Ερντογάν: Θέλει την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, με «αντάλλαγμα» την ένταξη της Σουηδίας στο NATO

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερντογάν: Θέλει την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, με «αντάλλαγμα» την ένταξη της Σουηδίας στο NATO
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως υπάρχουν χώρες «που κρατούν την Τουρκία να περιμένει στην πόρτα της ΕΕ εδώ και σχεδόν 50 χρόνια».

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο NATO με αυτό της εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέδεσε ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν αναχωρήσει για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Μιλώντας σε δηοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη προτού αναχωρήσει για το Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε «πρώτα, ελάτε να ανοίχτε τον δρόμο για είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ. Μετά από αυτό, εμείς θα ανοίξουμε τον δρόμο για ένταξη της Σουηδίας στο NATO, όπως κάναμε και με την Φινλανδία».

Ο Ερντογάν ανέφερε ακόμα πως υπάρχουν χώρες «που κρατούν την Τουρκία να περιμένει στην πόρτα της ΕΕ εδώ και σχεδόν 50 χρόνια».

Επαφές με Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας

Υπενθυμίζεται πως η κάμψη των ενστάσεων της Άγκυρας για ένταξη της Σουηδίας στο NATO αναμένεται να βρεθεί «ψηλά» στην ατζέντα της Συνόδου της Συμμαχίας στο Βίλνιους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το γραφείο της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν την Κυριακή, ενόψει της Συνόδου.

Όπως ανέφερε η Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε στον ομόλογο του πως η Σουηδία «έχει κάνει ορισμένα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, το δικαίωμα διεξαγωγής εκδηλώσεων στις οποίες καίγεται το Κοράνι από την πλευρά των Σουηδών, ακυρώνει αυτά τα θετικά βήματα», ανέφερε η τουρκική προεδρεία.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τη Σουηδία πως υποστηρίζει «τρομοκρατικές ομάδες», όπως οργανώσεις και άτομα που συνδέονται με το κουρδικό PKK.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Ερντογάν σκοπεύει να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Πώς σκέφτονται στο Βερολίνο την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία

gazzetta
gazzetta reader insider insider