Μέρκελ: «Πικρή» η κατάσταση στο Αφγανιστάν - Απομάκρυνση έως και 10.000 ατόμων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέρκελ: «Πικρή» η κατάσταση στο Αφγανιστάν - Απομάκρυνση έως και 10.000 ατόμων
Μέρκελ
Όπως ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, «οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα μας απασχολούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» 

Η Γερμανία θα κληθεί να εκκενώσει από το Αφγανιστάν ακόμα και έως 10.000 άτομα, μετά από την κατάληψη της εξουσίας της χώρας από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματος της (CDU).

Όπως μετέδωσε το Reuters, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως θα χρειαστεί άμεσα να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν περίπου 2.500 βοηθητικού προσωπικού μαζί με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρους και άλλους πολίτες που ενδέχεται να κινδυνέψουν εάν παραμείνουν στη χώρα υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Η Γερμανία έχει καταγράψει 2.500 άτομα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν και θα μπορούσαν να απομακρυνθούν, κυρίως Αφγανοί και μέλη των οικογενειών τους που είχαν εργασθεί για τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Σε αυτούς προστίθενται άλλα 2.000 άτομα, δικηγόροι, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , που έχουν επίσης εκφράσει την επιθυμία να φύγουν. Αν ληφθούν υπόψη και τα μέλη των οικογενειών τους, ανέρχονται σε 10.000 άτομα συνολικά, δήλωσε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος είπε ακόμα ότι η Γερμανία πρέπει να συνεργαστεί με τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν για την κατάσταση στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε πως «οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα μας απασχολούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Οι ευθύνες των ΗΠΑ

Ακόμα, η κ. Μέρκελ συμπλήρωσε ότι η ευθύνη της δυτικής στρατιωτικής αποχώρησης ανήκει στις ΗΠΑ.

«Είχαμε πει ότι θα παραμείνουμε όσο παραμένουν οι Αμερικανοί», είπε.

Ωστόσο, η κ. Μέρκελ εξέφρασε κάποια κατανόηση για την απόφαση του Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα σε επίπεδο απωλειών κατά τα 20 χρόνια της παρουσίας τους στο Αφγανιστάν.

«Για όλους εκείνους που προσπάθησαν να ενεργήσουν για την πρόοδο και την ελευθερία» στην χώρα αυτή «κυρίως για τις γυναίκες, οι εξελίξεις είναι πικρές», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ για Αφγανιστάν: Συντονισμός με τα κράτη μέλη για ασφαλή αποχώρηση του προσωπικού

Βρετανία για Αφγανιστάν: Ο έλεγχος στους Ταλιμπάν - «Δεν γυρίζουμε πίσω»

gazzetta
gazzetta reader insider insider