Πούτιν: Κρατά τα «κλειδιά» της επανεκλογής Ερντογάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πούτιν: Κρατά τα «κλειδιά» της επανεκλογής Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος ποντάρει στη Μόσχα για να κερδίσει τις εκλογές του 2023, παρά τις Δυτικές προειδοποιήσεις.

Η συνεχής πολιτική και οικονομική υποστήριξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι απαραίτητη για να κερδίσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις εκλογές του επόμενου έτους. Σύμφωνα με την Ahval, αυτό το είναι το συμπέρασμα του Ρώσου αναλυτή Ίγκορ Κοροτσένκο, στον απόηχο της συνάντησης των δύο ηγετών στο Σότσι της Ρωσίας. Μιας επαφής, που όπως ανέφεραν οι Financial Times, έχει σημάνει συναγερμό στις δυτικές πρωτεύουσες.

Ο Ερντογάν παλεύει με την οικονομική αστάθεια στη χώρα του, όπου ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 79,6% και η λίρα υποχωρεί έναντι των ξένων νομισμάτων. Τα προβλήματα έπληξαν τη δημοτικότητά του στους Τούρκους ψηφοφόρους, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χάσει τόσο τις κοινοβουλευτικές όσο και τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνάντησης, ο Ερντογάν συμφώνησε με τον Πούτιν να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, να αυξήσει τον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και να επιτρέψει στις ρωσικές εταιρείες να δημιουργήσουν επιχειρήσεις στις ζώνες ελεύθερων συναλλαγών της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι πέντε τουρκικές τράπεζες υιοθέτησαν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία και στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, της οικονομίας και των κατασκευαστικών βιομηχανιών.

Σύμφωνα με τον Κοροτσένκο, ο Ερντογάν πρέπει να συνεχίσει να βοηθά τον Πούτιν αν θέλει να παραμείνει στην εξουσία.

«Δεν μειώνουμε τον ρόλο του τουρκικού λαού στο να κάνει την επιλογή του», ανέφερε ο Κοροτσένκο. «Δεν μειώνουμε ούτε τον ρόλο του Ερντογάν σε αυτό, αλλά στον σύγχρονο κόσμο, μια πανίσχυρη, αυτάρκης δύναμη όπως η Ρωσία, επηρεάζει τις εκλογές που διεξάγονται σε άλλα έθνη, τασσόμενη υπέρ ορισμένων πολιτικών».

Ο Τιμ Ας, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο, που ειδικεύεται στην Τουρκία, ανέφερε ότι οι συνομιλίες με τον Πούτιν και το αποτέλεσμά τους «δεν ήταν καλό» για την Τουρκία.

«Ο Ερντογάν… φαίνεται να κάνει τα πάντα για να ενισχύσει το εμπόριο με τη Ρωσία, να βοηθήσει τη Ρωσία να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις και να επωφεληθεί και να κερδίσει από αυτό ταυτόχρονα», είπε ο Ας.

Ο Ερντογάν αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στην κυβέρνηση Πούτιν ή σε Ρώσους επιχειρηματίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία και διεκδίκησε ηγετικό ρόλο στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών. Επίσης, όπως έχει δηλώσει, οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία ως τουρίστες ή επενδυτές.

Ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις επαίνεσαν την Τουρκία για τη μεσολάβηση της συμφωνίας για τα σιτηρά, ανησυχούν πολύ για την εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών με τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να πληγεί από τιμωρητικά αντίποινα εάν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις, ανέφεραν την οι Financial Times επικαλούμενοι έξι Δυτικούς αξιωματούχους.

Δυτικές χώρες θα μπορούσαν να καλέσουν τις εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά τους να αποχωρήσουν από την Τουρκία, εάν ο Ερντογάν ακολουθήσει τα σχέδια που περιέγραψε μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν, δήλωσε ανώτερος δυτικός αξιωματούχος.

Ορισμένα μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση, ανέφερε ένας άλλος αξιωματούχος. «Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ζητήσουν περιορισμούς στη χρηματοδότηση του εμπορίου ή να ζητήσουν από τις μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες να μειώσουν τη χρηματοδότηση σε τουρκικές εταιρείες... Δεν θα απέκλεια τυχόν αρνητικές ενέργειες αν η Τουρκία πλησιάσει πολύ τη Ρωσία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά ρωσικών πυραύλων το 2019, έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν «δευτερεύουσες κυρώσεις» σε τρίτες χώρες, εάν βοηθήσουν τη Ρωσία να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντεγιέμο είχε συνάντηση στην Τουρκία τον Ιούνιο με κυβερνητικούς αξιωματούχους και τραπεζίτες, για να τους προειδοποιήσει να μην γίνουν δίοδος για παράνομο ρωσικό χρήμα.

Πάντως, όπως αναφέρει ο Κοροτσένκο, για τον Ερντογάν οι εκλογές του 2023 υπερίσχυσαν των πάντων- ακόμα και των δυτικών προειδοποιήσεων- με την «επιλογή» του Πούτιν να είναι μονόδρομος για τον Τούρκο πρόεδρο.

«Ας μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό πράγμα - τις εκλογές του 2023», είπε ο Ρώσος αναλυτής. «Χωρίς τη στήριξη της Ρωσίας, χωρίς την υποστήριξη του Πούτιν... τα κλειδιά για την προεδρία του Ερντογάν είναι στα χέρια του Ρώσου ηγέτη, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς... Γι' αυτό η φιλία με τη Ρωσία και οι προσωπικές επαφές μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, είναι τα πλεονεκτήματα που θα επιτρέψουν στους Τούρκους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον Ερντογάν τον επόμενο χρόνο», τόνισε ο Κοροτσένκο.

Επιμέλεια Τέρρυ Μαυρίδης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider