Πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ πιο πειστικοί αν προτείνουμε και κοινά έργα και έχω υπόψη μου να συνδέσω το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο με έργα κοινής αμυντικής πολιτικής και έχω υπόψη μου ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας που θα καλύπτει τις χώρες έναντι οποιασδήποτε απειλής».

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι ετοιμάζει επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ώστε να γίνει ξεκάθαρος ο λόγος που οι επιχειρήσεις τιμολογούν με διαφορετικό τρόπο στα κράτη μέλη της ΕΕ. «Ευρώπη πρέπει να σημαίνει και παρεμφερείς ή ενιαίες τιμές για τα προϊόντα που πωλούν οι πολυεθνικές μας. Ετοιμάζω επιστολή στην κυρία φον ντερ Λάιεν και θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για να μας εξηγήσουν οι πολυεθνικές γιατί διατηρούν διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές. Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να επιβάλει ένα κανονιστικό πλαίσιο».

«Η Ευρώπη έχει ρόλο να παίξει σε αυτό. Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα κανονιστικής παρέμβασης, μια χώρα μεμονωμένα είναι δύσκολο να βάλει πλαίσιο σε πολυεθνικές. Προσθέστε την αγροτική, τη δημογραφική πολιτική και αντιλαμβάνεστε γιατί αυτές οι εκλογές έχουν ξεχωριστή σημασία και η μόνη δύναμη που μιλάει για την Ευρώπη είναι η ΝΔ».

Πρόσθεσε ότι «Η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα, το αναγνωρίζουμε, ξέρουμε ότι πιέζει τα νοικοκυριά, έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις και όπως προείπα θα αναζητήσουμε και ευρωπαϊκή παρέμβαση. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα, υπάρχει πρόβλημα και ειδικά στα τρόφιμα. Η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων».

«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνουν χρεοκοπία»

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μηδενικό ΦΠΑ, τέλος στα τεκμήρια κλπ ισοδυναμούν χρεοκοπία της χώρας. Μόνο ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι το 1% του ΑΕΠ, που σημαίνει άμεση ακύρωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα και άμεση διαδικασία επιτήρησης.

«Οφείλω να προειδοποιώ ότι αυτά που λέει η αντιπολίτευση είναι παντελώς μη κοστολογημένες προτάσεις που είναι παντελώς ανεφάρμοστες και θα οδηγούσαν τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν τέτοια υπερκέρδη; Τα ίδια έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν τις εκλογές του 2023. Οι πολίτες έχουν κρίση, και αντιλαμβάνονται ότι στη χώρας δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα».

«Ένα είναι βέβαιο, ότι δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους πολίτες, και να λέμε αχαλίνωτα ψέματα, όπως κάνει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης σήμερα. Όμως δεν μπορούμε να λέμε ότι ζούμε σε καθεστώς φτώχειας, έχουμε αυξήσεις μισθών. Ο μέσος οικογενειάρχης έχει δυσκολίες εν μέσω μιας διετούς ακρίβειας που θα μειωθεί. Οι αυξήσεις των μισθών όμως θα μείνουν».

«Όταν είχα εκλεγεί, είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους και τους μειώσαμε, καθώς και ότι θα μειώσουμε σημαντικά την ανεργία, και αυτό δείχνουν τα στοιχεία από τα 17% έχει πέσει κάτω από το 10%.

Έχω μιλήσει για μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετιας, και θα τον πετύχουμε. Όσο μειώνεται η ανεργία και αυξάνεται η διαπραγματευτική ισχύς του εργαζόμενου, τόσο θα αναγκάζουμε τις επιχειρήσεις να αυξηθούν οι μισθοί. Όταν ακούω ξενοδόχους που παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους η απάντησή μου είναι «πληρώστε περισσότερα και θα βρείτε».

Από τη στιγμή που θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, θα εστιάσουμε την προσοχή μας στις μειώσεις εργοδοτικών εισφορών. Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο που να μας επιτρέπεται από τα δημόσια οικονομικά να αρχίσουμε να μειώνουμε το ΦΠΑ, αλλά αυτό δεν θα γίνει άμεσα», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δημόσια ασφάλεια: «Κάποιοι να ξεχάσουν τον επαναστατικό τουρισμό»

Όσο προχωράει η συνεργασία με τους πρυτάνεις τόσο όπου υπάρχουν καταλήψεις, θα υπάρχει παρέμβαση της αστυνομίας.

Ο «επαναστατικός τουρισμός», δεν είναι ένα είδος τουρισμού που θέλουμε να προάγουμε στη χώρα μας... Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα έρθουν στη χώρα και θα κάνουν ό,τι σε άλλες χώρες, αυτό δεν θα συμβεί να το ξεχάσουν, διεμήνυσε για τους αλλοδαπούς που εντοπίστηκαν στη Νομική.

Θα θέλαμε να φτάσουμε στο σημείο αστικές ευθύνες έναντι αυτών που κάνουν καταστροφές, και για τις καταστροφές εντός των σχολείων να είναι υπεύθυνοι οι γονείς. Το ανακοινώσαμε, το θεωρώ απολύτως λογικό παρά τις αντιδράσεις.

Οπαδική βία

«Δείτε συνολικά την εικόνα των γηπέδων, έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν από δύο χρόνια. Εμπεδώνεται η πεποίθηση το «θα σας βρούμε αν κάνετε κάτι παράνομο» και οι πολιτικές και τα αποτελέσματά τους με κάνουν αισιόδοξο ότι φτάνουμε στο τέλος της οπαδικής βίας όπως την γνωρίζαμε».

Γυναικοκτονίες

«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια αφενός με τη σωστή εκπαίδευση των αστυνομικών για να διαχειρίζονται σωστά αυτά τα περιστατικά. Κάνουμε μια σημαντική καμπάνια ενημέρωσης ώστε οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι μπορούν να καταφεύγουν στις αρχές για προστασία που χρειάζονται. Το panic button φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό. Οι πολιτικές αυτές δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά θα το περιορίσουν δραστικά. Καλώ τις γυναίκες να χρησιμοποιούν και τους ξενώνες γιατί όταν δεν υπάρχει ασφαλής στέγη και τα πράγματα μπορεί να είναι εν δυνάμει επικίνδυνα».

«Σε πολλές γειτονιές της Αθήνας είναι ήδη αισθητή η μεγαλύτερη αστυνόμευση ενώ πρέπει να βρούμε τρόπου για να προχωρήσουμε σε καλύτερη κατανομή των αστυνομικών και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά με θάρρος σε αυτή την αλλαγή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider