Μητσοτάκης: H «Διακήρυξη των Αθηνών» θέτει τις προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στη Μεσόγειο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: H «Διακήρυξη των Αθηνών» θέτει τις προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στη Μεσόγειο
Την ικανοποίησή του για την διεξαγωγή της πρώτης συνδιάσκεψης των MED-9 στην Αθήνα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε την σημασία της συνεννόησης μεταξύ των μεσογειακών κρατών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η κλιματική κρίση στην περιοχή της Μεσογείου.

Την ικανοποίησή του για την διεξαγωγή της πρώτης συνδιάσκεψης των EUMED-9 στην Αθήνα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε την σημασία της συνεννόησης μεταξύ των μεσογειακών κρατών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η κλιματική κρίση στην περιοχή της Μεσογείου.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων που βρέθηκαν στην Αθήνα είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για άλλα σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα, όπως η πανδημία του κορονοϊού αλλά και η κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού

Με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω στην Αθήνα τους ομολόγους μου, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στην επισήμως 1η Σύνοδο MED 9, αφου προστέθηκαν πλέον η Σλοβενία και η Κροατία.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που στην ατζέντα θα έχουμε το ζήτημα της κλιματικής κρίσης τις συνέπειες της οποίας αντιμετωπίζει η Μεσόγειος σήμερα.

Θα έχουμε την ευκαιρία να υιοθετήσουμε τη Διακήρυξη της Αθήνας, η οποία θέτει τις προτεραιότητες των χωρών της Μεσογείου και του Ευρωπαϊκού Νότου, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα την κοινή μας θάλασσα, τη Μεσόγειο.

Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε σημαντικά γεωπολιτικά και άλλα ζητήματα, από το Αφγανισταν έως την πανδημία Covid. Και φυσικά θα είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στην επίτευξη των σημαντικών στόχων που έχουμε θέσει, να έχουμε μετατρέψει την Ευρώπη στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως τα μέσα του αιώνα.

Επομένως, ελπίζω πως θα έχουμε πολύ παραγωγικές συναντήσεις και με χαροποιεί ότι καταφέραμε να διευρύνουμε το σχήμα MED 7, που πλέον περιλαμβάνει τους φίλους μας από τη Σλοβενία και την Κροατία.

«Η Διακήρυξη των Αθηνών»

Η διακήρυξη που υιοθετήθηκε σήμερα αναφέρει πως οι Χώρες του Νότου της ΕΕ (Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία) υπογραμμίζουν την κοινή και ισχυρή πεποίθησή τους πως η επείγουσα και φιλόδοξη παγκόσμια δράση είναι πλέον, περισσότερο από ποτέ, αναγκαία για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης και για τη δημιουργία ενός ασφαλούς ευημερούντος, δίκαιου και βιώσιμου μέλλοντος για τις κοινωνίες μας κατά τον 21ο αιώνα, επί τη βάσει των προτύπων κυκλικής οικονομίας.

Όπως αναφέρθηκε, οι δράσεις θα πρέπει να γίνουν σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδα και με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών, ιδίως της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα.

Δείτε εδώ το κείμενο, που υιοθέτησαν οι ηγέτες της Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider