Μπακογιάννης: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία ωθεί την Ε.Ε σε αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής»

Newsroom
Μοιράσου το
Μπακογιάννης: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία ωθεί την Ε.Ε σε αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής»
«Μια Ευρώπη με ισχυρές, δίκαιες και ολοκληρωμένες πολιτικές είναι τόσο εφικτή, όσο και απαραίτητη» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Συγκροτημένη, ανθρώπινη, ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική -τώρα- προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα αυξημένα μεταναστευτικά ρεύματα τα επόμενα χρόνια, ζήτησε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας χθες στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, σε Συνέδριο με θέμα «Αντιμετώπιση της Μεταναστευτικής Πρόκλησης, Ευρωπαϊκές απαντήσεις και υποστήριξη των πόλεων» -σε πάνελ με συνομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι η Ε.Ε όχι μόνο αδυνατεί να διαμορφώσει μια κοινή θέση επειδή αναλίσκεται σε «χαμένες εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των κυβερνήσεων», αλλά αδυνατεί να συμφωνήσει ακόμη και σε βραχυπρόθεσμα μέτρα.

«Ας είμαστε ρεαλιστές. Μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, ανοιχτή με ελεύθερη είσοδο σε όλους, είναι ένα ευγενές αλλά κατά κάποιο τρόπο ουτοπικό ανθρωπιστικό όραμα. Είναι ανέφικτο. Τελεία. Όσο και μια «Ευρώπη φρούριο» με κλειστά κέντρα φιλοξενίας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια είναι απολύτως αδιανόητη. Μια Ευρώπη με ισχυρές, δίκαιες και ολοκληρωμένες πολιτικές, ωστόσο, είναι τόσο εφικτή, όσο και απαραίτητη», σημείωσε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Όπως ανέφερε, η Ευρώπη «συνεχίζει να επιλέγει τον πολιτικό και γεωγραφικό κατακερματισμό έναντι της ενότητας» και εξαιτίας αυτού η μια αποτυχημένη προσπάθεια διαδέχεται την άλλη «για μια ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα». Χαρακτήρισε, μάλιστα, αναχρονιστικό και παράλογο τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος ορίζει ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να μένουν στη χώρα εισόδου.

Μιλώντας για την Ελλάδα, ο κ. Μπακογιάννης υπενθύμισε ότι μέχρι τον πόλεμο της Ουκρανίας, η χώρα μας -μαζί με την Ιταλία- δέχθηκε τους περισσότερους αιτούντες άσυλο, ωστόσο οι εκκλήσεις της για ουσιαστική αλληλεγγύη και οι προτάσεις για δίκαιο επιμερισμό του βάρους ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε δεν εισακούστηκαν.

Αναγνώρισε ότι η ενίσχυση των ευρωπαϊκών συνόρων σε χώρες όπως στην Ελλάδα και την Ιταλία και προσφάτως στη Λιθουανία είναι μια πρόοδος και ένα δυνατό μήνυμα σε όσους «κυνικά εργαλειοποιούν τον πόνο και την ταλαιπωρία των συνανθρώπων μας, είτε πρόκειται για την Τουρκία -όπως πριν από μερικά χρόνια- είτε για τη Λευκορωσία, πριν από λίγους μήνες». Εξήγησε, πάντως, ότι αυτό δεν αρκεί.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Όσα χρήματα κι αν ξοδεύει η Ευρώπη για τα σύνορά της, γιατί σε αυτό συμφωνούν όλοι, αυτό δε μπορεί να αποτελεί άλλοθι ή δικαιολογία για την αδυναμία και την ανικανότητά μας».

Εκτίμησε ότι η τραγωδία του πολέμου στην Ουκρανία σπρώχνει την Ε.Ε ευρύτερα στη μεταρρύθμιση και την αλλαγή και πως μπορεί να μειώσει τον σκεπτικισμό ευρωπαϊκών χωρών που αντιδρούν στις αναγκαίες αλλαγές της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει την οπτική χωρών, που αντιμετώπιζαν τη μετανάστευση με σκεπτικισμό. Η Πολωνία για παράδειγμα, παραδοσιακά σκληροπυρηνική, έχει δεχθεί ένα τεράστιο κύμα Ουκρανών προσφύγων. Πριν από λίγες μέρες, ο φίλος μου, ο δήμαρχος της Βαρσοβίας, ζήτησε από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε να δημιουργηθεί μια κεντρική πλατφόρμα μετεγκατάστασης εκτοπισμένων Ουκρανών, καθώς ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε κατά 15%», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

«Η αλληλεγγύη, βλέπετε, είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Με άλλα λόγια, ο πόλεμος ήδη επιταχύνει αλλαγές στην Ε.Ε. και είμαστε όλοι αναγκασμένοι να προσαρμοστούμε σε νέες πραγματικότητες» ανέφερε.

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των πόλεων, ως του εγγύτερου δημοκρατικού θεσμού στον πολίτη, ως προς τη σχεδίαση των νέων πολιτικών για τη μετανάστευση και το προσφυγικό.

