Οικονόμου: Εθνικά μέτρα για την στήριξη της κοινωνίας - Επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την «φθηνή» στέγη

Newsroom
Μοιράσου το
Οικονόμου: Εθνικά μέτρα για την στήριξη της κοινωνίας - Επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την «φθηνή» στέγη
«Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε μία κυβέρνηση που ξέρει να διαχειρίζεται κρίσεις επειδή διέπεται από πραγματισμό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Τελευταία ενημέρωση: 14:41

«Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι με συγκεκριμένες πολιτικές να απαντά στα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας. Είναι πάνω από 7-8 φορές, από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα, που έχει αναφερθεί ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη, στην πολιτική για τη στέγη. Επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα δώσει ρεαλιστικές, ουσιαστικές, εφαρμόσιμες απαντήσεις σε ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά την ελληνική κοινωνία, κυρίως την νέα γενιά, τα παιδιά που σπουδάζουν, τα ζευγάρια που προσπαθούν να φτιάξουν οικογένεια. Ένα κομμάτι του σχεδίου μας είναι αυτά που υπάρχουν στο χθεσινό νομοσχέδιο και το υπόλοιπο σχέδιο θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα. Πιστεύουμε ότι είναι καλά προετοιμασμένο και μελετημένο ώστε να δώσει επαρκείς απαντήσεις σε ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά την νέα γενιά» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για την πολιτική της κυβέρνησης για την στέγη.

Για την ενεργειακή κρίση αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τα νοικοκυριά, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες των πρωτόγνωρων, όπως χαρακτηριστικά είπε, ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια πρόσθεσε «παράλληλα με την ενεργοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας επεξεργαζόμαστε και το δικό μας εθνικό σχέδιο που θα έρθει να προστεθεί και να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη και ανακούφιση στην ελληνική κοινωνία σε ότι αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος».

«Αναμένουμε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, ευρωπαϊκή δράση άμεσα και αν αυτό δεν γίνει η χώρα θα εφαρμόσει το δικό της εθνικό σχέδιο που θα προσθέσει νέες πολιτικές στήριξης προς την ελληνική κοινωνία» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι προφανώς και προβληματίζει την κυβέρνηση η αδυναμία του κόσμου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του σε ότι αφορά το ρεύμα. «Και για αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην φτάνει ο κόσμος στο σημείο να μην μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό του ρεύματός του. Το ζήτημα των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και αυτό αποτυπώνει και η ενεργοποίησή μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και το σχέδιο που επεξεργαζόμαστε ώστε για τον καταναλωτή να υπάρχει μια ακόμη αποτελεσματική απάντηση σε αυτές τις ανατιμήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία» είπε.

Ανέφερε δε ότι η επεξεργασία του σχεδίου της κυβέρνησης για την περαιτέρω αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια γίνεται παράλληλα με τις διεργασίες σε επίπεδο ΕΕ.

Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στην τιμή του ρεύματος σημείωσε ότι υπήρξε πολύ πρόσφατα μια έρευνα ενός ανεξάρτητου οργανισμού που έδειχνε ότι η χώρα μας σε ότι αφορά την τιμή του ρεύματος στον καταναλωτή είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πολύ καλύτερα από την Ισπανία και την Πορτογαλία. «Υπάρχουν περίπου 15 χώρες που ο καταναλωτής πληρώνει το ρεύμα πολύ ακριβότερα. Έχουμε αυτή την τιμή εξαιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση στηρίζει σταθερά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σταθερά από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα. Μόνο τον Απρίλιο έχει διαθέσει 1,2 δις. ευρώ» ανέφερε προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία σχεδίου και ευρωπαϊκής απάντησης και νέας ελληνικής πρωτοβουλίας που θα προστεθεί σε όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Επιπλέον δήλωσε ότι το χαρακτηριστικό των μέτρων στήριξης της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι αποφασίζονται με σωφροσύνη και σύνεση για να μην μπει σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες η ελληνική οικονομία ενώ ανέφερε ότι κανένας φόρος που έχει καταργηθεί από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πρόκειται να επανέλθει.

