Φον ντερ Λάιεν: «Απαράδεκτη» η προσπάθεια της Ρωσίας για την αλλαγή των συνόρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φον ντερ Λάιεν: «Απαράδεκτη» η προσπάθεια της Ρωσίας για την αλλαγή των συνόρων
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσπάθεια της Ρωσίας να νομιμοποιήσει την παράνομη και βάρβαρη κατοχή ουκρανικών εδαφών», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, τα οποία χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ από τη Ρωσία, καταδίκασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσπάθεια της Ρωσίας να νομιμοποιήσει την παράνομη και βάρβαρη κατοχή ουκρανικών εδαφών», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Η προσπάθεια να αλλάξουν τα σύνορα της Ουκρανίας είναι εντελώς απαράδεκτη και σαφής παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», πρόσθεσε η επικεφαλής της Κομισιόν στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

ΟΑΣΕ: Τα δημοψηφίσματα σε κατεχόμενα εδάφη δεν θα έχουν «καμία νομική ισχύ»

Παράλληλα, η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών, κρίνοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ψηφοφορία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Καθώς ο πόλεμος μετά την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, τα οποιαδήποτε λεγόμενα ‘δημοψηφίσματα’ που σχεδιάζονται από τις δυνάμεις που ασκούν de facto τον έλεγχο σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ή με την υποστήριξή τους θα αποτελούσαν παραβίαση των διεθνών κανόνων και υποχρεώσεων δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε σε δελτίο Τύπου. «Τα αποτελέσματά τους κατά συνέπεια δεν θα είχαν καμία νομική ισχύ», προστίθεται στο κείμενο.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Θα υπάρξουν «μεγαλύτερες συνέπειες»

Εξάλλου, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως η Ρωσία θα υποστεί «μεγαλύτερες συνέπειες» εάν προχωρήσει στην προσάρτηση τμημάτων της επικράτειας της Ουκρανίας. «Έχουμε καταστήσει σαφές πως θα υπάρξουν μεγαλύτερες συνέπειες. Διαθέτουμε (...) αριθμό εργαλείων», είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Ζελένσκι ευχαριστεί τη Δύση για την υποστήριξή της

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποβάθμισε τη βαρύτητα των «δημοψηφισμάτων», χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την καταδίκη του σχεδίου από ηγέτες κρατών της Δύσης.

«Ευχαριστώ όλους τους φίλους και εταίρους της Ουκρανίας για τη μαζική και αυστηρή καταδίκη της πρόθεσης της Ρωσίας να οργανώσει τα νιοστά ψευτοδημοψηφίσματα», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού διαγγέλματός του. Παράλληλα, υποβάθμισε τη σημασία της επείγουσας οργάνωσης των «δημοψηφισμάτων» αυτών.

Αναφέρθηκε σε «θορυβώδεις ειδήσεις από τη Ρωσία», προσθέτοντας «και τι έγινε; Ποιο είναι το νέο σε σχέση με αυτό που είχε ειπωθεί προηγουμένως;».

«Η θέση μας δεν αλλάζει ανάλογα με τον θόρυβο της μιας ή της άλλης είδησης», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι, για τον οποίο ζητούμενο είναι «να διατηρηθεί η πίεση» στη Ρωσία. «Ας διατηρήσουμε την ενότητά μας, ας προστατεύσουμε την Ουκρανία, ας απελευθερώσουμε τα εδάφη μας κι ας μη δείξουμε καμία αδυναμία», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μακρόν: Καμία διεθνή αναγνώριση σε δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας

Λευκός Οίκος: Απορρίπτει τα δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, «δεν θα τα αναγνωρίσει ποτέ»

ΝΑΤΟ: «Νέα κλιμάκωση του πολέμου» τα δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη

gazzetta
gazzetta reader insider insider