Οικονόμου: Η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη της κοινωνίας

Newsroom
Μοιράσου το
Οικονόμου: Η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη της κοινωνίας
«Πρόκειται για μια εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια και γι' αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με την κατάληψη των ελληνόκτητων τάνκερ από ιρανικές δυνάμεις.

«Καθώς βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, τις περιουσίες τους αλλά και τις κρατικές υποδομές και τον εθνικό μας πλούτο. Στον αγώνα αυτό καλούμε ως συμπαραστάτες όλη την κοινωνία. Χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα αλλά και εγρήγορση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στην ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος επισημαίνοντας ότι μια νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι από τις 10 Ιουνίου και θα στελεχώσουν τις ειδικές μονάδες δασικών επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Για τη δράση τους έχει ήδη θεσμοθετηθεί η χρήση του αντιπυρός.

Επιπλέον διπλασιάζεται ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος φθάνοντας φέτος του 4.000 σε όλη τη χώρα και εκπαιδεύονται την ίδια στιγμή και άλλοι 2.100 εθελοντές των εθελοντικών ομάδων της Πολιτικής Προστασίας.

Υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά, φέτος, η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη Νορβηγία. Οι μονάδες θα είναι εδώ νωρίτερα με στόχο αφενός την άμεση επιχειρησιακή τους ετοιμότητα χωρίς να χάνεται χρόνος για τη μεταφορά δυνάμεων αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας καθώς η συμβολή τους στην περυσινή πολύ δύσκολη περίοδο ήταν καθοριστική.

Είπε ακόμη ότι φέτος είναι αυξημένα τα εναέρια μέσα και κυρίως πιο στοχευμένα. Θα έχουμε 42 μισθωμένα έναντι 31 του 2021 συν 40 εναέρια μέσα από τον εθνικό στόλο. Η συνολική δύναμη θα ανέρχεται σε 46 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα.

Για πρώτη φορά η χώρα μας χρηματοδοτείται για την ενοικίαση ελικοπτέρου βαρέος τύπου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι στη διάθεση της χώρας μας την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου.

Τονίζοντας ότι στο επίκεντρο παραμένει η πρόληψη ανέφερε ότι για το σκοπό αυτό αυξάνεται η επίγεια και η εναέρια επιχείρηση και οι περίπολοι των Ενόπλων Δυνάμεων μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές. Υπερδιπλασιάζονται οι περίπολοι του Πυροσβεστικού Σώματος και αυξάνονται οι εναέριες περιπολίες από έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη ενώ σημαντικά αυξημένη θα είναι και η συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων.

Παράλληλα πραγματοποιούνται προληπτικοί καθαρισμοί σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και σε περιοχές που συνορεύουν με αρχαιολογικούς χώρους διανοίγονται αντιπυρικές ζώνες, συντηρούνται δασικοί δρόμοι με μια συνολική χρηματοδότηση πάνω από 72 εκατομμύρια ευρώ.

Τόνισε ότι η κλιματική κρίση και τα ακραία φαινόμενα είναι για την ώρα αναπότρεπτα αλλά οφείλουμε κυβέρνηση, κοινωνία, όλοι μας να κάνουμε το μέγιστο δυνατό κι ακόμα παραπάνω για να διασώσουμε τον φυσικό μας πλούτο.

Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στην έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ

Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα ενεργειακά προβλήματα επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο με βασικό θέμα την ενεργειακή αγορά.

Είπε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει ακόμη μία φορά ότι όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία άλλο τόσο σημαντική είναι η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις απότομες και μεγάλες αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια.

Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι επειδή οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλεί διαρκώς κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ολόκληρη την κοινωνία, τόνισε. «Κάθε νέο περιθώριο που προκύπτει από την οικονομική μας πολιτική θα μεταφέρεται άμεσα στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι το Εθνικό Σχέδιο στήριξης βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί κι έκανε αναλυτική αναφορά στις ενισχύσεις που έχουν δρομολογηθεί αλλά και στο άνοιγμα της πλατφόρμας μέχρι τις 15 Ιουνίου για την επιστροφή του 60% της υπερβάλουσας αύξησης των λογαριασμών. Επίσης στη διάταξη που αφορά τη φορολόγηση κατά 90% των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης στο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις διεθνείς εισαγόμενες προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζει τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που βάζουν τέλος στη συντήρηση ενός χρεοκοπημένου παρελθόντος και διασφαλίζουν πραγματική πρόοδο για την κοινωνία και ιδίως για τα νέα παιδιά.