«Τα 2/3 του συνολικού αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα, κατοικούν στη μητροπολιτική περιφέρεια Αθηνών. Μπορούν να σχεδιαστούν πολιτικές από "πάνω προς τα κάτω" στα γραφεία, αλλά υλοποιούνται από "κάτω προς τα πάνω". Στον δρόμο», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι πόλεις είναι φυσικά εργαστήρια πολιτικών και καινοτομίας. Δε μιλάμε απλά για τις ανάγκες χαρτογράφησης, τα κενά, τις τάσεις και τις προκλήσεις, αλλά και για την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι στόχος και της Αθήνας είναι να γίνει μια «συμπεριληπτική και ανθεκτική» πρωτεύουσα, ώστε «να καλύπτει τις ανάγκες όλων και να επωφελείται από τις δεξιότητες όλων των κατοίκων της».

«Αποτελούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς μεταβαίνουμε τώρα από την υποδοχή στην ένταξη και ταυτόχρονα βαδίζουμε στη μετάβαση από μια ημιμόνιμη κατάσταση διαχείρισης κρίσεων, σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές».

Το Συνέδριο διοργάνωσε το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Σπουδών - Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Ινστιτούτο Κοινωνιολογικών Ερευνών "Dusan Sidjansik".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:55

Σταϊκούρας: Συνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων

19:46

Μούργος: Σύντομα θα ανακοινώσουμε νέες αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα της ανακύκλωσης στην Ελλάδα

19:41

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

19:36

ΗΠΑ: Μικρή μείωση των κενών θέσεων εργασίας τον Μάιο - Δύο κενές θέσεις για κάθε άνεργο

19:35

Κικίλιας: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης λόγω του τουρισμού

19:26

Πιερρρακάκης: Την Παρασκευή θα παρουσιάσουμε το MITOS

19:13

Καραμανλής: Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα ελέγχεται για τις άγονες γραμμές – Διορθώσαμε τα κακώς κείμενα της ιδιωτικοποίησης επί ΣΥΡΙΖΑ

19:10

Ευρωπαϊκές αγορές: Οι επενδυτές αντέστρεψαν το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών

19:04

Γαλλία: Προς πλήρη εθνικοποίηση ο ενεργειακός κολοσσός EDF

18:59

Μητσοτάκης: Δώσαμε 5 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την κοινωνία στις αυξήσεις της ενέργειας

18:50

Έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής: Την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν 355 δασικές πυρκαγιές

18:44

Eurobank: Τα σημαντικότερα εμπόδια για την ελληνική και την παγκόσμια οικονομία

18:39

Dimand: Είμαστε υπερήφανοι για τη σημερινή εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο

18:29

Παράνομες κρίθηκαν οι στάσεις εργασίας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ

18:15

ΠΟΥ: Πάνω από 6.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί σε 58 χώρες

18:12

Μεντβέντεφ προς ΗΠΑ: Το να τα βάζεις με μια πυρηνική δύναμη είναι ανοησία

18:09

PwC: Μίσθωση νέων γραφείων στο Μαρούσι - Επένδυση άνω των 50 εκατ. ευρώ από τη DIMAND

18:04

H Volkswagen ολοκλήρωσε την εξαγορά της Europcar

18:03

ΕΟΔΥ: Κάθε Παρασκευή η ενημέρωση για τα κρούσματα της Covid-19

17:58

Πυρκαγιές: Καίγεται δασική έκταση στο Ηράκλειο - Αντιμετωπίστηκαν οι αναζωπυρώσεις στον Πύργο Ηλείας

17:53

«Έσβησε» στο τέλος η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

17:48

Τσίπρας: Τριπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

17:45

Παρατάσεις προθεσμιών αντικατάστασης ΕΔΧ αυτοκινήτων ΤΑΧΙ

17:32

Κομισιόν: 89 εκατ. ευρώ για τη στήριξη πάνω από 700 ερευνητικών προγραμμάτων στην Ευρώπη

17:31

Δευτερογενή αγορά σε start-up τεχνολογίας εγκαινιάζει η ευρωπαϊκή πλατφόρμα συνεπένδυσης SeedBlink 

17:25

Stelios awards for young entrepreneurs in Greece: Συνεχίζεται μέχρι τις 22/7 η διαδικασία υποβολής συμμετοχών

17:20

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Παρατείνεται η απαγόρευση διακοπής σε ευάλωτα νοικοκυριά

17:19

ΗΠΑ: Υποχώρησε τον Ιούνιο το επιχειρηματικό κλίμα στις υπηρεσίες - Ο βραδύτερος ρυθμός της διετίας

17:15

Μανουσάκης-ΑΔΜΗΕ: Ενδιαφέρον για συμμετοχή σε νέα έργα διασυνδέσεων σε Μεσόγειο-ΝΑ Ευρώπη

17:06

Βρετανικός Τύπος: Ενδεχόμενη ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον το βράδυ της Τετάρτης