Σύσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη το απόγευμα για τα ενεργειακά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη το απόγευμα για τα ενεργειακά
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι εδώ και πολύ καιρό η κυβέρνηση εφαρμόζει εθνικό σχέδιο και πιέζει για πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις που αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι εδώ και πολύ καιρό η κυβέρνηση εφαρμόζει εθνικό σχέδιο και πιέζει για πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «όπως η πανδημία έτσι και η ενεργειακή κρίση είναι εξωγενής. Εισάγονται στην Ευρώπη, εισάγονται και στην πατρίδα μας και γι αυτό η αντιμετώπισή τους απαιτεί κοινές ευρωπαϊκές λύσεις», τόνισε και επεσήμανε ότι τα δημόσια οικονομικά δεν μένουν ανεπηρέαστα «καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολες μακροπρόθεσμα τις κρατικές παρεμβατικές πολιτικές». Όπως είπε «καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει από μόνη της όλο το κόστος των κρίσεων παρότι τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης είναι τα μεγαλύτερα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά».

Υπογράμμισε πως η εφιαλτική εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και η συνακόλουθη έκρηξη στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο που το βιώνουμε όλοι. «Η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας τις αβεβαιότητας στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου και των προβλημάτων που αφορούν την ενεργειακή επάρκεια. Όλα πια δείχνουν πως η Ρωσία επιδιώκει την ένταση της οικονομικής πίεσης, τη δημιουργία κοινωνικής αναταραχής και την πρόκληση πολιτικής αστάθειας σε όσες χώρες αντιδρούν στα σχέδιά της», τόνισε.

«Οι σχεδιαζόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διορθωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ανάγκη να σπάσουν την περίοδο της ευρωπαϊκής αδράνειας» τόνισε, αναφερόμενος στην επιστολή που είχε στείλει ο πρωθυπουργός ήδη από τον Μάρτιο στην πρόεδρο την Κομισιόν με έξι συγκεκριμένες προτάσεις.

«Έστω και αργά πολλές από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει αποτελούν σήμερα αντικείμενο επεξεργασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιούνται ως εθνικές πολιτικές από αρκετά κράτη στην Ευρώπη. Είναι όμως ανάγκη -όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός - να κάνουμε ό,τι γίνεται το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο», είπε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα αναφερθεί και σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που συμπληρώνουν τις παρεμβάσεις στη μείωση της φορολογίας και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. «Θα μιλήσει επίσης για διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, μέτρα και κίνητρα απέναντι σε εναπομείνασες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας». Και «τέλος θα αναφερθεί φυσικά στην πλειάδα μέτρων στήριξης των πολιτών στην ενέργεια που έχουμε δρομολογήσει και σχεδιάζουμε και για το επόμενο διάστημα αλλά και σε μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη στέγαση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με επιστολές σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ απαντά η Ελλάδα στις τουρκικές προκλήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider