Πολιτική | Διεθνή
22-12-2021 | 21:32

Βουλγαρία - BTA: Αίτημα για ακρόαση του υπουργού Άμυνας - Πιθανή ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη χώρα

Newsroom
Μοιράσου το
Βουλγαρία - BTA: Αίτημα για ακρόαση του υπουργού Άμυνας - Πιθανή ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη χώρα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Δημοκρατική Βουλγαρία (DB) ένα από τα κόμματα που μετέχουν στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό της Βουλγαρίας, θα ζητήσει ακρόαση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, όταν συσταθεί, του Υπουργού Άμυνας σε σχέση με τη θέση που εξέφρασε για την πιθανή ανάπτυξη πρόσθετων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε βουλγαρικό έδαφος, ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρίστο Ιβάνοφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook την Τρίτη ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει λόγος να θεωρούνται οι ενέργειες της Ρωσίας άμεση απειλή για τη Συμμαχία και την ασφάλειά της. «Σε αυτήν τη λογική, δεν βλέπω τίποτα που να δικαιολογεί μια απόφαση για ανάπτυξη πρόσθετων στρατευμάτων στην επικράτειά μας και η απόφαση για ανάπτυξη πρόσθετων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία θα ήταν αδικαιολόγητη. Μια τέτοια απόφαση δεν θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των συμμάχων ή στα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας», είπε ο Γιάνεφ.

Η DB επιμένει σθεναρά σε αυτό που καθορίζεται στο προοίμιο της συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού: η Βουλγαρία πρέπει να αναπτύξει την πλήρη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ όχι ως τυπικότητα, αλλά ως ενεργό μέλος, σύμφωνα με τον Ιβάνοφ. «Πιστεύουμε ότι η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να βρίσκεται σε μια κατάσταση μη δηλωμένης αλλά ενεργητικής ουδετερότητας σε ό,τι αφορά την επεκτατική πολιτική στην περιοχή του Κρεμλίνου», είπε.

Ο Πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, σήμερα: "Αυτό το θέμα δεν έχει συζητηθεί ούτε από το Συμβούλιο Υπουργών, ούτε από τους εταίρους μας. Οι δηλώσεις για αυτό το θέμα ήταν αυστηρά προσωπική άποψη του Υπουργού Άμυνας και όχι επίσημη θέση της κυβέρνησης". Το σχόλιο του Πέτκοφ αφορούσε την άποψη του υπουργού Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ ότι η εγκατάσταση πρόσθετων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία θα ήταν περιττή.

«Έχω δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Βουλγαρία είναι ενεργό μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επομένως τέτοιες αποφάσεις θα συντονίζονται αφού ληφθεί υπόψη ο ρόλος της χώρας μας. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω την ισχυρή μας πεποίθηση ότι ο καλύτερος τρόπος να υποστηρίξουμε την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όσον αφορά τα ανατολικά μας σύνορα γίνεται με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα», είπε ο Πέτκοφ.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αναλύσεις των εμπειρογνωμόνων θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να συζητηθούν με τους εταίρους της Βουλγαρίας. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να εστιάζει κανείς στη διπλωματία και όχι στον μιλιταρισμό, καθώς αυτό θα ωφελούσε αυτή τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.