Σκρέκας: Τα 4 νέα μέτρα κατά της ακρίβειας – Εθελοντική μείωση τιμών τουλάχιστον 5% σε βασικά αγαθά στα σούπερ μάρκετ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας: Τα 4 νέα μέτρα κατά της ακρίβειας – Εθελοντική μείωση τιμών τουλάχιστον 5% σε βασικά αγαθά στα σούπερ μάρκετ
Ειδική ταμπέλα θα γνωστοποιεί τις μειώσεις τιμών. Πώς θα διασφαλιστεί η διαφάνεια στις τιμές των οπωροκηπευτικών. Έρχεται νέο app για τη διατύπωση των καταγγελιών από πλευράς καταναλωτών. Όλες οι δράσεις του ΥΠΑΝ στη μάχη κατά της αισχροκέρδειας.

Τέσσερα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και την πάταξη της αισχροκέρδειας ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, διαμηνύοντας πως η μάχη θα είναι συνεχής.

Μεταξύ των μέτρων ο υπουργός ανακοίνωσε «μόνιμη» μείωση τιμών τουλάχιστον 5% σε βασικά αγαθά είδη διατροφής για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, η οποία θα γνωστοποιείται με ειδική σήμανση. Στις συζητήσεις του υπουργείου με τους φορείς του οργανωμένου λιανεμπορίου, όπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας, «υπάρχει η πρόθεση τα σούπερ μάρκετ να μειώσουν τις τιμές». Επίσης, εξαγγέλθηκε αυστηροποίηση των ελέγχων και της διαφάνειας, αλλά και ειδική εφαρμογή για τη διατύπωση των καταγγελιών από πλευράς καταναλωτών.

Αναλυτικά, τα τέσσερα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την καταπολέμηση της ακρίβειας έχουν ως εξής:

1. «Μόνιμη» μείωση της τιμής στο ράφι με ειδική σήμανση, πέρα και πάνω από τις προωθητικές ενέργειες που κάνουν ήδη, για βασικά αγαθά έως 5% για τουλάχιστον 6 μήνες. Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού η χθεσινή (19.9.2023 και δη πριν τις 20.9.2023 που ανακοινώνονται τα μέτρα. Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος για τυχόν παραβάσεις και συγκεκριμένα εάν μια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι έχει προχωρήσει σε μείωση τιμών. Οι επιχειρήσεις που θα συμφωνήσουν, με ειδική πινακίδα θα αναδεικνύουν στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα, στα οποία θα προχωρούν σε μείωση τιμής.

2. Αυστηροποίηση ελέγχων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους και τις μεταβολές αυτών, προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις και να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδεια.

3. Ενίσχυση διαφάνειας στα οπωροκηπευτικά. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμές λιανικής στα βασικά φρούτα και λαχανικά.

4. Διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών με ενίσχυση και ταυτόχρονη αναβάθμιση του μηχανισμού καταγγελιών. Δημιουργείται ειδική εφαρμογή (application) για τη διατύπωση των καταγγελιών και μέσω του κινητού. Στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ η νέα εφαρμογή το συντομότερο δυνατό και δη πριν τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Παράλληλα, αναβαθμίζεται το σύστημα υποβολής καταγγελιών τόσο σε ό,τι αφορά την τηλεφωνική γραμμή 1520, όσο και στον ειδικό ιστότοπο για τις καταγγελίες.

«Η ακρίβεια είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σκρέκας, ανεβάζοντας τους τόνους και διαμηνύοντας πως «όποιος παρανομήσει θα το πληρώσει ακριβά». «Καμία εταιρεία, όσο μεγάλη κι αν είναι, κανένας έμπορος δεν θα ξεφύγει από τους ελέγχους μας», σημείωσε ακόμη, αναγνωρίζοντας πως «η ελληνική οικογένεια δυσκολεύεται σήμερα υπό το βάρος των ανατιμήσεων».

Σε τρεις άξονες η πάταξη της αισχροκέρδειας

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η καταπολέμηση της αισχροκέρδειας εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση «και προσωπικά για τον πρωθυπουργό», ενώ θα συνεχίσει να κινείται πάνω σε τρεις άξονες: Την εντατικοποίηση των ελέγχων, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη σταθεροποίηση και μείωση των τιμών στο ράφι.

Μέτρα που εκ του αποτελέσματος έχουν αποδώσει, θα συνεχιστούν, πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, αναφερόμενος στο «καλάθι του νοικοκυριού». Σε ό,τι αφορά στο «καλάθι των μαθητών» που θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 3 Οκτωβρίου με στόχο τη στήριξη των οικογενειών στις αγορές σχολικών ειδών για τα παιδιά τους, ο υπουργός ανέφερε πως «αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντικό, καθώς, όπως προκύπτει από πραγματικά στοιχεία έφερε μεσοσταθμική μείωση τιμών έως 10%».

Τις επόμενες ημέρες η επιβολή προστίμων

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η επιβολή προστίμων τόσο στην επικράτεια, όσο και στη Θεσσαλία, όπου ειδικά τα τελευταία 24ωρα έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας.

«Σήμερα ενημερώθηκα ότι από τους ελέγχους που κάνουμε στο νομό Μαγνησίας, έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις στη διατίμηση του εμφιαλωμένου νερού», αποκάλυψε από την πλευρά του ο διοικητής της ΔΙΜΕΑ, Χαράλαμπος Μελισσινός. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει επιβάλλει πλαφόν στην τιμή πώλησης του εμφιαλωμένου νερού στη Θεσσαλία, μετά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που διαπιστώθηκαν στον απόηχο της καταστροφής που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 110.000 ευρώ στη Θεσσαλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αύξηση δανείων, κανόνες για τους servicers και νέος «Ηρακλής» - Η ατζέντα της κυβέρνησης για τις τράπεζες

Αλέξανδρος Κουρής: Τι σηματοδοτεί το deal της μπύρας Νήσος με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία

Με επενδύσεις απαντά στις αυξήσεις του κόστους ο Σκλαβενίτης – Ποιες οι εστίες αβεβαιότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider