Σταϊκούρας: Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε την πρόταση μομφής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε την πρόταση μομφής
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση μομφής, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση μομφής, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αμέσως μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ολομέλεια για την ακρίβεια και τη ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι μια πρόταση μομφής θα έδινε την δυνατότητα να δει ο ελληνικός λαός ποιος λέει αλήθεια και ποιος είναι ο υποκριτής.

«Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις εκλογικές αναμετρήσεις στο εξωτερικό. Αυτό μάλλον δείχνει τα πολιτικά και ιδεολογικά αδιέξοδα του. Αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκά κόμματα και ηγεσίες που δεν είναι στην Αριστερά. Αλήθεια ποιες ήταν οι επιδόσεις της Αριστεράς στη Γερμανία; Ποιες ήταν οι επιδόσεις της Αριστεράς στην Ισπανία ή σε άλλες χώρες; Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι είστε πολιτική ανεμοδούρα. Είστε σε πολιτικό και ιδεολογικό αδιέξοδο. Και αν 'ξεπεράσαμε τις κόκκινες γραμμές', και αν 'ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία', κάντε πρόταση μομφής. Για να ακούσει ο ελληνικός λαός ποιος λέει την αλήθεια και ποιος είναι υποκριτικής. Αλλά δεν το τολμήσατε», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας σε όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η επιχείρηση είχε ζημιές 900 εκατομμύρια ευρώ το 2018, ζημιές 1,6 δις ευρώ το 2019, πέρασε σε κερδοφορία το 2020 και εκτιμάται ότι θα έχει κερδοφορία και το 2021. Η κεφαλαιακή αξία της ΔΕΗ ήταν κάτω από 300 εκατομμύρια ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ και έχει φτάσει τα 2 δισ. ευρώ. «Αυτά δεν αμφισβητούνται. Όμως μήπως θα θέλατε να ανατρέξετε λίγο στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της εταιρείας, τον Απρίλιο του 2019, για να δούμε σε ποια κατάσταση ήταν η ΔΕΗ, και αν ήταν παράδειγμα προς μίμηση η ΔΕΗ, όπως τη αφήσατε;», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την έκθεση των Θεσμών για την κατάσταση της ΔΕΗ που έβλεπε τον Ιούλιο του 2019 «πολύ μεγάλη χειροτέρευση της ρευστότητας της εταιρείας και της κερδοφορίας».

«Επί ημερών σας, δημιουργήσατε το Υπερταμείο. Επί ημερών σας έφυγε από το δημόσιο το 34% και πήγε στο Υπερταμείο, μαζί με το 17% που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ, από πριν», είπε επίσης για τη ΔΕΗ ο κ. Σταϊκούρας, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Μην μας λέτε για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Καταθέτω στα πρακτικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, στις 20 Δεκεμβρίου του 2018, που μεταξύ των άλλων είναι και η ΔΕΗ».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επέμεινε ότι με το 34% το Δημόσιο παραμένει βασικός ρυθμιστής στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων με δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας, που διασφαλίζουν ότι ένα μεγάλο μέρος στρατηγικών αποφάσεων, θα παραμείνει υπό άμεσο δημόσιο έλεγχο.

Ιδίως όμως, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει για τον προϋπολογισμό που είχε καταθέσει και ψηφίσει το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεπε 100 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση της ΔΕΗ. «Εσείς μας λέτε ότι δεν είχατε σκοπό να πουλήσετε. Τι είναι αυτά τα 100 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπατε από την πώληση της ΔΕΗ;», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και υπογράμμισε ότι η εταιρεία θέλει να κάνει επενδύσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει και την επόμενη μέρα απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της κλιματικής κρίσης, «επενδύσεις επ΄ωφελεία νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ακατάσχετη παροχολογία. Σε σχέση δε με το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η κυβέρνηση, ακολουθώντας τους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ψευδή ισχυρισμό ότι η Ελλάδα είναι προτελευταία στην ανάπτυξη ανάμεσα στις άλλες χώρες της ΕΕ. «Σας προκαλώ να απαντήσετε αν η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση στην ΕΕ ή αν είναι στην 6η θέση. Στραβός είναι ο κύριος Τσίπρας; Αγράμματος είναι; Δεν ξέρει να διαβάσει έναν πίνακα;», σχολίασε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν θα μπορέσετε ποτέ να ασκήσετε σοβαρή αντιπολίτευση, εάν δεν μάθετε να διαβάσετε σωστά τους αριθμούς και τους πίνακες», ανέφερε επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ και προέτρεψε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Κλείστε σε ένα δωμάτιο τον κ. Τσίπρα, κάντε του φροντιστήριο. Παραμένει ο ίδιος αγράμματος Τσίπρας, από την πρώτη ημέρα. Ήρθε στη Βουλή και είπε πάλι ένα κάρο ανοησίες, για τη ΔΕΗ, που δεν τις καταλαβαίνει. Και όταν τα μάθει από την αρχή τα ξαναλέμε».

Παρατήρησε επίσης ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις «ο Μητσοτάκης του ρίχνει του Τσίπρα 15 μονάδες και 12 μονάδες και 14 μονάδες» και την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος να κάνει συστάσεις στη ΝΔ να δει τις δημοσκοπήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider