Τουρκία: Ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Ντεμιρτάς αποχωρεί από την ενεργό πολιτική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Ντεμιρτάς αποχωρεί από την ενεργό πολιτική
Φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης δήλωσε σήμερα πως αποχωρεί από την ενεργό πολιτική και κάλεσε τους αξιωματούχους του κόμματός του να κάνουν «εμπεριστατωμένη αυτοκριτική» μετά τη χαμηλότερη των προσδοκιών επίδοση στις τουρκικές εκλογές τον περασμένο μήνα.

Φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης δήλωσε σήμερα πως αποχωρεί από την ενεργό πολιτική και κάλεσε τους αξιωματούχους του κόμματός του να κάνουν «εμπεριστατωμένη αυτοκριτική» μετά τη χαμηλότερη των προσδοκιών επίδοση στις τουρκικές εκλογές τον περασμένο μήνα.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που κατέβηκε στις εκλογές υπό το λάβαρο άλλου κόμματος λόγω κινδύνου απαγόρευσής του εξαιτίας φερόμενων δεσμών με μαχητές, εξασφάλισε το 8,79% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Στις εκλογές του 2018, το HDP είχε πάρει το 11,7% των ψήφων. Παραμένει το τρίτο κόμμα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά τις εκλογές του Μαΐου.

»Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τον λαό μας που δεν μπορέσαμε να φέρουμε σε πέρας μια πολιτική αντάξιά του», δήλωσε ο πρώην ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Artigercek από τη φυλακή της Αδριανούπολης όπου κρατείται, στη βορειοδυτική Τουρκία.

«Αν και θα συνεχίσω τον αγώνα μου με αντίσταση από τη φυλακή όπως και όλοι οι σύντροφοί μου, αποσύρομαι από την ενεργό πολιτική σε αυτό το στάδιο».

Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για απαγόρευση του HDP τον Μάρτιο του 2021, κατηγορώντας το ότι έχει δεσμούς με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και από την Τουρκία.

Το HDP αρνείται ότι έχει δεσμούς με το PKK, το οποίο πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους για δεκαετίες σε μια σύγκρουση για αυτονομία που έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους.

Ο Ντεμιρτάς ήταν συμπρόεδρος του HDP από το 2014 μέχρι το 2018. Παρότι έγκλειστος στη φυλακή από το 2016, παρέμεινε μια σημαντική πολιτική φυσιογνωμία στην τουρκική πολιτική σκηνή, εκδίδοντας καθημερινά πολιτικά μηνύματα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter στους περισσότερους από δύο εκατομμύρια ακολούθους του.

Το HDP και οι σύμμαχοί του δεν πρότειναν κάποιον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και υποστήριξαν τον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε το 52,2% των ψήφων, παρατείνοντας την 20ετή παραμονή του στην εξουσία. Ο Κιλιτσντάρογλου πήρε 47,8%.

Ο Ντεμιρτάς είπε πως θα παραμείνει μέλος του HDP και κάλεσε το κόμμα του να κάνει αυτοκριτική.

«Αυτό που χρειαζόμαστε πιο πολύ είναι η εσωκομματική δημοκρατία. Όταν η εσωκομματική δημοκρατία μειώνεται, τα λάθη ακολουθούν το ένα το άλλο».

Ο Ντεμιρτάς είχε θέσει υποψηφιότητα δύο φορές για πρόεδρος, την πρώτη το 2014 και ξανά πίσω από τα σίδερα της φυλακής το 2018, όταν ήρθε τρίτος με ποσοστό 8,4% των ψήφων.

Είπε πως είχε πει στην ηγεσία του HDP πριν από τις εκλογές ότι ήταν διατεθειμένος να θέσει υποψηφιότητα και πάλι σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, όμως η προσφορά του απορρίφθηκε.

"Η υποψηφιότητά μου θα μπορούσε να είχε αυξήσει τις ψήφους μας... Όμως ακόμη δεν γνωρίζω γιατί απορρίφθηκε", είπε.

Ο Ντεμιρτάς, 49 ετών, είχε καταδικαστεί προηγουμένως σε φυλάκιση τριών ετών για προβολή του προέδρου. Παραμένει στη φυλακή και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη σε μια δίκη με περισσότερους από 100 άλλους πολιτικούς του HDP, κατηγορούμενος ότι υποκίνησε τις διαδηλώσεις του 2014 κατά τις οποίες δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στην ομιλία μετά τη νίκη του, ο Ερντογάν είπε πως δεν είναι πιθανή η απελευθέρωση του Ντεμιρτάς και τον αποκάλεσε "τρομοκράτη".

Ο Κιλιτσντάρογλου είχε δεσμευθεί πως αν κέρδιζε τις εκλογές η Τουρκία θα συμμορφωνόταν με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που ζητούν την απελευθέρωση του Ντεμιρτάς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν: Γλυτώσαμε από τα δεσμά μας – Όλοι θαυμάζουν τη Δημοκρατία της Τουρκίας

Ουγγαρία: «Εκτός ατζέντας» της συνόδου του ΝΑΤΟ η ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία

gazzetta
gazzetta reader insider insider