Αχτσιόγλου: Η κρίση της ακρίβειας προϋπήρχε του πολέμου - Είναι απότοκο των κυβερνητικών επιλογών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αχτσιόγλου: Η κρίση της ακρίβειας προϋπήρχε του πολέμου - Είναι απότοκο των κυβερνητικών επιλογών
«Η ενεργειακή κρίση, η κρίση της ακρίβειας προϋπήρχε του πολέμου, είναι το απότοκο των κυβερνητικών επιλογών. Είχε σημαντική χρονική απόσταση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς είχε ξεκινήσει ήδη από τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου», υπογράμμισε η πρώην υπουργός.

Η πρώην Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου συνομίλησε με τον Ευτύχιο Παλλίκαρη, Managing Director του Powergame.gr στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

H κα. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι έχουμε εισέλθει σε μία περίοδο γενικευμένων πολλαπλών κρίσεων (κρίση πανδημίας, ενεργειακή κρίση, κρίση ακρίβειας, πόλεμος στην Ουκρανία). «Προφανώς ο πόλεμος επιτείνει την κατάσταση και αυτό το γενικευμένο ζήτημα θα διαρκέσει ακόμη», συμπλήρωσε.

«Η ενεργειακή κρίση, η κρίση της ακρίβειας προϋπήρχε του πολέμου, είναι το απότοκο των κυβερνητικών επιλογών. Είχε σημαντική χρονική απόσταση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς είχε ξεκινήσει ήδη από τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου», είπε η κα. Αχτσιόγλου.

«Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα λειτουργεί με κερδοσκοπικό, ανεξέλεγκτο τρόπο και η κυβέρνηση επέτρεψε μία αγοραία λογική, δεν υιοθέτησε κανόνες, την άφησε να λειτουργεί χωρίς έλεγχο, έκανε κακές επιλογές, όπως η αυθαίρετη απόφαση να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες», είπε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα της αύξησης του πληθωρισμού, η κα. Αχτσιόγλου είπε ότι ο πληθωρισμός δεν χτυπά μόνο την Ελλάδα, αν και βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κατηγόρησε ωστόσο την κυβέρνηση ότι δεν έχει πάρει ουσιώδη μέτρα προστασίας των πολιτών, όπως ορίζοντας πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

«Η Ευρώπη δεν δείχνει την ίδια τόλμη στην ενεργειακή κρίση με αυτή που επέδειξε στην περίοδο της πανδημίας. Δεν κάνει τολμηρές κινήσεις», είπε επίσης.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την ενεργειακή κρίση είναι να προβεί η κυβέρνηση σε μία σειρά δημοσιονομικών μέτρων, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η μείωση στον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Ειδικά για το τελευταίο συμπλήρωσε ότι «μία αύξηση του κατώτατου μισθού θα είχε νόημα μόνο αν γίνει άμεσα, ώστε να ενισχύσει την βιοποριστική λειτουργία, να βοηθήσει τους πολίτες να έχουν μία αξιοπρεπή διαβίωση». Σε ότι αφορά στην πιθανότητα ευρείας πολιτικής συνεννόησης, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει «ανοικτό κάλεσμα» σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για την συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου. Η Κυβέρνηση έχει αρχίσει να προσγειώνεται στην πραγματικότητα και να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ανάγκη όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν στα τρέχοντα σοβαρά ζητήματα, συμπλήρωσε.

* Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 500 και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκυλακάκης: Πώς θα γίνει η προσαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης στον πόλεμο

Σταϊκούρας: Είμαι αισιόδοξος για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ

H πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν μπορεί να καταναλωθεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider