Ο Σολτς απειλεί την Πολωνία και υπερασπίζεται την αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Σολτς απειλεί την Πολωνία και υπερασπίζεται την αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ
Ο Όλαφ Σολτς υπεραμύνθηκε τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ ενώ έστρεψε τα πυρά του και προς την Πολωνία.

Ο Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε την πρόσφατη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας στους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι δεν θα πρέπει να έχουν πρόβλημα με τα επιτόκια που είναι τώρα στο 4%. «Ο πληθωρισμός απειλεί την οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική δύναμη των πολιτών», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος σε προεκλογική εκδήλωση στη Νυρεμβέργη το Σάββατο. «Γι’ αυτό είναι σωστό που η κεντρική τράπεζα κινείται έντονα εναντίον του» πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.

«Φίλοι μου, στη Δυτική Γερμανία κατασκευάστηκαν 700.000 διαμερίσματα το 1972. Ξέρετε ποιο ήταν το επιτόκιο τότε; 9,5%!», ανέφερε υπεραμυνόμενος την πολιτική της ΕΚΤ. «Ρωτήστε τους γονείς σας, ή αν βρίσκεται εδώ κάποιος ηλικιωμένος: Με τι επιτόκια χτίζατε τα σπίτια σας; Θα σας πουν πως, τα χρήματα εξοικονομούνταν τότε. Τα επιτόκια δεν είναι το πρόβλημα» συμπλήρωσε. Ο πραγματικός λόγος για την τρέχουσα κρίση στη γερμανική στεγαστική αγορά είναι η εσφαλμένη εντύπωση ότι ο αριθμός των πλουσίων στη Γερμανία είναι «πολύ μεγάλος», υποστήριξε ο Σολτς.

Παράλληλα, κάλεσε την πολωνική κυβέρνηση να διερευνήσει τις καταγγελίες για εκατοντάδες χιλιάδες βίζες εργασίας που εκδόθηκαν παράνομα και απείλησε να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους. «Το σκάνδαλο με τις βίζες στην Πολωνία χρήζει έρευνας. Δεν θέλω η Πολωνία να έχει ρόλο παρατηρητή» σημείωσε.

Περισσότεροι από 204.000 πρόσφυγες ζήτησαν άσυλο τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, αύξηση 77% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Περισσότεροι από 12.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν στα πολωνικά σύνορα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία.

Σε νέα χαμηλά η δημοτικότητα της κυβέρνησης Σολτς

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού του Σολτς έπεσε σε χαμηλό ρεκόρ σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην Bild am Sonntag. Η υποστήριξη προς τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς έπεσε στο 17%, δηλαδή 8,7 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από το αποτέλεσμά τους στις ομοσπονδιακές εκλογές πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa.

Τα άλλα δύο κυβερνητικά κόμματα, οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο FDP, έλαβαν 14% και 6% αντίστοιχα. Το συνδυασμένο επίπεδο υποστήριξης του 37% είναι το χαμηλότερο για τον συνασπισμό του Σολτς από τότε που εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2021. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το συντηρητικό CDU, παρέμεινε στο 27%, ενώ το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Alternative fuer Deutschland (AfD) κέρδισε άλλη μια μονάδα και βρίσκεται πλέον στο 22%.

Η άνοδος του AfD, το οποίο αρνείται ότι η κλιματική κρίση προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, αντιτίθεται στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλει να σταματήσει τη μετανάστευση στη χώρα, ανησυχεί τα δημοκρατικά κόμματα και τους επενδυτές. Στα ανατολικογερμανικά κρατίδια του Βρανδεμβούργου, της Θουριγγίας και της Σαξονίας, όπου θα διεξαχθούν εκλογές στα κρατίδια το επόμενο έτος, το AfD είναι σήμερα το ισχυρότερο κόμμα με ποσοστό άνω του 30% στις δημοσκοπήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιλερουά (ΕΚΤ): Ανεπηρέαστος από την αναταραχή στα καύσιμα ο στόχος για πληθωρισμό 2%

«Άμυνα» στον DAX στήνει η Deutsche Bank - Γιατί η Γερμανία δεν αποτελεί τον «μεγάλο ασθενή» της ΕΕ

Τραυλού: Ελλάδα και Γερμανία συνενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ανάδειξη της ναυτιλίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider