Ιταλογαλλική πρωτοβουλία Μακρόν και Ντράγκι για αλλαγή δημοσιονομικών κανόνων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλογαλλική πρωτοβουλία Μακρόν και Ντράγκι για αλλαγή δημοσιονομικών κανόνων
«Με τον ίδιο τρόπο που αυτοί οι κανόνες δεν περιόρισαν την απόκρισή μας στην πανδημία, δεν πρέπει στο εξής να μας εμποδίσουν να υλοποιήσουμε όλες τις απαραίτητες επενδύσεις», δηλώνουν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Nα αναμορφώσουν τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες κάλεσαν σήμερα τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, o Εμανουέλ Μακρόν και ο Μάριο Ντράγκι, ώστε να επιτραπούν περισσότερες δαπάνες για επενδύσεις, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει επίσης να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

«Με τον ίδιο τρόπο που αυτοί οι κανόνες δεν περιόρισαν την απόκρισή μας στην πανδημία, δεν πρέπει στο εξής να μας εμποδίσουν να υλοποιήσουμε όλες τις απαραίτητες επενδύσεις», δηλώνουν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στον ιστότοπο των Financial Times.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει στις 9 Δεκεμβρίου ότι θέλει να καταστήσει την αναμόρφωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ προτεραιότητα της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, εκτιμώντας πως η ερώτηση «υπέρ ή κατά του ορίου 3%» στο έλλειμμα είναι «ξεπερασμένη», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το μήνυμά του, που υποστηρίζεται αυτή τη φορά από τον Ιταλό πρωθυπουργό, απευθύνεται στις χώρες της ΕΕ που είναι περισσότερο προσκολλημένες στους κανόνες δημοσιονομικής λιτότητας, μεταξύ των οποίων εκείνες της βόρειας Ευρώπης, που εξέφρασαν επιφυλάξεις πριν από την υιοθέτηση ενός ειδικού προϋπολογισμού ανάκαμψης μετά την πανδημία. Και επίσης στη Γερμανία του νέου καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος προσώρας είναι πολύ πιο επιφυλακτικός για το θέμα.

«Οφείλουμε να μειώσουμε το επίπεδο του χρέους μας, καμία αμφιβολία δεν επιτρέπεται σε αυτό το θέμα, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα επιτύχουμε αυτό τον στόχο αυξάνοντας τους φόρους ή πραγματοποιώντας αβάσταχτες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, ούτε σκοτώνοντας την ανάπτυξη πριν γεννηθεί εξισορροπώντας και πάλι τα δημόσια οικονομικά με μια δημοσιονομική προσαρμογή που δεν θα ήταν βιώσιμη», λένε οι δύο ηγέτες.

«Πρέπει να διαθέτουμε ένα μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών και να μπορούμε να υλοποιήσουμε δαπάνες κλειδιά που είναι απαραίτητες για το μέλλον μας και για την κυριαρχία μας. Οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να ευνοούν το χρέος που δημιουργείται για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι επενδύσεις, που συμβάλλουν αναμφισβήτητα στην ευημερία των μελλοντικών γενεών και στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι οι δημόσιες αυτές δαπάνες συμμετέχουν πράγματι στη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα», προσθέτουν.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Εμμανουέλ Μακρόν υπολογίζει στην ανεπίσημη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προκειμένου να κάνει «μια ποσοτική εκτίμηση των αναγκών για επενδύσεις, και των κανόνων που πρέπει κατά συνέπεια να εξελιχθούν, μεταξύ των οποίων οι κανόνες ανταγωνισμού και οι εμπορικοί κανόνες, αλλά και οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες», «που θα πρέπει να προσαρμοστούν στις προκλήσεις της εποχής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider