Τζόνσον: Η Βρετανία είναι γενναιόδωρη με τους πρόσφυγες, αλλά χρειαζόμαστε τους ελέγχους

Newsroom
Μοιράσου το
Τζόνσον: Η Βρετανία είναι γενναιόδωρη με τους πρόσφυγες, αλλά χρειαζόμαστε τους ελέγχους
«Είμαστε μια πολύ, πολύ γενναιόδωρη χώρα. Αυτό που επιθυμούμε είναι ο έλεγχος και επιθυμούμε να μπορούμε να κάνουμε ελέγχους», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέρριψε καλέσματα για τη Βρετανία προκειμένου να αποσύρει τους ελέγχους σε πρόσφυγες από την Ουκρανία που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνοντας ότι η Βρετανία έχει ήδη φερθεί γενναιόδωρα, αλλά είναι αναγκαίο να διατηρήσει τους ελέγχους σε όσους φτάνουν στα σύνορά της.

«Είμαστε μια πολύ, πολύ γενναιόδωρη χώρα. Αυτό που επιθυμούμε είναι ο έλεγχος και επιθυμούμε να μπορούμε να κάνουμε ελέγχους», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ είχε δηλώσει στην εφημερίδα The Sun ότι επιθυμεί να καταρτίσει ένα νέο πλαίσιο ώστε να μπορέσουν να πάνε στη χώρα περισσότεροι πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Μετά τη ρωσική εισβολή δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και έχουν καταφύγει στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και αλλού. Ο ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, κάνοντας λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Βρετανία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παρέχει άδειες εισόδου σε όσους πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν οικογένεια στη χώρα ή κάποιον που μπορεί να εγγυηθεί για αυτούς, όμως η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έχει δεχθεί επικρίσεις από την αντιπολίτευση ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει τους Ουκρανούς.

«Εντείνω εκτάκτως την αντίδρασή μας στην αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε η Πατέλ μιλώντας στη Sun, αναφερόμενη και στα όσα είδε κατά την επίσκεψή της στα πολωνικά σύνορα την προηγούμενη εβδομάδα.

«Αυτή την περίοδο εξετάζω νομικούς τρόπους ώστε να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος. Αυτό σημαίνει ότι όποιος φεύγει από την Ουκρανία και έχει δεσμούς με τη Βρετανία θα έχει το δικαίωμα να εισέρχεται στη χώρα μας», εξήγησε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.