Φόρουμ Δελφών: Αν κερδίσει ο Τραμπ, η Αμερική θα αλλάξει πολιτική προσέγγιση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόρουμ Δελφών: Αν κερδίσει ο Τραμπ, η Αμερική θα αλλάξει πολιτική προσέγγιση
Ο Robert Kagan, The Brookings Institute, USA συνομίλησε με τον Διευθυντή της Καθημερινής, Aλέξη Παπαχελά,  για τις ΗΠΑ και τον ρόλο τους στις σύγχρονες εξελίξεις.

Ο Robert Kagan, The Brookings Institute, USA συνομίλησε με τον Διευθυντή της Καθημερινής, Aλέξη Παπαχελά, για τις ΗΠΑ και τον ρόλο τους στις σύγχρονες εξελίξεις.

Η συζήτηση έγινε στo πλαίσιo του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Η βασική δομή του διεθνούς οικοδομήματος είναι ακόμη ακέραια, αλλά για να έχουμε την δυνατότητα να διατηρήσουμε τον «κήπο» που έχουμε δημιουργήσει και να μην γίνουμε ξανά «ζούγκλα» (χρησιμοποιεί τους όρους ως αναφορά στο βιβλίο του The Jungle Grows Back) θα πρέπει να παλέψουμε. Ο κόσμος δημιουργήθηκε με πόλεμο και με μάχη (αν όχι πόλεμο) θα διατηρηθεί», εξήγησε.

Οι ΗΠΑ δεν είναι το τέλειο κράτος. Έχουν κάνει λάθη κυρίως διότι είχαν την υπεροπτική αντίληψη ότι έχουν «διεθνή ευθύνη» για τις εξελίξεις (πόλεμος Βιετνάμ, Ιράκ).

Στο ερώτημα αν η Ουκρανία είναι σε θέση να κερδίσει τον πόλεμο, απάντησε ότι δεν έχει τα μέσα που χρειάζεται και αυτό διότι η δυτική βοήθεια ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, κάτι που έδωσε προβάδισμα στην πλευρά της Ρωσίας.

Κάνοντας την υπόθεση ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τις κερδίζει ο Τραμπ, ο κ. Kagan υπολογίζει ότι θα υπάρξει μία ξεκάθαρη αλλαγή πολιτικής, καθώς ο Τραμπ τα βλέπει όλα με οικονομικούς όρους. «Όλες οι συμφωνίες είναι με ανταλλάγματα και έτσι, δημιουργώντας και μία ομάδα με τα ίδια ιδανικά, θα έχει μία άλλη προσέγγιση στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής», είπε.

Για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είπε ότι το «ρεύμα Τραμπ» είναι πολύ ισχυρό και ότι δεν έχει αντίπαλο, ενώ για το Δημοκρατικό κόμμα ότι απέτυχε να βρει έναν νέο υποψήφιο και τώρα είναι αργά να αλλάξει την επιλογή Μπάιντεν, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νίκης Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι «το μπλοκ» των Δυτικών χωρών (ΗΠΑ, Ευρώπη) είναι πολύ ισχυρότερο από το μπλοκ Κίνας-Ρωσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας: Κοντά στο 2% του ΑΕΠ έκλεισε τελικά το πρωτογενές πλέονασμα του 2023 - Θετική έκπληξη

Μαρινάκης: 3 πυλώνες πολιτικής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Σταϊκούρας για Ε65: Στις 23/4 στην κυκλοφορία όλος ο άξονας από Λαμία έως Καλαμπάκα

gazzetta
gazzetta reader insider insider