«Κυβέρνηση και κοινωνία είμαστε με τα βιβλία, είμαστε με τη μόρφωση, όχι με τις βαριοπούλες, όχι με την ανομία, όχι με τα περιστατικά βίας στα δημόσια Πανεπιστήμια». Εξήγησε ότι γι αυτόν ακριβώς το λόγο προωθείται το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα από την κ. Κεραμέως, μιλώντας για ένα πολύ τολμηρό νομοσχέδιο που εισάγει σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά και ένα σύγχρονο μοντέλο διοίκησης με διαφάνεια και αξιοκρατία.

«Η κυβέρνηση τολμά να έλθει σε ρήξη με συμφέρονται και μικροομάδες », τόνισε «κάνοντας πράξη όσα θα ωφελήσουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Μάλιστα άφησε αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης που στηρίζει αντιδραστικές μειοψηφίες σε βάρος της εξέλιξης και της προώθησης των αναγκαίων αλλαγών κι έκανε αναφορά σε ό,τι συμβαίνει στο ΑΠΘ.

Κάλεσε μάλιστα για άλλη μία φορά τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί καθαρά για το αν «μπορεί οποιοσδήποτε να καταλαμβάνει με το έτσι θέλω έναν πανεπιστημιακό χώρο και να τον μετατρέπει σε δικό του ή σε δικά του στέκια; Μπορεί οποιοσδήποτε να αμφισβητεί νόμιμες αποφάσεις των οργάνων του Πανεπιστημίου, να γκρεμίζει τοίχους, να καταστρέφει περιουσιακά στοιχεία για την αγορά των οποίων πληρώνουμε όλοι;».

Όσον αφορά την κατάληψη των ελληνόκτητων τάνκερ από ιρανικές δυνάμεις τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιρανό πρέσβη αλλά και ενημέρωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εξωτερικής δράσης του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας καθώς και των συμμάχων και των εταίρων μας. Παράλληλα, τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων αλλά και των πληρωμάτων τους.

Ερωτήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους και την τουρκική προκλητικότητα και πρόσθεσε «η χώρα μας πάντοτε είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ελληνική κυβέρνηση δεν θα προασπίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και την διεθνή νομιμότητα με τον τρόπο που αποτελεσματικά το κάνουμε την τελευταία τριετία, ο οποίος έχει αναβαθμίσει τόσο γεωστρατηγικά όσο και γεωπολιτικά τη χώρα μας. Μια πραγματικότητα που αντανακλά και ο εκνευρισμός της Τουρκίας συνολικά».

Επίσης σημείωσε ότι «ο αναθεωρητισμός και η προκλητική στάση της Τουρκίας νομίζω ότι έχει καταδικαστεί με όλους τους τρόπους από τους Ευρωπαίους ηγέτες και σε μια περίοδο που η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος υφίσταται τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία καταλαβαίνουμε πόσο πιο έντονη και ομόθυμη είναι η καταδίκη όλου του κόσμου και των συμμάχων μας απέναντι σε τέτοιου είδους αναθεωρητικές πρακτικές και νοοτροπίες».

«Πρόκειται για μια εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια και γι' αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με την κατάληψη των ελληνόκτητων τάνκερ από ιρανικές δυνάμεις.

Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας, επίσης έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία που πλέουν στην γύρω περιοχή έτσι ώστε, όπως είπε, να προσαρμοστούν στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση που διαμόρφωσε η τακτική της Ιρανικής κυβέρνησης.

«Όποιες ενέργειες έγιναν και αφορούν σε πετρέλαιο Ιρανικών συμφερόντων είναι ενέργειες που έγιναν με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας και μετά από αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αποφάσεις έναντι των οποίων δεν προσέφυγαν οι αρχές των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται από την απόφαση αυτή. Υπήρχε το χρονικό περιθώριο να γίνει προσφυγή ή να διεκδικήσουν κάποια αναστολή της έκδοσης της δικαστικής απόφασης και κάτι τέτοιο δεν έγινε. Με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις που η χώρα έχει υπογράψει τις τελευταίες 3 δεκαετίες και την απόφαση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης έγινε η ενέργεια αυτή στο πλοίο που είχε το ιρανικό πετρέλαιο» τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σε ερώτηση για το εάν καταργούνται οι φοιτητικές παρατάξεις είπε «Οι φοιτητικές παρατάξεις προφανώς και δεν καταργούνται και ούτε και θα μπορούσαν να καταργηθούν. Αυτό που φέρνει το νομοσχέδιο είναι ένας νέος τρόπος εκλογής των αντιπροσώπων των φοιτητών στα όργανα του πανεπιστημίου. Οι φοιτητικές παρατάξεις προφανώς και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, κανείς δεν μπορεί να τις καταργήσει, ιδιαίτερα η κυβέρνηση αυτή αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία και το νόημα της πολιτικής διάστασης στην εκπροσώπηση των φοιτητών. Ίσα- ίσα με αυτή τη διαδικασία που εισάγεται επιδιώκουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή των φοιτητών αλλά και το κύρος των διαδικασιών στις οποίες συμμετέχουν οι φοιτητές στο ελληνικό πανεπιστήμιο».

Για τον τραυματισμό του φοιτητή στο ΑΠΘ σημείωσε ότι «εξαιτίας της βίαιης και απαράδεκτης επίθεσης απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις που είναι εκεί για να φυλάσσουν το χώρο και να τον προφυλάσσουν από όσους με βαριοπούλες θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να καταστρέφουν δημόσια περιουσία δυστυχώς προκλήθηκαν αυτά τα φαινόμενα τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός φοιτητή και ενός αστυνομικού».

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι ορισμένοι τραμπούκοι με όρους συμμορίας επιδιώκουν να καταλύσουν τις αποφάσεις των οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. «Είναι σαφές ότι ορισμένοι επιδιώκουν ένταση στο πανεπιστήμιο, δεν θα τους παρακολουθήσουμε αλλά η συντεταγμένη πολιτεία δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει τις συμμορίες να εφαρμόζουν τους δικούς τους νόμους και τις δικές τους αποφάσεις στα ΑΕΙ. Κάποιοι με το έτσι θέλω επί 34 χρόνια είχαν καταλάβει έναν χώρο, ο χώρος αυτός με απόφαση της Συγκλήτου αποφασίστηκε να γίνει βιβλιοθήκη, επαναλαμβάνω να το ακούσει και η διεθνής αμνηστία, βιβλιοθήκη, και κάποιοι επιμένουν με το έτσι θέλω να επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους. Η χώρα έχει κανόνες, είναι ευνομούμενη πολιτεία, είναι κράτος δικαίου, δεν επιδιώκουμε καμία ένταση, βιβλιοθήκη θέλουμε να κάνουμε» είπε και πρόσθεσε «Όλοι αυτοί οι νοσταλγοί αυτών των μεθόδων στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν υπάρχει περίπτωση να επιβάλουν τις δικές τους συνήθειες. Η ελληνική αστυνομία είναι εκεί για να προφυλάσσει την απόφαση της Συγκλήτου, δυστυχώς εκεί φτάσαμε να πρέπει να είναι μέσα για να γίνει το αυτονόητο, δηλαδή να φτιαχτεί μια βιβλιοθήκη, επειδή ορισμένοι, λίγοι, επιμένουν να επιδιώκουν εντάσεις και να δημιουργούν τέτοιου είδους πράγματα, μια από τις δυσάρεστες συνέπειες των οποίων ήταν ο τραυματισμός του φοιτητή και του αστυνομικού».

Σε ερώτηση για τις αποζημιώσεις από την Novartis υπογράμμισε «η ελληνική πολιτεία θα διεκδικήσει με τον πιο άρτιο και ολοκληρωμένο φάκελο, γι' αυτό άλλωστε προετοιμαζόμαστε όλο το προηγούμενο διάστημα με πολύ μεθοδευμένες κινήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία, τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε από την εταιρεία Novartis. Σε ότι αφορά τις διαδικασίες που κάνει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη η κυβέρνηση ούτε παρεμβαίνει ούτε σχολιάζει».