Για τις αυξήσεις των μισθών ό κ. Οικονόμου είπε ότι η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία επισημαίνει ότι οι μισθοί στη χώρα πρέπει να ανεβούν. «Σειρά επιχειρήσεων φαίνεται να έχει κέρδη, πάντοτε πιστεύουμε ότι μέρισμα από την ανάπτυξη πρέπει να έχουμε όλοι. Αυτή την απάντηση πρέπει να δώσουμε στους εργαζόμενους και κυρίως στην νέα γενιά που ταλαιπωρείται από αλλεπάλληλες κρίσεις» είπε.

Η εισαγωγική τοποθέτηση:

«Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε μία κυβέρνηση που ξέρει να διαχειρίζεται κρίσεις επειδή διέπεται από πραγματισμό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αναφορά στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία που όπως είπε επανατοποθέτησε την πραγματικότητα και κατά συνέπεια τις κυβερνητικές προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται την πραγματικότητα χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις «γιατί ύψιστη προτεραιότητα για μας είναι η προστασία του λαού και της πατρίδας», είπε χαρακτηριστικά.

Περνώντας στις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια επεσήμανε πως «είναι απόλυτη επιλογή μας να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας και την ενέργειά μας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε δράσεις στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και πολιτών».

Επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός επιμένει στην προσπάθεια (προσπάθεια που υποστηρίζεται κι από άλλους ηγέτες) για μια ευρωπαϊκή λύση σ' ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μεμονωμένα. «Κανένας εθνικός προϋπολογισμός σε καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος. Παγκόσμιες στρεβλώσεις και φαινόμενα αισχροκέρδειας απαιτούν διεθνείς πρωτοβουλίες», τόνισε.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα οι δράσεις αυτές να δρομολογηθούν άμεσα και πρόσθεσε ότι σε εθνικό επίπεδο εξετάζονται όλα τα δεδομένα προκειμένου να εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη της κοινωνίας και ιδίως των πιο αδύναμων και ταυτόχρονα να βρίσκουμε και να αξιοποιούμε νέες δυνατότητες. «Εφόσον δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα, θα υπάρξουν εθνικά μέτρα», τόνισε, επισημαίνοντας ότι πρώτη η κυβέρνηση ξεκίνησε τη στήριξη της κοινωνίας από τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα συνεχίσει τη στήριξη αυτή όσο συνεχίζεται η κρίση

Την ίδια ώρα όπως είπε ο κ. Οικονόμου συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις που παράγουν έμπρακτο και άμεσο όφελος για την πατρίδα και την κοινωνία. Έκανε ξεχωριστή αναφορά στο νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά», που ψηφίζεται στη Βουλή το οποίο θεσπίζει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο σε τρεις ενότητες μείζονος ενδιαφέροντος.

Η πρώτη ενότητα αφορά την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Αφορά την αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης παροχών του Οργανισμού, την αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης του εργατικού δυναμικού και προπάντων την υποβοήθηση των ανέργων για να βρουν δουλειά. Αναφέρθηκε μάλιστα σε ειδικά μέτρα που θεσπίζονται.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ασχολείται με την τόνωση της εργασίας από την αρχή της θητείας της για αυτό και κατάφερε να μειώσει την ανεργία κι έχει δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας.

Η δεύτερη ενότητα μεταρρυθμίσεων αφορά στον εκσυγχρονισμό της στεγαστικής πολιτικής, η οποία πλέον θα καλύπτει και τις ανάγκες νέων ανθρώπων.

Η νέα υπηρεσία, «με άλλα λόγια γίνεται μοχλός για να αποκτούν στέγη οι εργαζόμενοι και οι νέοι μας», τόνισε επειδή το στεγαστικό παραμένει μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας.

Η τρίτη ενότητα αφορά την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων, την επίλυση δηλαδή ενός από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα που κληρονομήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως χαρακτηριστικά είπε. Εξήγησε ότι αφορά στη συσσώρευση εκκρεμών συντάξεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο απαιτείται για την έκδοση των συντάξεων και κατά το οποίο οι ασφαλισμένοι παραμένουν σε ομηρία, χωρίς κανένα εισόδημα.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις συντάξεις fast track και στις συντάξεις εμπιστοσύνης εξηγώντας πώς λειτουργούν.

Επισημαίνοντας πως η μείωση της ανεργίας είναι θετικό στοιχείο αλλά δεν είναι αρκετή, αναφέρθηκε και στη συνέχιση ήδη εφαρμοσμένων αλλά και σε νέες δράσεις μεταξύ αυτών τη συνέχιση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για 150.000 θέσεις εργασίας. Εφαρμόζεται το πρώτο ένσημο, θα διοχετευτεί περίπου 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατάρτιση 500.000 συμπολιτών μας σε ψηφιακές και άλλες δεξιότητες, από τον Ιούνιο ξεκινά η κάρτα εργασίας που θα προστατεύει ωράριο εργασίας και υπερωρίες, είπε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο σημείο αυτό επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για ψευδείς καταγγελίες και επισημαίνοντας πως «είναι η αντίδραση προσωποποιημένη, είναι η συντήρηση σωματοποιημένη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σήμερα η ψήφιση του ν/σ «Δουλειές Ξανά» - Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

Οικονόμου: Το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ακρίβεια

MUST READ

Πώς και πότε θα υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φθηνή κατοικία

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Μελόνι: Η ενεργειακή κρίση είναι ευρωπαϊκή υπόθεση κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί

23:45

Πόρους 4,9 δισ. ευρώ για την κατάρτιση, έχει στη «φαρέτρα» του το υπουργείο Εργασίας

23:32

Ρουμανία: Έφοδος των αρχών στα γραφεία σερβικής θυγατρικής της Gazprom

23:21

ΗΠΑ για συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης: Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει νέες συμφωνίες

23:10

Wall Street: Στις +800 μονάδες... σταμάτησε το ράλι του Dow Jones - Κέρδη άνω του 22% για την Twitter λόγω του Μασκ

22:57

Μπακογιάννης: «Η αντιπολίτευση να καταδικάσει τους προπηλακισμούς και τη βία στο Λόφο του Στρέφη»

22:42

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα καταφέρνει και προσελκύει μεγάλες επενδύσεις

22:30

Twitter: Επίσημα το νέο αίτημα του Μασκ για την εξαγορά των 44 δισ. δολαρίων

22:20

NATO: Στα χέρια του Στόλτενμπεργκ η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στη Συμμαχία

22:13

Ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο, πριν από τις ανακοινώσεις του OPEC+ για μείωση της παραγωγής

21:58

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

21:54

Λευκός Οίκος: Καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

21:50

Κομισιόν: Εξετάζεται ένα «ευέλικτο» πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου

21:42

Γεωργιάδης-Παπαθανάσης για ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονή στην άγνοια, την τοξικότητα και το ψέμα

21:32

WSJ: Ελλάδα και Κύπρος εγείρουν επιφυλάξεις για το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

21:28

Λιζ Τρας: Εξετάζουμε μακροπρόθεσμες ενεργειακές συμφωνίες με άλλες χώρες

21:17

Ταμβακάκης (EOS Capital): Το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι η έλλειψη κεφαλαίων – Μεγάλη η προοπτική των private equity funds

21:02

Γκουτέρες: «Κλιμάκωση» η εκτόξευση πυραύλου από Β. Κορέα

20:56

Σε υψηλό 3 εβδομάδων ο χρυσός - Ρεκόρ από τα τέλη Ιουνίου για το ασήμι

20:51

Υπόθεση Novartis: Ολοκλήρωσε την κατάθεση του ο Α. Λοβέρδος στο Ειδικό Δικαστήριο - Ξεκίνησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου

20:40

Μετά την Meta, και η Amazon «παγώνει» τις προσλήψεις προσωπικού λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας

20:37

Μπρετόν: Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς

20:33

ΙΑΕΑ: «Κανένας κίνδυνος» για την ασφάλεια του πυρηνικoύ σταθμού της Ζαπορίζια από την εκδίωξη του διευθυντή του

20:28

Η Apple πληρώνει 85 εκατ. δολάρια στην πολιτεία της Αριζόνα για απάτη

20:13

Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Η βιωσιμότητα του χρέους θα είναι το ζητούμενο στο απώτερο μέλλον

20:06

Ουκρανία: Σημαντική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την επαρχία της Χερσώνας

20:05

Τουρισμός: Με καλούς οιωνούς μπαίνει ο Οκτώβριος

20:04

Reuters: Η Γερμανία προς επιπλέον ενισχύσεις σε επιχειρήσεις για τις εισαγωγές φυσικού αερίου

19:53

Βρετανός ΥΠΕΞ: Η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία δεν θα μείνει χωρίς απάντηση

19:52

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δίνει επιπλέον 625 εκατ. δολαρία για στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία