Έφτασε στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι - Θα λάβουμε «όλα τα αναγκαία μέτρα» λέει η Κίνα

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έφτασε στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι - Θα λάβουμε «όλα τα αναγκαία μέτρα» λέει η Κίνα
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν διέψευσε τις αναφορές πως μαχητικά SU-35 πέταξαν πάνω από τα Στενά της Ταϊβάν.

Τελευταία ενημέρωση: 20:57

Στην Ταϊπέι της Ταϊβάν προσγειώθηκε την Τρίτη το αεροσκάφος της αμερικανικής αεροπορίας με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, σε μια κίνηση που αναμένεται να οξύνει την ένταση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη κορυφαίου αξιωματούχου των ΗΠΑ στην Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρονιά.

Την ώρα που το αεροπλάνο της Πελόζι προσέγγιζε την Ταϊβάν, κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως μαχητικά SU-35 πέταξαν πάνω από τα Στενά της Ταϊβάν. Ωστόσο, από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν χαρακτήρισε ψευδείς τις αναφορές.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει πλήρη αντίληψη των δραστηριοτήτων κοντά στην Ταϊβάν και ότι θα στείλει δυνάμεις ως αντίδραση σε «εχθρικές απειλές».

Οι δηλώσεις Πελόζι

Σε σχετική δήλωση της, η Αμερικανίδα αξιωματούχος (έχει την τρίτη σημαντικότερη θέση στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, πίσω μόνο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χαρίς) ανέφερε πως με την ηγεσία της Ταϊβάν θα συζητηθούν η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η προώθηση της ελευθερίας στην περιοχή του Ινδοειρηνικού».

«Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η Πελόζι τόνισε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι αντίθετες στην αλλαγή του status quo για την Ταϊβάν.

Η αντίδραση της Κίνας

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε σε υψηλούς τόνους, λέγοντας πως η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ παραβιάζει την πολιτική One China (τη θέση του Πεκίνου περί «μίας Κίνας» που αναγνωρίζει ως κράτος μόνο τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και όχι την Ταϊβάν) και βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Το Πεκίνο τονίζει πως θα λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα» για να διασφαλίσει την κυριαρχία της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊπέι, το κινεζικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας. Χαρακτηρίζει την Ταϊβάν «αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας» και συμπληρώνει ότι η επίσκεψη στέλνει ένα εσφαλμένο μήνυμα στις δυνάμεις αυτονομιστών περί «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

«Καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», αναφέρει.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα το κινεζικό ΥΠΕΞ είχε τονίσει πως ενδεχόμενη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν θα ήταν παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της Κίνας και πως ο κινεζικός στρατός «δεν πρόκειται να αγνοήσει» μια τέτοια εξέλιξη.

Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανακοίνωσε ότι ο κινεζικός στρατός θα προχωρήσει σε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε 6 περιοχές κοντά στην Ταϊβάν, από σήμερα, Τρίτη 2 Αυγούστου, έως και το Σάββατο 6 Αυγούστου.

Παράλληλα, η Κίνα φέρεται να ανακοίνωσε απαγόρευση εισαγωγών για πάνω από 100 προϊόντα από την Ταϊβάν, όπως μετέδωσε το CNBC.

Η άφιξη της Πελόζι

.

Η άφιξη της Πελόζι προκαλεί μεγάλη ένταση στις σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ, με τις δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου να κοντράρονται εδώ και μήνες για τον έλεγχο που έχει το Πεκίνο στην Ταϊβάν, που αποτελεί ένα κρίσιμο γεωστρατηγικό σημείο στην ευρύτερη περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε νωρίτερα το insider.gr,. η Πελόζι δεν είναι μία οποιαδήποτε Αμερικανίδα πολιτικός για το κινεζικό καθεστώς. Εκτός από την επιρροή που η ίδια ασκεί ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και δεύτερη στη σειρά διαδοχής στην προεδρία των ΗΠΑ, καθώς και ως ηγέτιδα του κυβερνώντος κόμματος των Δημοκρατικών, η Πέλοζι φρόντισε από πολύ νωρίς να δείξει την ιδιαίτερη «αδυναμία» της προς το Πεκίνο, υψώνοντας ένα πανό υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιενανμέν, πριν από περισσότερο από 30 χρόνια.

Έκτοτε, και μέχρι σήμερα που πραγματοποιεί την περιοδεία της στην Ασία, η Νάνσι Πελόζι έχει κλείσει τρεις δεκαετίες «γερακίσιας» στάσης απέναντι στην Κίνα, «πιέζοντας» την ασιατική υπερδύναμη για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ενάντια στην αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία σε ΗΠΑ: Πρόκληση η επίσκεψη Πελόζι σε Ταϊβάν - Σε τροχιά σύγκρουσης με Κίνα

Οι αγορές κρατάνε την αναπνοή τους, για την άφιξη ή μη, της Πελόζι στην Ταϊβάν

Γιατί η Κίνα είναι σε «αναμμένα κάρβουνα» με την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider