ΗΠΑ: «Τρέχουν» την παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία, μετά από το πράσινο φως για τη Σουηδία στο NATO

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: «Τρέχουν» την παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία, μετά από το πράσινο φως για τη Σουηδία στο NATO
Ο Μπάιντεν ξεκάθαρα υποστηρίζει τη μεταφορά των αεροσκαφών στην Τουρκία. «Δεν έχει θέσει καμία επιφύλαξη σε αυτό».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσουν στο σχέδιο παραχώρησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος, στον απόηχο της έγκρισης της Άγκυρας για ένταξη της Σουηδίας στο NATO.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ο Μπάιντεν ξεκάθαρα υποστηρίζει τη μεταφορά των αεροσκαφών στην Τουρκία. «Δεν έχει θέσει καμία επιφύλαξη σε αυτό. Σκοπεύει να προχωρήσει σε αυτή τη μεταφορά», είπε ο Σάλιβαν, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των F-16 στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει στο κοινοβούλιο την αίτηση της Σουηδίας να γίνει μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, έπειτα από μήνες πιέσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Το κλίμα στην Ουάσινγκτον

Ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ, δήλωσε χθες Δευτέρα πως καταγράφεται προσωρινή «κάμψη» της «επιθετικότητας» της Τουρκίας «έναντι των γειτόνων της», προσθέτοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Ο κ. Μενέντεζ τόνισε πως καθώς συνεχίζει να διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία, θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν θα άρει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πώληση.

Ερωτηθείς αν η συγκεκριμένη εξέλιξη, που η Ουάσιγκτον θεωρεί μείζονα πρόοδο, θα τον ωθήσει να άρει τις επιφυλάξεις του για την πώληση των μαχητικών, ο κ. Μενέντεζ απάντησε: «διεξάγουμε συνομιλίες με την κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι «αν (η κυβέρνηση Μπάιντεν) μπορέσει να βρει τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της θα τερματιστεί, και καταγράφεται κάμψη της τους τελευταίους μήνες, θα είναι σπουδαίο, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει μόνιμη πραγματικότητα».

Ακόμη, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να «ενισχυθεί η ασφάλεια της Ελλάδας» και να εξασφαλιστούν «διαβεβαιώσεις όσον αφορά μελλοντικές ενέργειες».

Ερωτηθείς πότε θα αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει ως προς την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ο κ. Μενέντεζ απάντησε ότι «πιθανόν» θα το κάνει, αν αυτό είναι «εφικτό», μέσα «στην επόμενη εβδομάδα».

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διπλωμάτες της Ρωσίας καταφέρονται εναντίον των ΗΠΑ και του NATO για την Ουκρανία

Μητσοτάκης: Σπουδαία νέα η προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

gazzetta
gazzetta reader insider insider