Οι αγορές κρατάνε την αναπνοή τους, για την άφιξη ή μη, της Πελόζι στην Ταϊβάν

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αγορές κρατάνε την αναπνοή τους, για την άφιξη ή μη, της Πελόζι στην Ταϊβάν
Στο κόκκινο οι αγορές, καθώς οι συνέπειες της μη επιβεβαιωμένης ακόμα επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν, μπορούν να ξεπεράσουν αυτές του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι πληροφορίες που έχουν μέχρι στιγμή διαρρεύσει από την Ταϊβάν υποστηρίζουν ότι η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής κα Πελόζι, έχει αποφασίσει να «παίξει με την φωτιά» - κατά την έκφραση του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ - επιμένοντας να επισκεφθεί σήμερα την Ταϊβάν.

Οι αγορές βρίσκονται κυριολεκτικά στο πόδι καθώς η άφιξη της κας Πελόζι στην Ταϊβάν και η συνάντησή της με τον πρόεδρο Τσάι Ινγκ – Γουέν μπορεί να πυροδοτήσει μία κρίση πολύ-παραγοντική και όχι μόνο γεωπολιτική, πολύ μεγαλύτερης ισχύος από εκείνη της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Νάνσι Πελόζι και η αντιπροσωπεία της θα φύγουν από τη Σιγκαπούρη για να φτάσουν στο αεροδρόμιο Songshan στην Ταϊβάν στις 10:20 μ.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με τους Liberty Times ενώ ο πρόεδρος Τσάι Ινγκ-Γουέν και το γραφείο του δεν έχουν κάνει δηλώσεις που να επιβεβαιώνουν ή να αρνηθούν την επίσκεψή της.

Οι ασιατικές αλλά και οι δυτικές αγορές έχουν ήδη αρχίσει να αντιδρούν στις πιθανές συνέπειες αυτής της εξέλιξης, απέναντι στην οποία η Κίνα αντέδρασε ήδη σήμερα το πρωί αναστέλλοντας– στην ουσία απαγορεύοντας - τις εισαγωγές τροφίμων από περισσότερες από 180 ταϊβανέζικες επιχειρήσεις.

Η εντολή δόθηκε στην διάρκεια της νύκτας σε μια κίνηση που φαίνεται να είναι τα πρώτα αντίποινα.

Τα ΜΜΕ της Ταϊβάν αναφέρουν ότι «η ξαφνική κίνηση των κινεζικών τελωνείων θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα» στην τοπική βιομηχανία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας και της αλιείας. Το κινεζικό τελωνείο έθεσε θέμα «παραβίασης των σχετικών κανονισμών και διέκοψε επειγόντως την εισαγωγή». Δεν είναι το πρώτο επεισόδιο καθώς ήδη από το 2021, η Κίνα έχει απαγορεύσει τους ανανάδες και άλλα ταϊβανέζικα προϊόντα, με πρόσχημα την παρουσία παρασίτων και απαγορευμένων ουσιών.

Πελόζι και Μπάϊντεν

Πρέπει πάντως στο σημείο αυτό να επισημανθεί οτι πέραν της πρόσφατης προειδοποίησης από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ προς τον πρόεδρο Μπάιντεν για το ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν – «παίζετε με την φωτιά» - στην τελευταία τηλεφωνική συνομιλία τους, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε αρχικά να πάρει κάποιες αποστάσεις από την απόφαση της κας Πελόζι.

Την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στον τύπο, όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε οτι το Πεντάγωνο δεν είναι πεπεισμένο για την σκοπιμότητα μιας διπλωματικής αποστολής στην Ταϊβάν ή Ταϊπέι, όπως αναφέρεται στα ΜΜΕ...

Στο μεταξύ από την πλευρά της Κίνας ο στρατός έχει ξεκινήσει πυραυλικές ασκήσεις κοντά στα στενά μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, ενώ το αμερικανικό ναυτικό κινεί το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan και το USS Tripoli και USS America κοντά στην περιοχή του νησιού.

Ξεκάθαρες για τις προθέσεις της κινεζικής πλευράς ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Κίνας από την περασμένη Πέμπτη όταν είπε ότι η επίσκεψη ενός υψηλόβαθμου εκπροσώπου της αμερικανικής Κυβέρνησης στην Ταϊπέι εκφράζει μία «σοβαρή παραβίαση» της πολιτικής της «Μίας Κίνας» στην οποία είχαν συμφωνήσει και οι ΗΠΑ.

Η θέση του Σι Τζινπίνγκ

Η επιλογή της συγκυρίας για την επίσκεψη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρόκειται άμεσα να συναντήσει τους «πρεσβύτερους» του ΚΚΚ στο Beidaihe.

Πρόκειται για μία άτυπη αλλά παραδοσιακή και συνήθως καθοριστική συνάντηση εν όψη του 20ου Εθνικού Κογκρέσου στο οποίο θα ξεκαθαριστεί η σταθερότητα της «τρίτης» θητείας του Σι Τζινπίνγκ.

Είναι άγνωστο αν η κα Πελόζι είχε επιλέξει σκόπιμα την συγκυρία αυτή για το ταξίδι της, αλλά εφ' όσον τελικά αποφασίσει να αποβιβασθεί σήμερα στην Ταϊπέι, οι εξελίξεις μπορούν να είναι τέτοιες που να ξεπεράσουν ως προς τις συνέπειες, εκείνες του πολέμου στην Ουκρανία σε διεθνή κλίμακα.

Και αυτό οι αγορές το γνωρίζουν, εξ ου και η ανησυχία που έχει διαχυθεί από την στιγμή που πύκνωσαν οι πληροφορίες για την επίσκεψη σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η Κίνα είναι σε «αναμμένα κάρβουνα» με την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν

Η Κίνα απαγόρευσε τις εξαγωγές 100 προϊόντων της Ταϊβάν πριν την επίσκεψη Πελόζι

Ταϊβάν: «Προειδοποιητικές» πτήσεις κινεζικών μαχητικών πριν την αναμενόμενη επίσκεψη της Πελόζι

gazzetta
gazzetta reader insider insider