Μητσοτάκης: Παράνομη και ανεπίτρεπτη η επιλογή της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας - Δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Παράνομη και ανεπίτρεπτη η επιλογή της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας - Δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα
Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα

Παράνομη και ανεπίτρεπτη χαρακτηρίζει την επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα δεχτεί παρόμοια ολισθήματα και καλεί «την κυρία Σιλιάνοφσκα να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της».

Η πράξη παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της, ναρκοθετώντας και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζει ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, υπενθυμίζει πως ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία, προειδοποιώντας για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της και δυστυχώς η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση της.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του πρωθυπουργού

«Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας.

Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Η αδιαφορία και η αποχή από τις ευρωεκλογές μπορεί να ξαναζωντανέψουν τον λαϊκισμό που τόσο μας έχει κοστίσει

Μητσοτάκης στη Milliyet: Είμαστε γείτονες και όχι εχθροί

Μάντζος (ΠΑΣΟΚ): Βαρύτατη πρόκληση απ' τη νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider