Σκρέκας: Την επόμενη εβδομάδα η νομοθέτηση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας: Την επόμενη εβδομάδα η νομοθέτηση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να νομοθετηθούν τα νέα μέτρα για τη συγκράτηση της ακρίβειας, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να νομοθετηθούν τα νέα μέτρα για τη συγκράτηση της ακρίβειας, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.

«Τα νέα μέτρα θα νομοθετηθούν την επόμενη εβδομάδα και θα τεθούν σε ισχύ άμεσα», δήλωσε ο κ. Σκρέκας το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις για τη δέσμη τεσσάρων νέων παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της ακρίβειας και την πάταξη της αισχροκέρδειας.

Το πιθανότερο είναι ότι τα νέα μέτρα θα νομοθετηθούν με ειδική τροπολογία που θα ενταχθεί ως προσθήκη στο πρώτο νομοσχέδιο άλλου υπουργείου που θα κατατεθεί προς ψήφιση.

«Με τα νέα μέτρα θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της ακρίβειας που μπορεί να έχει σχέση με την αισχροκέρδεια και την αθέμιτη κερδοφορία», εξήγησε ο υπουργός στο ΣΚΑΙ, ενώ παραδέχθηκε πως αυτή τη στιγμή έχουμε ανατιμημένα προϊόντα για μια σειρά από λόγους, όπως «η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι τυχόν ελλείψεις προϊόντων, είτε επειδή ο παραγωγός αποφάσισε να βγάλει παραπάνω χρήματα».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα τέσσερα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την καταπολέμηση της ακρίβειας έχουν ως εξής:

1. «Μόνιμη» μείωση της τιμής στο ράφι τουλάχιστον 5% για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, στα βασικά αγαθά, πέρα και πάνω από τις προωθητικές ενέργειες που κάνουν ήδη. Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού πριν τις 20.9.2023 που ανακοινώθηκαν τα μέτρα. Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος για τυχόν παραβάσεις και συγκεκριμένα εάν μια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι έχει προχωρήσει σε μείωση τιμών. Οι επιχειρήσεις που θα συμφωνήσουν, με ειδική σήμανση (ταμπέλα) θα αναδεικνύουν στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα, στα οποία θα προχωρούν σε μείωση τιμής.

2. Αυστηροποίηση ελέγχων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους και τις μεταβολές αυτών, προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις και να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδεια.

3. Ενίσχυση διαφάνειας στα οπωροκηπευτικά. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμές λιανικής στα βασικά φρούτα και λαχανικά.

4. Διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών με ενίσχυση και ταυτόχρονη αναβάθμιση του μηχανισμού καταγγελιών. Δημιουργείται ειδική εφαρμογή (app) για τη διατύπωση των καταγγελιών και μέσω του κινητού. Στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ η νέα εφαρμογή το συντομότερο δυνατό και δη πριν τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Παράλληλα, αναβαθμίζεται το σύστημα υποβολής καταγγελιών τόσο σε ό,τι αφορά την τηλεφωνική γραμμή 1520, όσο και στον ειδικό ιστότοπο για τις καταγγελίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανατροπή με τις τριετίες: Υπό όρους οι πρώτες αυξήσεις των νέων ασφαλισμένων - Γιατί μπορεί να διακοπούν πριν το 2027

Κ. Σκρέκας: Πρόστιμα 110.000 ευρώ για αισχροκέρδεια τις τελευταίες ημέρες

Σιδηρόδρομος: Μέσω ΕΣΠΑ (εκτός RRF) η ανάταξη 400 εκατ. ευρώ στον Βορρά - «Αγώνας δρόμου» με 4 αναδόχους για τις καταστροφές

gazzetta
gazzetta reader insider insider