Διεθνή
17-08-2021 | 14:54

Γερμανία για Αφγανιστάν: « Όνειδος για τη Δύση οι εικόνες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ»

Newsroom
Μοιράσου το
Γερμανία για Αφγανιστάν: « Όνειδος για τη Δύση οι εικόνες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ»
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι σκηνές απόγνωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν είναι «ένα όνειδος για τη Δύση», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ενώ η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης σήμερα τον τερματισμό της αναπτυξιακής αρωγής της προς το Αφγανιστάν.

«Οι εικόνες απελπισίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι ένα όνειδος για την πολιτική Δύση», υπογράμμισε ο αρχηγός του γερμανικού κράτους, επιμένοντας στην «ανθρώπινη τραγωδία» την οποία βιώνουν οι Αφγανοί, που επιχειρούν απελπισμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, και «για την οποία είμαστε συνυπεύθυνοι».

Είναι «μια πολιτική τομή που μας συγκλονίζει και θα αλλάξει τον κόσμο», υπογράμμισε επίσης ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Η Γερμανία, η οποία, όπως και οι άλλες δυτικές χώρες, προσπαθεί μέσα στο χάος να οργανώσει μια επιχείρηση εκκένωσης, «οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την ασφάλεια» των υπηκόων της «καθώς και όλων των Αφγανών που επί χρόνια τους υποστήριξαν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ δήλωσε επίσης σήμερα πως η Γερμανία σταματά την αναπτυξιακή βοήθεια προς το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ο Μίλερ δήλωσε πως η προτεραιότητα τώρα είναι να απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν όλο το προσωπικό που βοήθησε τους Γερμανούς. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό από τη γερμανική αρωγή των 250 εκατ. ευρώ που είχε δεσμευτεί φέτος για το Αφγανιστάν, αν και μπορεί να έχει διατεθεί στη χώρα αυτή χρηματοδότηση από άλλες πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΗΕ - Αφγανιστάν: Έκκληση να απαγορευτούν οι επαναπατρισμοί Αφγανών

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η αλλαγή εξουσίας στο Αφγανιστάν στις παγκόσμιες αγορές;

Μέρκελ για Αφγανιστάν: Προειδοποιεί για κρίση, αν δεν υποστηριχθούν όσοι φεύγουν για να γλιτώσουν