Μπάιντεν και Πούτιν σε νέα τηλεφωνική συνομιλία - Πιέσεις στο ρούβλι και το πετρέλαιο

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν και Πούτιν σε νέα τηλεφωνική συνομιλία - Πιέσεις στο ρούβλι και το πετρέλαιο
Το δεύτερο τηλεφώνημα μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν σε λιγότερο από ένα μήνα δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο ουκρανικό πριν ξεδιπλωθούν οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία.

Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι μιλούν όλο και λιγότερο στο τηλέφωνο και χρησιμοποιούν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, όπως τα email και τα άμεσα μηνύματα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένουν... παραδοσιακά.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε επείγον αίτημα για τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, η οποία έγινε άμεσα δεκτή. Στις 15:30 ώρα Ουάσιγκτον (22:30 ώρα Ελλάδας) οι δύο Πρόεδροι θα συνομιλήσουν στο τηλέφωνο, στην τελευταία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης γύρω από τη συγκέντρωση στρατού της Μόσχας στα σύνορα με την Ουκρανία. Το τηλεφώνημα έρχεται ενόψει των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών στη Γενεύη στις 10 Ιανουαρίου.

Στο μήνυμα που εξέδωσε το Κρεμλίνο για τα γιορτινά μηνύματα προς τους παγκόσμιους ηγέτες, ανακοινώθηκε και η αισιόδοξη εκτίμηση ότι μπορεί να ευοδωθεί ο ρωσοαμερικάνικος διάλογος: «Είμαι πεπεισμένος ότι... μπορούμε να προχωρήσουμε και να καθιερώσουμε έναν αποτελεσματικό ρωσοαμερικανικό διάλογο βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεκτίμηση των εθνικών συμφερόντων του άλλου», είπε ο Πούτιν στη σχετική δήλωση.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για κυρώσεις

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου, το επίμαχο τηλεφώνημα αξιολογείται ως «μεγαλοψυχία» του Μπάιντεν, ο οποίος προσφέρει άνοιγμα της διπλωματικής οδούς στον Πούτιν για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση, πριν ξεδιπλωθούν οι κυρώσεις που συζητιούνται από κοινού με την Ε.Ε. Ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικάνικης κυβέρνησης δηλώνουν για την νέα επικοινωνία μεταξύ των δύο Προέδρων ότι αποτελεί μια προετοιμασμένη κίνηση των ΗΠΑ «για διπλωματική πορεία προς τα εμπρός», όμως ο Μπάιντεν παραμένει έτοιμος να δώσει τελεσίγραφο στον Πούτιν ότι «είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε εάν η Ρωσία προχωρήσει περαιτέρω σε εισβολή στην Ουκρανία».

Πιέσεις στο ρούβλι και το χρηματιστήριο

Μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι, το ρούβλι έπεσε 1,13% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου και η τιμή διαμορφώνεται στα 75,07 προς το δολάριο. Αυτή η διαφορά είναι η χαμηλότερη από τις 30 Νοεμβρίου.

Η όλη κατάσταση με την κρίση στην Ουκρανία και τη μετακίνηση στρατευμάτων έχει δημιουργήσει αυξημένη γεωπολιτική πίεση στο ρούβλι.

Μετά τις συνομιλίες των Προέδρων, το ερώτημα είναι αν θα ξεπεραστεί η σημερινή τιμή του ρουβλίου σε σχέση με το δολάριο προς τα πάνω και άρα αν θα μειωθούν περαιτέρω οι συναλλαγές μετατροπής σε ρούβλια. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters, έχει παρέλθει η ευνοϊκή φορολογική περίοδος που συνήθως ωθεί τις εταιρείες που εστιάζουν στις εξαγωγές να μετατρέψουν τα έσοδά τους από συναλλαγές ξένου συναλλάγματος σε ρούβλια, ώστε να καλύψουν τις τοπικές υποχρεώσεις. Έτσι, το ρούβλι είναι πιο ασταθές αυτή την περίοδο.

Επιπλέον, εκτός από το πιεσμένο ρούβλι και το αργό πετρέλαιο Brent, παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τις κύριες εξαγωγές της Ρωσίας, υποχώρησε 0,3% στα 79 δολάρια το βαρέλι.

Συνολικά, οι συναλλαγές στο ρωσικό χρηματιστήριο είναι υποτονικές και αναμένεται να παραμείνουν κάτω από το μέσο όρο μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου που τελειώνει η περίοδος των γιορτών στη Ρωσία και θα έχουν ξεκαθαρίσει και τα επόμενα βήματα στην ουκρανική κρίση, οπότε και θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα του τηλεφωνήματος των Προέδρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider