Στις 7 το απόγευμα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τον κατώτατο μισθό - «Κλείδωσε» η αύξηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις 7 το απόγευμα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τον κατώτατο μισθό - «Κλείδωσε» η αύξηση
Προηγήθηκε η ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για την αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Τελευταία Ενημέρωση 13:36

Στις 19.00 το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κάνει ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έγινε και επίσημα γνωστό από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για την αύξηση στον κατώτατο μισθό, ώστε η κυβέρνηση να κάνει τις ανακοινώσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 7% - 9%, πέραν του 2% που δόθηκε κατά την 1η.1.2022. Με βάση αυτό το σενάριο, ο κατώτατος μισθός από 663 ευρώ που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί στα 710 - 716 ευρώ μεικτά.

Αν η αύξηση ξεπεράσει το 8%, ο νέος κατώτατος θα αγγίξει τα 730 ευρώ μεικτά, που σε συνδυασμό με το 2% του Ιανουαρίου μας κάνει αθροιστικά 10%. Η διψήφια αυτή αύξηση, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια και προσφέρει μια εισοδηματική ενίσχυση στα νοικοκυριά προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια.

Υπενθυμίζεται πως η εισήγηση του ΚΕΠΕ προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη αφορούσε μια περιοχή μεταξύ 4% και 6%.

Πρόκειται για την δεύτερη αύξηση μέσα σε 5 μήνες, με στόχο να υπάρξει αύξηση του εισοδήματος κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών που έρχονται αντιμέτωπα με το ισχυρό κύμα ακρίβειας. Ήδη από την Πρωτοχρονιά ισχύει ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός κατά 2% (663 ευρώ μεικτά).

Πάντως σύσσωμη η εργοδοτική πλευρά ασκεί πίεση προκειμένου η αύξηση που θα ανακοινωθεί να κινείται μεταξύ 3% και 5%, παράλληλα με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα. Υψηλότερη αύξηση θα επιφέρει, κατά την άποψή τους, πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, καθώς θα αυξήσει το μη μισθολογικό κόστος και μάλιστα σε μια συγκυρία που είναι εξαιρετικά αυξημένο και το λειτουργικό κόστος (λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια).

«Είμαστε πάρα πολύ κοντά στις ανακοινώσεις, θα πρόκειται για μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση του εισοδήματος», είπε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα σενάρια για τον κατώτατο μισθό - Πότε ανοίγει τα χαρτιά της η κυβέρνηση

Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» στα 710 ευρώ από την Πρωτομαγιά - Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι

Οικονόμου: Έτοιμοι να ανακοινώσουμε την αύξηση του κατώτατου - Σήμερα συνάντηση Μητσοτάκη με Χατζηδάκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider