Στο «μικροσκόπιο» της Fitch Solutions οι εκλογές - Τα τρία σενάρια και το πεδίο «μάχης» στη δημόσια υγεία

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «μικροσκόπιο» της Fitch Solutions οι εκλογές - Τα τρία σενάρια και το πεδίο «μάχης» στη δημόσια υγεία
Τρία είναι τα σενάρια που παρουσιάζει η Fitch Solutions ως προς την έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα, στη βάση των οποίων αναμένεται να επέλθουν και αλλαγές στο πεδίο της δημόσιας υγείας που εξετάζει ο αμερικανικός οίκος. Πώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα σε διάφορα «μέτωπα» με κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Τρία είναι τα σενάρια που παρουσιάζει η Fitch Solutions ως προς την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα, στη βάση της οποίας αναμένεται να επέλθουν και τυχόν αλλαγές στο πεδίο της δημόσιας υγείας που εξετάζει ο αμερικανικός οίκος.

Ο «βραχίονας» ανάλυσης της Fitch αναμένει μια μικρή αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Το πιο πιθανό σενάριο (60% πιθανότητες) είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού με «κορμό» το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ενώ ακολουθεί στο 30%, το σενάριο της διατήρησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τη Νέα Δημοκρατία και το λιγότερο πιθανό, (10% πιθανότητες) ένας σχηματισμός κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το προβάδισμα που διατηρούσε η Νέα Δημοκρατία αμβλύνθηκε μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη το Φεβρουάριο και τη δημόσια δυσαρέσκεια για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας από την κυβέρνηση, και τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε μια απώλεια της υποστήριξης ενόψει εκλογών. Επιπλέον, η αλλαγή στον εκλογικό νόμο που εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία αφαιρεί το «μπόνους» των 50 εδρών που δίνεται στον κάτοχο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα δημιουργήσει εμπόδια στο μέτωπο της υιοθέτησης και της εφαρμογής νέων πολιτικών για όποιον επικρατήσει. Και οι δύο αυτοί παράγοντες, ενισχύουν την πεποίθηση των αναλυτών ότι μετά τον Μάιο θα υπάρξει ένας συνασπισμός ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Η αρχή έγινε όταν τα δύο κόμματα είχαν σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού από το 2012 έως το 2015, δημιουργώντας ένα προηγούμενο επιτυχημένης συνεργασίας τους. Με την πρόσφατη, ωστόσο, συρρίκνωση της δημόσιας στήριξης και των ποσοστών της ΝΔ και με το σκάνδαλο των υποκλοπών προσφέρεται στο ΠΑΣΟΚ ένας ισχυρότερος «μοχλός» πίεσης προς τη ΝΔ για κάποιες πολιτικές παραχωρήσεις. Η Fitch Solutions αναμένει ότι αυτό θα προκύψει υπό τη μορφή των αυξημένων κρατικών δαπανών για διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης και της ανατροπής των πρόσφατων ιδιωτικοποιήσεων στις οποίες προχώρησε η Νέα Δημοκρατία.

Η αυξημένη αριστερή επιρροή από τον πιθανό εταίρο του συνασπισμού, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, θα οδηγήσει σε μια αύξηση των κρατικών δαπανών για το σκέλος της υγείας. Η ΝΔ είχε ήδη δεσμευτεί για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, υποκινούμενη από τις εμπειρίες διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού, με την κυβέρνηση να εφαρμόζει μια σειρά προγραμμάτων για τη βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, από τις ειδικές δαπάνες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην υγειονομική περίθαλψη έως τη στροφή στην προληπτική υγειονομική περίθαλψη. Η Fitch Solutions αναφέρεται στα προγράμματα του «Προσωπικού Γιατρού» (υπήρξαν ορισμένα ζητήματα ως προς την αναντιστοιχία του αριθμού των διαθέσιμων γιατρών και του αριθμού των ασθενών, τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν από την πολιτική αβεβαιότητα στο μέλλον) και του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας, καθώς και για τις καρδιακές παθήσεις και την παιδική παχυσαρκία, που στοχεύουν στον έγκαιρο εντοπισμό ασθενειών, μειώνοντας παράλληλα το βάρος και την μελλοντική πίεση στο σύστημα υγείας. Τα εμβληματικά αυτά προγράμματα και δράσεις αναμένεται να διατηρηθούν ανεξαρτήτως πολιτικών συσχετισμών, λόγω της υψηλής βάσης στήριξης από τους πολίτες για ένα θετικό πεδίο κινήσεων και δεσμεύσεων για την υγεία, όπως εκτιμά η FItch Solutions.

Σε αυτή τη βάση, προβλέπει επί του παρόντος, ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) των δημόσιων δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη στη χρονική περίοδο 2022 - 2027, στο 2,9%, σχετικά μέτρια σε σύγκριση με την υψηλότερη εκτίμηση της τάξεως του 6,6% για την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου, η Fitch Solutions θα ανέμενε μια ήπια αύξηση των κρατικών δαπανών, η οποία θα κλείσει το «χάσμα» μεταξύ των ρυθμών αύξησης των δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών. Παρά αυτή την απόκλιση στον ρυθμό ανάπτυξης, οι δημόσιες δαπάνες θα συνεχίσουν να κατέχουν την πλειονότητα των δαπανών για την υγεία, καλύπτοντας κάτι περισσότερο από το 60% των δαπανών μέχρι το 2027. Επιπλέον, παρά τη διαρκή συρρίκνωση του πληθυσμού την τελευταία δεκαετία και την εκτίμηση που θέτουν οι αναλυτές για διατήρηση αυτής της τάσης, η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να τροφοδοτήσει την αυξανόμενη ζήτηση για τις υπηρεσίες υγείας μακροπρόθεσμα, όπως εκτιμά η Fitch Solutions.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα «μηνύματα» της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες από τη μεριά των ΗΠΑ

«Bullish» για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank - Αναβαθμίζει Eurobank, Πειραιώς - Νέες τιμές στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider