Οι ΗΠΑ ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο την τρίτη δόση του εμβολίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο την τρίτη δόση του εμβολίου
Biden
Νέα δεδομένα δείχνουν ότι η προστασία εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν τη διανομή τρίτης δόσης των εμβολίων κατά της Covid-19 από τον επόμενο μήνα, και συγκεκριμένα από τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς νέα δεδομένα δείχνουν ότι η προστασία εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι αρχές θα προσφέρουν την τρίτη δόση σε όλους τους Αμερικανούς που ολοκλήρωσαν τον αρχικό εμβολιασμό τους πριν από τουλάχιστον οκτώ μήνες, με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Υγείας. Όσον αφορά το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson’s είναι πιθανό να χρειαστεί και τρίτη δόση, ωστόσο αναμένονται περισσότερα στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες.

Η τρίτη δόση θα είναι αρχικά διαθέσιμη στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και σε ηλικιωμένους και όσους βρίσκονται στα γηροκομεία, δηλαδή όσοι ήταν στις πρώτες ομάδες που εμβολιάστηκαν στα τέλη του 2020 - στις αρχές του 2021.

Είναι πλέον «πολύ σαφές» ότι η προστασία αρχίζει να εξασθενεί μετά τις δύο πρώτες δόσεις και με την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα, «αρχίζουμε να βλέπουμε στοιχεία μειωμένης προστασίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφουν η επικεφαλής του CDC, Rochelle Walensky, η Επίτροπος του FDA, Janet Woodcock, ο επικεφαλής σύμβουλος του Λευκού Οίκου Anthony Fauci και άλλα στελέχη του κλάδου υγείας.

«Με βάση τις πρόσφατες εκτιμήσεις μας, η τρέχουσα προστασία από τη σοβαρή ασθένεια, τη νοσηλεία και τον θάνατο θα μπορούσε να μειωθεί τους επόμενους μήνες, ειδικά σε όσους βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο ή εμβολιάστηκαν στις αρχικές φάσεις του εμβολιασμού».

Εξάλλου, το βράδυ της Τετάρτης, ο Λευκός Οίκος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πανδημία, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό στη συνέχεια στις 11:30 (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα η Wall Street Journal, ο Λευκός Οίκος κρίνει απαραίτητη τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της νόσου εν μέσω της αυξανόμενης εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδας επί αμερικανικού εδάφους. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), το στέλεχος Δέλτα έχει φτάσει να εντοπίζεται στο 99% των καινούργιων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, πριν την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισήμανε ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν δείχνουν ότι χρειάζονται επιπλέον δόσεις εμβολίων, προσθέτοντας πως οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι παγκοσμίως θα πρέπει να έχουν πλήρως εμβολιαστεί προτού οι χώρες με υψηλά εισοδήματα προχωρήσουν σε συμπληρωματικούς εμβολιασμούς.

Ειδικότερα, η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν, ερωτηθείσα σχετικά, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη: «Πιστεύουμε ξεκάθαρα πως τα στοιχεία σήμερα δεν υποδεικνύουν ότι χρειάζονται». Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κορυφαίος σύμβουλος του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ, αναφερόμενος στις τρίτες δόσεις που χορηγούνται σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, είπε σε δημοσιογράφους: «Υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως δεν πηγαίνουν στα σωστά σημεία με τη σωστή σειρά». Δύο δόσεις θα πρέπει να χορηγηθούν στους πιο ευάλωτους παγκοσμίως, πριν από τη χορήγηση τρίτων δόσεων στους πλήρως εμβολιασμένους, τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Moderna «βλέπει» ανάγκη για ετήσιο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Βέλγιο: «Πράσινο φως» για την τρίτη δόση εμβολίου Covid-19 σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα

Ισραήλ: Στο 86% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer/BioNTech μετά την τρίτη δόση

gazzetta
gazzetta reader insider insider