Επιστρέφει στη δημοσκοπική άνοδο ο Σόλτς και το SPD - To CDU σε αμήχανη πτώση

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστρέφει στη δημοσκοπική άνοδο ο Σόλτς και το SPD - To CDU σε αμήχανη πτώση
Ανακάμπτει δημοσκοπικά το SPD ένα μήνα πριν τις κάλπες (Το SPD ξαναπιάνει μετά από καιρό ένα στιβαρό 20% στις δημοσκοπήσεις ένα μήνα πρις τις εκλογές. Το CDU έχει μια ελαφρά κάμψη και όλα δείχνουν ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ο αντικαταστάτης της Άνγκελα Μέρκελ)

Λίγες εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου ένοικου της Καγκελαρίας, που θα αντικαταστήσει την Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανία φαίνεται περισσότερο αναποφάσιστη από ποτέ. Βέβαια, έχει αρχίσει και φαίνεται ότι η προσωπικότητα που έχει επιλεγεί από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το κόμμα της Μέρκελ, δεν είναι επαρκής για να "καλύψει τα παπούτσια" της απερχόμενης Καγκελαρίου.

Το κέντρο όλης της πολιτικής συζήτησης στη Γερμανία έχει, δυστυχώς, παγιωθεί γύρω από το ερώτημα "ποιος είναι ο πιο κατάλληλος για καγκελάριος" κι όχι ποιο πρόγραμμα χρειάζεται η χώρα και ποιος μπορεί να το εξυπηρετήσει από τη θέση της Καγκελαρίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας, ο νυν υπουργός Οικονομικών 'Ολαφ Σολτς (του SPD)είναι στήθος με στήθος με τον Άρμιν Λάσσετ (CDU) και για την ώρα τον περνάει για ελάχιστα. Επίσης, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις στην πρόθεση ψήφου, δείχνουν ότι το SPD (το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα) να παγιώνεται στο 19% (μετά από μήνες) με προοπτική ανόδου, ενώ το CDU φθίνει ελαφρά.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2021, έδειξε ότι το 59% των ερωτηθέντων εμπιστεύονταν τον Όλαφ Σολτς να αναλάβει την Καγκελαρία. Σε σύγκριση με την ίδια έρευνα πριν από δύο εβδομάδες, ο πολιτικός του SPD πέτυχε αύξηση πέντε ποσοστιαίων μονάδων. Το 33 τοις εκατό των ερωτηθέντων τον χαρακτηρίζουν ακατάλληλο.

Όλαφ Σολτς (SPD)
Όλαφ Σολτς (SPD)

Ο Άρμιν Λάσσετ (CDU) ακολουθεί δεύτερος με 28 τοις εκατό στις θετικές ψήφους κι έχασε επτά ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με πριν από 2 εβδομάδες. Το 67 τοις εκατό των ερωτηθέντων θεωρούν τον Λάσσετ ακατάλληλο. Το πιο πιθανό είναι ο τρόπος που διαχειρίστηκε επικοινωνιακά και πολιτικά τις πλημμύρες που χτύπησαν τη Γερμανία. Η αποτυχία ήταν τέτοια που αναγκάστηκε να προστρέξει η Άνγκελα Μέρκελ στους πλημμυροπαθείς, όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει. Έκτοτε, ο Λάσσετ και το CDU βρίσκονται σε μια σταθερά πτωτική πορεία.

Πτωτική είναι και η πορεία για τους Πράσινους και την Ανναλένα Μπέρμποκ, την οποία θεωρούν κατάλληλη για Καγκελάριο μόνο το 23 τοις εκατό των ερωτηθέντων, χάνοντας 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ακατάλληλη τη θεωρούν το 70% των ερωτηθέντων.

Βέβαια, να σημειωθεί ότι η δημοτικότητα των υποψηφίων μπορεί να επηρεάσει παθητικά το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς ο πληθυσμός δεν εκλέγει άμεσα τον Καγκελάριο στη Γερμανία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ερώτημα "ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο επόμενος Καγκελάριος". Εκεί, ο Σολτς είναι πάλι πρώτος με 44%, ο Λάσσετ δεύτερος με 21% και η Μπέρμποκ τρίτη με 16%. Την σημαντική διαφορά εδώ την κάνει η συσχέτιση με μόλις πριν 2 εβδομάδες. Ο Σολτς κέρδισε 10 δημοσκοπικές μονάδες , ο Λάσσετ έχασε 8 και η Μπέρμποκ 4.

Το πρόβλημα για το CDU βρίσκεται στο πρόσωπο του Λάσσετ

Στην ίδια έρευνα του ZDF υπάρχει και το ερώτημα "τι θα ψηφίζατε αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή". Εκεί ο συνδυασμός CDU/CSU βρίσκεται στην κορυφή με 26%, όπως και σε όλες τις σχετικές δημοσκοπήσεις. Η έρευνα του ZDF αποτυπώνει και τη σχετική πτώση 2 ποσοστιαίων μονάδων το τελευταίο διάστημα, ενώ το SPD κερδίζει 3 ποσοστιαίες μονάδες και φτάνει όπως είδαμε το 19%, η καλύτερη επίδοσή του τα τελευταία τρία (!) χρόνια.

Οι Πράσινοι, από την άλλη πλευρά, χάνουν δύο ποσοστιαίες μονάδες αν και παραμένουν στο 19%. Το AfD και το FDP πήραν το καθένα 11% των προτιμήσεων και η τιμή του AfD είναι σταθερή, δείχνοντας μια παγίωση στη γερμανική κοινωνία και κοινή γνώμη.

Καταλήγουμε ότι το πρόβλημα για τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση είναι σαφώς το πρόσωπο του Λάσσετ, ο οποίος κρίνεται δημοσκοπικά ακατάληλλος για αντικαταστάτης της Μέρκελ. Η πτώση του συνδυασμού CDU/CSU είναι σημαντικά μικρότερη στην προοπτική της, από την πτώση της δημοτικότητας του Λάσσετ και αυτό είναι ένα πρόβλημα για δύσκολους λύτες. Γιατί αν θεωρήσουμε ότι σε έναν μήνα από τώρα, ο πολιτικός μηχανισμός του CDU/CSU με την "αύρα" της Μέρκελ θα κερδίσει τις εκλογές για την Καγκελαρία, είναι πολύ δύσκολη η θέση του επόμενου καγκελάριου, όταν ξεκινάει με τέτοια αρνητικά ποσοστά αποδοχής. Από την άλλη, το να γίνει η έκπληξη με τον Όλαφ Σολτς, πλέον είναι ένα σενάριο που δεν είναι επιστημονική φαντασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider