Οικονόμου: Να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου: Να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων
Ολόκληρη η Ευρώπη διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη και αβέβαιη περίοδο, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ολόκληρη η Ευρώπη διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη και αβέβαιη περίοδο. Οι εξελίξεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ιδίως σε ό,τι αφορά τις ροές αλλά και τις τιμές του φυσικού αερίου επιφυλάσσουν σφοδρές δυσκολίες τόσο στις οικονομίες, όσο και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Μπορεί βέβαια ορισμένες χώρες να πληγούν πολύ περισσότερο, οι συνέπειες, όμως, θα είναι δριμείες για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ήδη οι προμήθειες φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 75% φέτος και οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 320 ευρώ ανά MWh πάνω από δέκα φορές ακριβότερα δηλαδή σε σχέση με το παρελθόν», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι ήδη η Ελλάδα -σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel που δημοσιεύει το Bloomberg- έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ (ως ποσοστό του ΑΕΠ της) για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.

«Συγκεκριμένα τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνησή μας υπολογίζονται σε 6,8 δισ. ευρώ ή 3,7% του ΑΕΠ. Ακολουθεί η Ιταλία που έχει διαθέσει 2,8% του ΑΕΠ και η Γερμανία με 1,7% του ΑΕΠ της». Όπως είπε τα στοιχεία αυτά δείχνουν την πολύ ουσιαστική στήριξη της κυβέρνησης στην ελληνική κοινωνία. Θέλησε να επισημάνει όμως πως η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι αναγνωρίζει τη σημασία της δημοσιονομικής αξιοπιστίας. «Σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να βρεθούμε μπροστά σε έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό», υπογράμμισε καθώς και ότι ανακοινώσεις με τα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για εξάντληση κάθε δυνατότητας για τη στήριξη της κοινωνίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ολοκλήρωσε την εισαγωγική τοποθέτησή του με αναφορά στη συζήτηση που ξεκινά στη Βουλή επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και είπε ότι η ΝΔ δεν θα καταθέσει πρόταση για δεύτερη εξεταστική. «Ασφαλώς η έρευνα πρέπει να αφορά το παρόν δηλαδή τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος και ο Κανονισμός της Βουλής όσο και τη διερεύνηση για τη λειτουργία κακόβουλων λογισμικών στο πλαίσιο της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών. Παράλληλα ωστόσο θα πρέπει να ακουστούν και πρόσωπα που είχαν την ευθύνη διοίκησης της ΕΥΠ στο παρελθόν κι αυτό όχι για συμψηφισμούς αλλά για να εντοπιστούν διαχρονικές παθογένειες και να διαπιστωθεί ποιες βελτιώσεις και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να γίνουν», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Ερωτήσεις

«Κατά την διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής, έχουμε πει πως είναι χρήσιμο να κληθούν οι πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ για να δούμε τι συνέβαινε στο παρελθόν, ποιες παθογένειες και στρεβλώσεις, πρέπει να διορθώσουμε. Επίσης, να δούμε κατά πόσον πρέπει να γίνεται φειγ βολάν, να αποκαλύπτεται δημοσίως, το αίτιο για το οποίο η ΕΥΠ κατόπιν εισαγγελικής εντολής αποφασίζει τις νόμιμες επισυνδέσεις. Κατά την διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής θα πρέπει να εξεταστεί ένα πολύ ουσιαστικό ζήτημα, εάν δηλαδή υπάρχουν Έλληνες πολίτες, που θα πρέπει να εξαιρούνται a priori ακόμη και εάν η Δικαιοσύνη αποφασίζει πως θα πρέπει να ελεγχθούν, εάν δηλαδή υπάρχουν Έλληνες πολίτες δύο κατηγοριών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερωτήσεις στο briefing των πολιτικών συντακτών και ξεκαθάρισε ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προμηθευτεί ούτε και χρησιμοποιούν κακόβουλα λογισμικά, ενώ θα παράσχουν οποιαδήποτε διευκόλυνση σε όποια έρευνα εξελίσσεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

«Δικό μας ενδιαφέρον είναι να μην μείνει καμία σκιά στη συγκεκριμένη υπόθεση», επανέλαβε ο Γιάννης Οικονόμου.

Σε ερωτήσεις για τα δρομολογούμενα οικονομικά μέτρα εν όψει ΔΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε υπομονή έως την ΔΕΘ, όπως είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ζυγίζει σωστά τα μέτρα ως προς την αποτελεσματικότητα τους» και ότι «ο πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις και αποτελεσματικά μέτρα εντός του πλαισίου των αναγκών της ελληνικής οικονομίας», διευκρινίζοντας πως δεν θα παρασυρθεί σε ακατάσχετη παροχολογία. Ερωτηθείς για τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, ο Γιάννης Οικονόμου αφού σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν ασκεί πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις, αλλά με βάση τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, επεσήμανε: «βλέπουμε με ικανοποίηση πως η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό, ότι ο πρωθυπουργός έχει υπεροχή σε όλους τους δείκτες και η διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα είναι σχεδόν στα όρια των εκλογών του 2019. Θέλουμε να συνεχίσουμε την πολιτική, που επιβραβεύεται από την ελληνική κοινωνία».

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε πως οι εκλογές θα διενεργηθούν με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Τέλος, για τις αιτιάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στους S-300, ο Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για εξόφθαλμους συμψηφισμούς από την πλευρά της Άγκυρας για την δημιουργία εντυπώσεων και επανέλαβε πως η Αθήνα πάντοτε σέβεται τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου, ενώ παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Προτρέπω τους Έλληνες να πάρουν κάθε είδους μέτρο για να μειώσουν την κατανάλωση του ρεύματος

Συνεδριάζει την Τρίτη η επιτροπή των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider