ΗΠΑ: Εμφανίζονται «ρήγματα» στην ενότητα των Δημοκρατικών για τον προϋπολογισμό των 3,5 τρισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Εμφανίζονται «ρήγματα» στην ενότητα των Δημοκρατικών για τον προϋπολογισμό των 3,5 τρισ. δολαρίων
Τα προοδευτικά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα υποστηρίξουν το νομοσχέδιο εκτός και αν συμπεριλαμβάνει αρκετές δαπάνες για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Ώρες μετά την ψήφιση από τη Γερουσία ενός σχεδίου δαπανών προϋπολογισμού 3,5 τρισ. δολαρίων για επενδύσεις σε νέα εγχώρια προγράμματα στις ΗΠΑ, αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές μεταξύ της μετριοπαθούς και της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών σχετικά με το μέγεθος και το εύρος των δαπανών.

Ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν, ένας μετριοπαθής Δημοκρατικός που αντιπροσωπεύει την -συντηρητικών τάσεων- πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια, προειδοποίησε σχετικά, αμέσως μετά την ψήφιση των παραπάνω αναφερόμενων δαπανών, που διαμορφώνουν τις προτεραιότητες του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Μάντσιν ενεργεί συχνά ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του κόμματός του και των Ρεπουμπλικάνων εξέφρασε τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο «σοβαρών συνεπειών» για το χρέος των ΗΠΑ, αλλά και για την ικανότητα της Ουάσινγκτον να ανταποκριθεί σε άλλες κρίσεις που είναι ενδεχόμενο να προκύψουν.

Η κίνηση αυτή του Μάντσιν επέτρεψε στη γερουσιαστή των Δημοκρατικών Κίρστεν Σίνεμα να προειδοποιήσει ότι δεν υποστηρίζει τις δαπάνες των 3,5 τρισ. δολαρίων, αλλά θα μπορούσε να συνεργαστεί «με καλή πίστη» για την κατάρτιση ενός εναλλακτικού σχεδίου, που θα ήταν δυνατό να συμπεριληφθεί στην υλοποίηση του νομοθετικού πακέτου.

Το σχέδιο δαπανών εξυπηρετεί καίριες προτεραιότητες των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και μεταρρυθμίσεις για ζητήματα μετανάστευσης, ενώ θα δημιουργήσει κοινωνικά προγράμματα, όπως η καθιέρωση της προσχολικής εκπαίδευσης, αλλά και η παροχή επιδοτούμενων υπηρεσιών υγείας στο σπίτι για τους ηλικιωμένους.

Τα προοδευτικά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα υποστηρίξουν το νομοσχέδιο εκτός και αν συμπεριλαμβάνει αρκετές δαπάνες για τη χρηματοδότηση των παραπάνω προγραμμάτων.

Οι Δημοκρατικοί έχουν οριακή πλειοψηφία στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου και μπορούν να διαχειριστούν μόλις μία αρνητική ψήφο από την κοινοβουλευτική πτέρυγα του κόμματος στην Γερουσία, αλλά και μόλις μερικές αρνητικές ψήφους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθιστώντας επικίνδυνη την ομαλή πορεία ψήφισης του σχεδίου δαπανών.

Η Γερουσία ψήφισε το σχέδιο δαπανών των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με ψήφους 50-49 υπό κομματική πειθαρχία, μετά από 14,5 ώρες αφού είχε ψηφιστεί με ψήφους 69-30 το νομοσχέδιο αναβάθμισης των υποδομών με δαπάνες ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, που υπόσχεται να υλοποιήσει την μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, για τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου, των γεφυρών, των αεροδρομίων, αλλά και των υδάτινων διόδων.

Οι Δημοκρατικοί προγραμματίζουν να ψηφίσουν το μεγαλύτερο πακέτο μέσα στους επόμενους μήνες, κάνοντας χρήση μιας κοινοβουλευτικής τακτικής που είναι γνωστή ως «συμβιβασμός» και τους επιτρέπει να το ψηφίσουν με απλή πλειοψηφία.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσε πως πιστεύει ότι το κόμμα θα πρέπει να παραμείνει ενωμένο για την ψήφιση του αναφερόμενου νομοθετικού πακέτου.

«Κοιτάξτε υπάρχουν μερικοί στην κοινοβουλευτική μου ομάδα που πιστεύουν ότι είναι υπερβολικό, όπως υπάρχουν και άλλοι στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα που πιστεύουν ότι είναι πολύ μικρό», απάντησε ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες του Μάντσιν και της Σίνεμα σχετικά με τις δαπάνες των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Μπορώ να σας πω αυτό: Στο συμβιβασμό, πρώτον, θα έρθουμε όλοι μαζί για να δρομολογήσουμε κάτι για να γίνει. Δεύτερον, κάθε τμήμα του σχεδίου του Μπάιντεν θα προωθηθεί με δυναμικό και γενναίο τρόπο», είπε ο Σούμερ.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Στένι Χόγιερ δήλωσε ότι το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα θα αναστείλει τις θερινές διακοπές στις 23 Αυγούστου για να εξετάσει την απόφαση για τον προϋπολογισμό.

Ο Μάντσιν και η Σίνεμα ψήφισαν και για τα δύο νομοθετικά μέτρα δαπανών των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, μέσα στο φθινόπωρο, όταν οι διαπραγματεύσεις θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την υλοποίηση των νομοθετημάτων, οι δύο κοινοβουλευτικοί είναι πιθανό να ταράξουν τα νερά, αν οι ίδιοι και οι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων προσπαθήσουν να μειώσουν τις δαπάνες, προκαλώντας την αντίδραση της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επαρκούν για τις ΗΠΑ τα 4,7 τρισ. δολάρια των «πακέτων Μπάιντεν»;

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε το πακέτο 3,5 τρισ. δολαρίων του Μπάιντεν

gazzetta
gazzetta reader insider insider