Ο Λουκασένκο απειλεί την Ε.Ε. ενώ η προσφυγική κρίση μαίνεται στην Πολωνία

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Λουκασένκο απειλεί την Ε.Ε. ενώ η προσφυγική κρίση μαίνεται στην Πολωνία
Η προσφυγική κρίση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας οξύνεται. Ο Λουκασένκο απειλεί να «κλείσει τις στρόφιγγες» του φυσικού αερίου και καλεί σε κοινές στρατιωτικές περιπολίες με τη Ρωσία. Παρέμβαση από ΟΗΕ.

Η Πολωνία συνεχίζει να κρατά κλειστά τα σύνορά της απέναντι στη Λευκορωσία και έχει εγκλωβίσει εκεί αρκετές εκατοντάδες προσφύγων, οι οποίοι επιθυμούν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στην οξυμένη κρίση αυτή τη στιγμή υπάρχει μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας, η Ε.Ε. έχει πολλαπλά αναφερθεί στο ότι θα επιβάλλει κυρώσεις στη Λευκορωσία.

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο διακοπής της μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν η Πολωνία συνεχίσει να έχει κλειστά τα σύνορα της και η Ε.Ε. επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις.

«Εάν επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις που είναι δυσάρεστες και απαράδεκτες για εμάς, θα πρέπει να απαντήσουμε», είπε ο Λουκασένκο στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Belta κατά τη διάρκεια συνάντησης με κυβερνητικούς αξιωματούχους του στο Μινσκ.

Παρέμβαση για αυτοσυγκράτηση από την Ύπατη Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ

Εκτός από τον περιορισμό στο φυσικό αέριο, ο Λουκασένκο ανέφερε ότι ζήτησε από τη Ρωσία να αναπτύξει σε στρατηγικές θέσεις στα σύνορά του, βομβαρδιστικά ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα καθώς και να αναπτύξει κοινές περιπολίες με τον λευκορώσικο στρατό για το ενδεχόμενο ένοπλης σύγκρουσης με τις πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η γειτονική Λιθουανία, που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα με την Πολωνία, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη Λευκορωσία. Θορυβημένη από τις δηλώσεις Λουκασένκο, η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ είπε σήμερα ότι οι ισχυρές αντιδράσεις με επίκεντρο την ασφάλεια και οι πολιτικά φορτισμένες κινήσεις και από τις δύο πλευρές –μεταξύ άλλων μέσω της αυξημένης ανάπτυξης στρατευμάτων– και η συνοδευτική εμπρηστική ρητορική, χρησιμεύουν μόνο στην επιδείνωση της ευπάθειας και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: ««Είμαι απογοητευμένη που μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων εξακολουθούν να μένουν σε απελπιστική κατάσταση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Προτρέπω τα εμπλεκόμενα κράτη να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση και την επίλυση αυτής της αφόρητης κατάστασης σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του προσφυγικού δικαίου.

Καλώ τις αρμόδιες αρχές να διασφαλίσουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ατόμων αποτελούν το πρωταρχικό μέλημα. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη πρέπει να συνεργαστούν για να προστατεύσουν τις ζωές και την αξιοπρέπεια όλων όσων έχουν αποκλειστεί στα κοινά τους σύνορα.»

Παράλληλα, η Μπασελέ έκανε έκκληση για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και προέτρεψε να παραχωρηθεί άμεση πρόσβαση σε ανθρωπιστικούς φορείς, καθώς και σε άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών και σε δημοσιογράφους και δικηγόρους, για την ταχύτερη επίλυση της προσφυγικής κρίσης στην περιοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider