Μητσοτάκης προς αγρότες: «Παράθυρο» για επιπλέον στήριξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης προς αγρότες: «Παράθυρο» για επιπλέον στήριξη
Με τους αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο Βόνιτσας συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα εγκαίνια του οδικού αξονα Ακτίου-Αμβρακία.

«Είμαστε ανοικτοί σε ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε εδώ για να τα συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού, να κάνουμε το καλύτερο», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους αγρότες σε συνάντηση που είχε μαζί τους στην Βόνιτσα. μετά τα εγκαίνια του οδικού αξονα Ακτίου-Αμβρακία. Παράλληλα επισήμανε την βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στον Πρωτογενή Τομέα, γι’ αυτό όπως τόνισε, «Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία της χώρας τόσο περισσότερους πόρους θα έχουμε για να στηρίξουμε τον Πρωτογενή Τομέα». Μάλιστα ως παράδειγμα ανέφερε την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πέρυσι.

«Ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είμαι αφελής. Δεν είναι μόνο δύσκολα εδώ, βλέπετε, σε όλη την Ευρώπη έχουμε κινητοποιήσεις. Εγώ θέλω να κρατήσουμε αυτό το καλό και πολιτισμένο και ωραίο κλίμα διαλόγου διότι εμείς είμαστε εδώ πρωτίστως, όχι για να τσακωνόμαστε, για να λύνουμε προβλήματα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και προσέθεσε: «Κρατήστε όμως την έμφαση που θέλουμε να δώσουμε και στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε όλους τους συντελεστές του κόστους, αλλά κυρίως να μπορείτε να παίρνετε τις τιμές που τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα αξίζουν».

«Είμαστε στην άκρη του δρόμου, δεν κλείνουμε κανέναν δρόμο, δεν δημιουργούμε κανένα πρόβλημα καταρχήν. Είμαστε εδώ, γιατί πραγματικά δίνουμε έναν αγώνα επιβίωσης. Αυτό νομίζω ότι το γνωρίζετε κι εσείς. Έγκαιρα τα αιτήματά μας, που είναι αιτήματα επιβίωσης, έχουν φτάσει και σε σας και στο Υπουργείο πολύ περισσότερο», είπε στον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος των συγκεντρωμένων καλλιεργητών και κτηνοτρόφων.

Αγρότες είχαν στήσει μπλόκο στην είσοδο της Βόνιτσας, από τις 11:00 το πρωί με τρακτέρ, εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους και με βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους παραγωγής, τις αποζημιώσεις και έργα υποδομής .

Οι αγρότες που βρέθηκαν στη Βόνιτσα, περίμεναν τον πρωθυπουργό για να του παραθέσουν τα αιτήματα τους, τα οποία χαρακτηρίζουν πιεστικά για την επιβίωση τους. Ο Πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης είπε στον πρωθυπουργό «εμείς παραμένουμε εδώ στα μπλόκα γιατί είναι αγώνας επιβίωσης ο αγώνας μας. Είναι αγώνας για να κρατήσουμε τα χωράφια μας».

«Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε θα φύγετε στη Γερμανία»

Αφού άκουσε τα αιτήματα τους, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τους ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε θα φύγετε στη Γερμανία».

Όπως επισήμανε, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα των αγροτών και αυτά τα δύσκολα 4 χρόνια «η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του δυνατού κοντά στους αγρότες, με στήριξη του ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις 1 δισ. ευρώ, με μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές».

Ο εκπρόσωπος των αγροτών που μίλησε στον πρωθυπουργό ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, να ορίζει κατώτατες τιμές στα προϊόντα, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να δημιουργηθούν έργα υποδομής στην ύπαιθρο. «Δίνουμε αγώνα επιβίωσης, η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα δεν θα λέγεται χώρα» κατέληξε.

«Συνεχίζεται το βαθύ μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός βρέθηκε σε σε συγκέντρωση πολιτών στη Βόνιτσα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να φτάσει το αποτύπωμα της ανάπτυξης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

«Επειδή μιλάω με πολλούς επενδυτές και βλέπω το ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή, αυτό το οποίο πάντα μας έλεγαν: «να εξασφαλίσετε ότι θα έχουμε σίγουρη και ασφαλή πρόσβαση». Έχουμε αεροδρόμιο, έχουμε δρόμο και το μέλλον γι' αυτή την πολύ όμορφη γωνιά της Ελλάδος προδιαγράφεται εξαιρετικά αισιόδοξο.

Παρά τις δυσκολίες, και υπάρχουν δυσκολίες, ας μην κοροϊδευόμαστε, ξέρουμε πόσο ταλαιπωρούνται τα ελληνικά νοικοκυριά με την ακρίβεια, συνάντησα πριν από λίγο φίλους αγρότες οι οποίοι εκφράζουν κι αυτοί το δικαιολογημένο τους άγχος για την αύξηση του κόστους παραγωγής, αυτό το οποίο θέλω να σας πω και πάλι εδώ από τη Βόνιτσα είναι ότι ακριβώς επειδή η οικονομία μας πηγαίνει καλύτερα και επειδή η χώρα έχει μπει πια σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, έχουμε τη δυνατότητα να υψώνουμε «αναχώματα» απέναντι σε αυτές τις προσωρινές δυσκολίες» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του σε συγκέντρωση πολιτών στη Βόνιτσα.

«Και τους αγρότες μας θα βοηθήσουμε και τους συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάζονται από την ακρίβεια θα εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε. Και οι μισθοί στη χώρα μας θα εξακολουθούν να αυξάνονται, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα» πρόσθεσε.

«Μας εκλέξατε και πάλι αυτοδύναμη κυβέρνηση πριν από έξι μήνες και ανέλαβα μία υποχρέωση απέναντί σας: αυτό το έργο, το βαθύ μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης να το συνεχίσουμε και να το επιταχύνουμε. Αυτό ακριβώς κάνουμε.

Και βέβαια το αποτύπωμα της ανάπτυξης και της προκοπής πρέπει να μπορεί να φτάνει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δεν υπάρχουν για εμάς πολίτες β' κατηγορίας. Δεν υπάρχουν ξεχασμένοι Έλληνες. Και μια περιοχή της χώρας, η Δυτική Ελλάδα, η οποία δικαιολογημένα μπορεί να αισθάνεστε ότι ήταν ξεχασμένη, έρχεται τώρα δυναμικά στο προσκήνιο και νομίζω ότι γι' αυτό έχουμε κάθε λόγο, όλες και όλοι, να είμαστε πολύ χαρούμενοι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν για αγρότες: «Ρίχνει τους τόνους» με πρόταση για εξαιρέσεις από την αγρανάπαυση

Γαλλία: Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στους αγρότες τον αποκλεισμό των αεροδρομίων του Παρισιού

Αυγενάκης: Η κυβέρνηση σέβεται και στηρίζει έμπρακτα τους αγρότες και το αποδεικνύει

gazzetta
gazzetta reader insider insider