Μπάιντεν: Ο πόλεμος του Αφγανιστάν ήταν χαμένη υπόθεση -Εμμένει στην απόφασή του για απόσυρση των στρατευμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: Ο πόλεμος του Αφγανιστάν ήταν χαμένη υπόθεση -Εμμένει στην απόφασή του για απόσυρση των στρατευμάτων
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, στα πρώτα του σχόλια μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, στα πρώτα του σχόλια μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Επιμένω σθεναρά στην απόφασή μου. Μετά από 20 χρόνια έμαθα με τον δύσκολο τρόπο ότι δεν υπήρξε ποτέ καλή στιγμή για να αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις», είπε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο.

Οι δηλώσεις του Προέδρου ήρθαν εν μέσω της αυξανόμενης κριτικής για τον χειρισμό της κατάστασης από την κυβέρνησή του, καθώς τμήματα της Καμπούλ βυθίστηκαν στο χάος και η κυβέρνηση της χώρας κατέρρευσε.

«Η αλήθεια είναι ότι εκτυλίχθηκε πιο γρήγορα από ό, τι περιμέναμε», είπε ο Μπάιντεν για την επίθεση των Ταλιμπάν που κατέλαβαν ολόκληρη τη χώρα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

O Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να καταπολεμούν την τρομοκρατία στο Αφγανιστάν ακόμη και μετά την απόσυρση. Η κίνησή του έδειξε ότι τιμά τη δέσμευσή του απέναντι στους Αμερικανούς στρατιώτες ότι θα λήξει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Επισήμανε ότι ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη περιορίσει σημαντικά την αμερικανική παρουσία στη χώρα μετά τη συμφωνία που πέτυχε με τους Ταλιμπάν, πέρυσι, στο Κατάρ.

Οι ΗΠΑ θα δεσμευτούν για «τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια» στο Αφγανιστάν, υποσχέθηκε ξεχωριστά ο Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για σπαρακτικές εικόνες.

«Οι Αμερικανοί δεν θα πεθάνουν σε ένα πόλεμο όπου οι αφγανικές δυνάμεις δεν είναι διατεθειμένες να πολεμήσουν»

Ο Μπάιντεν είπε ότι η περασμένη εβδομάδα απέδειξε ουσιαστικά ότι 20 χρόνια πολέμου δεν είχαν δημιουργήσει έναν αφγανικό στρατό που να μπορεί να υπερασπιστεί την κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση πρόθυμη να παραμείνει στη χώρα όταν θα πλησίαζαν οι Ταλιμπάν.

«Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν μπορούν και δεν πρέπει να πολεμούν σε έναν πόλεμο και να πεθαίνουν σε έναν πόλεμο όπου οι αφγανικές δυνάμεις δεν είναι διατεθειμένες να πολεμήσουν για τον εαυτό τους», είπε ο Μπάιντεν. «Τους δώσαμε κάθε ευκαιρία να καθορίσουν το μέλλον τους. Δεν μπορούσαμε να τους δώσουμε τη βούληση να παλέψουν για αυτό το μέλλον ».

«Ξέρω ότι η απόφασή μου θα επικριθεί, αλλά προτιμώ να δεχτώ αυτή την κριτική παρά να μεταφέρω αυτήν την απόφαση σε έναν μελλοντικό πρόεδρο», είπε ο Μπάιντεν.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, η Κίνα και η Ρωσία πρωτίστως, θα «ήθελαν πολύ» οι ΗΠΑ να μείνουν καθηλωμένες στο Αφγανιστάν.

Παρά το γεγονός ότι ο αφγανικός στρατός ήταν πολύ μεγαλύτερος, καθότι έχει δεχτεί μεγάλη βοήθεια από τις δυνάμεις του συνασπισμού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν μια σειρά από σοκαριστικές νίκες στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες εβδομάδες.

Καθώς οι Ταλιμπάν πλησίασαν την πρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο, ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκάνι εγκατέλειψε τη χώρα και τα δυτικά έθνη έσπευσαν να εκκενώσουν τις πρεσβείες τους λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας.

Ο Μπάιντεν απείλησε τους Ταλιμπάν με αντίποινα εάν οι τελευταίοι εμποδίσουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης που είναι σε εξέλιξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Σε περίπτωση επίθεσης, η απάντηση θα είναι «γρήγορη και ισχυρή», είπε ο Μπάιντεν, δεσμευόμενος ότι θα υπερασπιστεί τους Αμερικανούς πολίτες με «χρήση συντριπτικής ισχύος εάν είναι απαραίτητο».

Φωτο: Getty Images/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς οι Ταλιμπάν ξαναπήραν το Αφγανιστάν - Οι επόμενες προκλήσεις

Χάος στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 5 νεκροί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider