Ο «όρος» του Ερντογάν για να πει το «ναι» στην ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο «όρος» του Ερντογάν για να πει το «ναι» στην ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Tι πρέπει να κάνουν οι 2 σκανδιναβικές χώρες για να εξασφαλίσουν την στήριξη του προέδρου της Τουρκίας.

Η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να εκδώσουν έως και 130 «τρομοκράτες» στην Τουρκία προτού η Άγκυρα εγκρίνει τις προσπάθειές τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενιθυμίζεται πως οι 2 χώρες υπέβαλαν αίτηση πέρυσι για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τα 30 κράτη - μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πρέπει ομόφωνα να ανάψουν το «πράσινο φως» για την ένταξή τους.

«Είπαμε κοιτάξτε, οπότε αν δεν μας παραδώσετε τους τρομοκράτες, δεν μπορούμε να το περάσουμε (σσ: το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ) από το κοινοβούλιο ούτως ή άλλως», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Για να περάσει από το κοινοβούλιο, πρώτα από όλα πρέπει να μας παραδώσετε περισσότερους από 100, περίπου 130 από αυτούς τους τρομοκράτες», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν μια τριμερή συμφωνία με την Τουρκία τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας, ενώ μεταξύ άλλων καλούνται να αντιμετωπίσουν τα «εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία γρήγορα και διεξοδικά» λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και τηρώντας όλη την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε το Σάββατο ότι ο χρόνος τελειώνει για το τουρκικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τις υποψηφιότητες των 2 χωρών πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που αναμένονται τον Μάιο.

Τη Δευτέρα, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε «καλή θέση» για να εξασφαλίσει το «ναι» από την Τουρκία και την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακάρ: «Αδιανόητο» ένα NATO χωρίς την Τουρκία- «Αισιόδοξος» για τα F-16

Τσαβούσογλου προς ΗΠΑ: Η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας έχει αρχίσει να χαλάει

Ο Ερντογάν επαναλαμβάνει την πρότασή του για διαμεσολάβηση στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider