Μητσοτάκης για Τουρκία: Δύσκολο να επανέλθουν οι σχέσεις μας αν συνεχιστούν οι προκλήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης για Τουρκία: Δύσκολο να επανέλθουν οι σχέσεις μας αν συνεχιστούν οι προκλήσεις
Δυσκολία στην αποκατάσταση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία, εάν η Άγκυρα δεν αλλάξει συμπεριφορά, διαπιστώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί δύσκολη την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο η Άγκυρα δεν αλλάζει συμπεριφορά, μιλώντας στο Council on Foreign Relations στη Νέα Υόρκη, λίγες ώρες πριν την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Από το βήμα του ΟΗΕ o Έλληνας πρωθυπουργός, αναμένεται να απαντήσει στις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου, ενώ ήδη διαμηνύει πως «αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πάντα επεδίωκα μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία».

«Πριν τρία χρόνια του είχα πει να κάνουμε μια νέα αρχή» σημείωσε για τον κ. Ερντογάν, όμως εκείνος «δύο μήνες μετά υπέγραψε ένα παράνομο σύμφωνο με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφικά παραδοξότητα αν δείτε τον χάρτη».

«Μετά έχουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών τον Μάρτιο του 2020, αμφισβήτηση των νησιών μας, αυτή δεν είναι εποικοδομητική προσέγγιση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά, αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Και αν η Τουρκία θέλει να "παίζει" και σε άλλη σφαίρα επιρροής, ας είναι, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σχετικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο ίδιος από την πλευρά του είναι πάντα ανοιχτός στο να λύσει τα προβλήματα με διάλογο αλλά «ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει».

«Αλλά το έχω ξανακούσει και πάντα καταλήγαμε να μιλάμε. Θα συνεχίσω να επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Υπάρχουν τρόποι να λύσουμε τις διαφορές μας, αλλά δεν λύνεις τις διαφορές με επιθετική συμπεριφορά και την επαναφορά αυτοκρατορικών φαντασιώσεων και την εμπρηστική ρητορική» κατέληξε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ερντογάν: Δεν θα ξεχάσουμε την Σφαγή της Τριπολιτσάς

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με εμπρηστικό tweet αναφέρθηκε στην άλωση της Τριπολιτσάς, με αφορμή τη συμπλήρωση 201 ετών από το ιστορικό γεγονός.

«Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε τη Σφαγή της Τριπολιτσάς, που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, κατά την οποία χιλιάδες μουσουλμάνοι Τούρκοι, Αλβανοί αδελφοί μας και Εβραίοι δολοφονήθηκαν βάναυσα και βάρβαρα» τονίζει με προκλητική ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναστασιάδης: Για ποια αλήθεια μιλάει ο Ερντογάν; Υπό στρατιωτική κατοχή το 37% της Κύπρου

Τσαβούσογλου: Το ελληνικό λόμπι ευθύνεται για τα F16 - Δεν δεχόμαστε όρους

Βουλγαρία: Κατάσταση «μερικής έκτακτης ανάγκης» στα σύνορα με Τουρκία λόγω μεταναστευτικών ροών

gazzetta
gazzetta reader insider insider