Οικονόμου για Τουρκία: Ούτε πανικοβαλλόμαστε, ούτε τρομοκρατούμαστε - Πάντα προτιμότερος ο διάλογος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου για Τουρκία: Ούτε πανικοβαλλόμαστε, ούτε τρομοκρατούμαστε - Πάντα προτιμότερος ο διάλογος
Μήνυμα ετοιμότητας από την Ελλάδα προς τη γειτονική χώρα που πάντα προτιμά την διπλωματική οδό στέλνει ο Γιάννης Οικονόμου.

«Ούτε φοβόμαστε, ούτε πανικοβαλλόμαστε, ούτε τρομοκρατούμαστε. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει το γεγονός ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό υπάρχει ένας παροξυσμός σε επίπεδο ρητορικής, απειλών, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε όλα τα επίπεδα από την τουρκική πλευρά. Προφανής στόχος είναι να μας κάνουν να απωλέσουμε κι εμείς την ψυχραιμία μας και να παρασυρθούμε σε αυτό τον κατήφορο» τόνισε για τις τουρκικές προκλήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» .

Επισήμανε ότι οφείλουμε να τους δίνουμε τη σημασία που πρέπει. «Να απαντάμε εκεί που πρέπει, με τον τρόπο που πρέπει και να έχουμε συναίσθηση ανά πάσα στιγμή ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας που έχει ενισχύσει το γεωστρατηγικό και το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, που η επιδραστική της ισχύς έχει αυξηθεί σε διεθνές επίπεδο, που μπορεί και αποδομεί πολύ αποτελεσματικά τα ανυπόστατα, ακραία και εντελώς απαράδεκτα της τουρκικής πλευράς» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι και στο πεδίο, μέσα από μια συνεπή και καλά σχεδιασμένη πολιτική, έχει ενισχυθεί η αποτρεπτική μας ικανότητα, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα πρέπει να έχουμε διαύλους επικοινωνίας και να συζητάμε. «Δική μας δουλειά είναι συντεταγμένα, οργανωμένα, πολύ αποτελεσματικά, με επιχειρήματα που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο να διευρύνουμε την πολιτική μας ισχύ και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση. Ο διάλογος είναι πάντοτε προτιμότερος από την ακραία ρητορική, από τις κούφιες απειλές, από τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Από τη γεωγραφία είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε δίπλα στους απέναντι. Η αστάθεια που επικρατεί, ο αναθεωρητισμός του Πούτιν, τα προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία -που είναι προβλήματα, όχι μόνο των Ουκρανών, αλλά και όλης της Ευρώπης για μια σειρά από άλλα θέματα- κανείς δεν θέλει να τα δει να αναπαράγονται. Κανένας δεν θέλει να υπάρξει και άλλη μια εστία αστάθειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» είπε.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και την στήριξη των πολιτών ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα κάτω από το μέσο όρο που τον πληρώνει ο ευρωπαίος πολίτης. «Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται με βάση στοιχεία, όχι δικά μας, αλλά ευρωπαϊκών Ινστιτούτων, ακόμη και θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Στα καύσιμα και το φυσικό αέριο, επίσης υπήρξαν παρεμβάσεις. Θα υπάρξουν και παρεμβάσεις για να πέσει και η τιμή στην αντλία του πετρελαίου θέρμανσης. Για το φυσικό αέριο ανακοινώθηκε από τη ΔΕΠΑ μια παρέμβαση, που και εκεί θα υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις στα νοικοκυριά» είπε και πρόσθεσε: «Όταν οι αγορές λειτουργούν στρεβλά, όπως η αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, οφείλεις να στηρίζεις τον κόσμο για να μπορεί να ανταπεξέλθει».

Τέλος, αφού υπογράμμισε ότι δεκαπέντε χώρες συγκρότησαν ένα μπλοκ σχετικά με την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, είπε «το σημαντικό είναι ότι σε αυτές τις 15 χώρες είναι και η Γαλλία, μια μεγάλη δύναμη της Ευρώπης. Θυμάστε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια αυτή. Πρέπει να αντιληφθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οφείλει να κινηθεί πιο γρήγορα, με ουσιαστικά μέτρα και παρεμβάσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Κίναρο στα 19.000 πόδια

Δένδιας προς Τουρκία: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο αλλά και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της

Στέλεχος του FDP είπε «αρουραίο» τον Ερντογάν - Για εξηγήσεις o Γερμανός πρέσβης στην Τουρκία