Τέλος για το εάν η κυβέρνηση είναι υπέρ του ολικού εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί στο συμβούλιο κορυφής και επανέλαβε «πρέπει να συνδυάσουμε τους μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους με τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες. Προφανώς και πρέπει να δούμε τρόπους απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, με ότι αυτό συνεπάγεται, και παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες θα αντέξουν στην τεράστια πίεση, στην ακρίβεια που δημιουργεί η συνεχιζόμενη κρίση εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντική η ενδυνάμωση της επενδυτικής σχέσης Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας

Οικονόμου: Η άλωση της Κωνσταντινούπολης δεν είναι τέλος, γιατί ο βυζαντινός οικουμενικός πολιτισμός δεν έπαψε ποτέ να φωτίζει την ανθρωπότητα

Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας απαιτεί ευρωπαϊκή λύση

Όλες οι ειδήσεις

14:23

Βρετανία: H Λιζ Τρας επιμένει για τη μείωση των φόρων, παρά την εσωκομματική αμφισβήτηση

14:16

Η σούπερ εφαρμογή «Χ» του Έλον Μασκ θυμίζει πολύ το WeChat...

14:10

ΠΟΕ: Η μεγάλη εξασθένηση του παγκόσμιου εμπορίου για το 2023 «δείχνει» προς ύφεση

14:08

Η Sixt θα αγοράσει 100.000 ηλεκτρικά οχήματα από την BYD για την Ευρώπη

14:06

ΠΕΦ: Τα νέα όρια των προϋπολογισμών βάζουν φρένο στις επενδύσεις

14:01

Paypal: Δίψα για Ταξίδια - Πώς να παραμείνετε ασφαλείς σε έναν κόσμο ψηφιακών πληρωμών

14:01

Το 6% των Ελλήνων αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής

14:01

ΔΟΕ για ενεργειακή κρίση: Ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για την Ευρώπη

13:47

Χατζηδάκης για ΕΦΚΑ: Θα προχωρήσουμε μπροστά με σύστημα και αποτελεσματικότητα

13:45

Επίσκεψη Χρ. Σταϊκούρα και Μ. Αργυρού στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

13:43

Απώλειες για τη στερλίνα έναντι του δολαρίου - Τέλος το εξαήμερο ράλι

13:38

Συνάντηση Μητσοτάκη - CEO Enagas: Συζητήθηκαν οι προοπτικές για νέες επενδύσεις

13:37

Πολλαπλή αναβάθμιση από τη Moody's για την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα

13:31

Δ. Μιχαηλίδου: «Το Νοέμβριο η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας και ο προσωπικός βοηθός στον χώρο εργασίας»

13:30

Tesco: Ισχυρή πτώση στα κέρδη προ φόρων, «κόβει» το ετήσιο outlook

13:27

Υπό ρωσική επίβλεψη ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια μετά την προσάρτηση

13:25

Κομισιόν: Εγκρίθηκε γερμανική στήριξη της BASF 134 εκατ. ευρώ για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου

13:23

Fendi: Πέθανε η Φράνκα Φέντι της γνωστής οικογένειας του ομώνυμου οίκου μόδας

13:22

Στους Μπερτόζι, Μέλνταλ και Σάρπλες το φετινό Νόμπελ Χημείας

13:17

Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΕΛΙΝΥΑΕ υπέγραψε η Ολυμπία Οδός

13:14

Συνάντηση Μητσοτάκη με συνταξιούχους στις 14 Οκτωβρίου

13:12

ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 625 εκατ. ευρώ από έντοκα 13 εβδομάδων, στο 1,35% αυξήθηκε η απόδοση

13:05

Αναστασιάδης για τουρκικές προκλήσεις: Βρισκόμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την Ελλάδα

13:04

Carl Icahn: «Έβγαλε» πάνω από 250 εκατ. δολάρια από το ράλι της Twitter, σύμφωνα με τη WSJ

12:48

Τρ. Πειραιώς: Συμμετέχει στο TEDxPatras 2022 στο πλαίσιο του Προγράμματος Equall για την ισότητα των φύλων

12:36

Η vivo Επίσημος Χορηγός του FIFA World Cup 2022™ στο Κατάρ

12:34

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 20 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα - Ενισχύεται το «σενάριο» της ύφεσης

12:34

Γιατί το μέλι της Lamborghini είναι πιο δυσεύρετο κι από μια Huracán Sterrato

12:18

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για 8ο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας - Γιατί πλήττεται η Ελλάδα

12:07

ΡΑΕ: Το «Ενεργειακό Bowling» ταξιδεύει στην Κοζάνη