Λιβανός: H ανάπτυξη θα έλθει από την περιφέρεια και από τους νέους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιβανός: H ανάπτυξη θα έλθει από την περιφέρεια και από τους νέους
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός
«Το γεγονός ότι η ΚΑΠ δεν βρίσκεται στον δημόσιο διάλογο της χώρας αποτελεί ήττα για όλους μας» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Η ανάπτυξη θα έλθει από την περιφέρεια και από τους νέους», τόνισε σε δήλωση του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, από τη Λάρισα όπου βρέθηκε για να πραγματοποιήσει την πρώτη από τις 13 συνδιασκέψεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Ο υπουργός αναφερόμενος στον δημόσιο διάλογο για την ΚΑΠ, τόνισε πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ίσως το μεγαλύτερο πολιτικό ζήτημα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και επηρεάζει εκατομμύρια Ευρωπαίους αγρότες.

Παράλληλα, ο κ. Λιβανός είπε πως στην πατρίδα μας, η ΚΑΠ επηρεάζει άμεσα 650.000 αγρότες, παράλληλα όμως επηρεάζει έμμεσα το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού.

«Είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η αγροτική μας οικονομία και όλη η Ελλάδα, κατ΄ ουσίαν, τα επόμενα σχεδόν 10 χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ειλικρινά, το πιστεύει και ο πρωθυπουργός, ότι η αγροτική οικονομία είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Αυτόνομα, αλλά και μέσα από την γαστρονομία, τον τουρισμό, την ζωή μας την ίδια. Θέλουμε να τον ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Θέλουμε να μπουν πολλοί νέοι άνθρωποι στο κομμάτι της ελληνικής γεωργίας. Φιλοδοξούμε να στηρίξουμε με αυτό τον τρόπο την ελληνική περιφέρεια, διότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έλθει από την περιφέρεια».

Μιλώντας για το μέλλον των νέων ανθρώπων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει μια ουσιαστική και δημιουργική διέξοδο στους νέους, υποστηρίζοντας παράλληλα πως «προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η στήριξη των νέων, καθώς και να φέρουμε πίσω πολλούς από τους συμπατριώτες μας που έφυγαν στην περίοδο της κρίσης στο εξωτερικό».

Kατά την διάρκεια της παρέμβασης του στην συνδιάσκεψη, ο υπουργός χαρακτήρισε την νέα ΚΑΠ «ως μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ελλάδας, που δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Και τούτο, όπως εξήγησε, «γιατί στη χώρα μας αναλογούν άνω των 19,5 δισ. ευρώ για την επόμενη περίοδο».

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι για να ανταποκριθεί ο πρωτογενής τομέας στις προκλήσεις της νέας εποχής, «πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, αφού στόχος είναι να ωφεληθούν οι Έλληνες αγρότες».

«Στόχος μας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου, η αύξηση της απόδοσης ανά στρέμμα για τον γεωργό μας, η αναβάθμιση της θέσης του Έλληνα αγρότη στην κοινωνική και οικονομική αλυσίδα, η ταύτιση της πρωτογενούς παραγωγής με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας στον 21ο αιώνα», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, συμπυκνώνοντας την πολιτική και οικονομική στόχευση της νέας Εθνικής Στρατηγικής στον αγροδιατροφικό τομέα.

Απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι το ΥΠΑΑΤ ξεκινά διαβούλευση για την ΚΑΠ ενώ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η συμφωνία, ο κ. Λιβανός είπε ότι οι συζητήσεις θα είχαν ξεκινήσει πολύ πριν αν δεν υπήρχε η πανδημία, «γιατί η φιλοσοφία της κυβέρνησής μας είναι ο ανοικτός και ισότιμος διάλογος».

«Το γεγονός ότι η ΚΑΠ δεν βρίσκεται στον δημόσιο διάλογο της χώρας αποτελεί ήττα για όλους μας», είπε ο κ. Λιβανός «και κυρίως αποτελεί ήττα για τους αγρότες μας. Συζητάμε για τα μικρά και χάνουμε τα μεγάλα. Η συζήτηση για την ΚΑΠ θα γίνεται παράλληλα με τον διάλογο που γίνεται στην Ευρώπη», ξεκαθάρισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Βλέπουμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος. Το δάσος είναι η ΚΑΠ». Σημείωσε δε, ότι πρέπει να την καταλάβουν περισσότερο από όλους οι αγρότες που θα την υλοποιήσουν. «Και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα συνθέσουμε τις θέσεις μας».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με δήλωση του ευχαρίστησε τον υπουργό που ξεκινά, σήμερα, από τη Θεσσαλία τον διάλογο για την Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης για την αξιοποίηση των 20 δισ. ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Μέσα από τον διάλογο για τη νέα ΚΑΠ, ακολουθούμε το δόγμα Build Back Better, δηλαδή έχουμε μια στρατηγική στόχευση ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο μελλοντικούς κινδύνους που διατρέχουν την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, την καλύτερη διαχείριση του νερού, την είσοδο περισσότερων νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και συμπλήρωσε: «Σε όλες τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Θεσσαλία το τελευταίο διάστημα -Ιανό, παγετό, υπερκυτταρική καταιγίδα, Μήδεια- ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός στάθηκε με σεβασμό και ενδιαφέρον, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με πρωτόκολλο ενεργειών και με αλήθεια στο πλευρό των πληγέντων, γιατί πιστεύουμε στην αξία των ανθρώπων της παραγωγής».

Μιλώντας για τα μέτρα στήριξης στον αγροτικό κόσμο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο κ. Αγοραστός είπε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τους ανθρώπους της παραγωγής με 205.988 έργα και δράσεις, προϋπολογισμού 1,598 δισ. ευρώ και τα οποία αφορούν την αγροτική οδοποιία, τον εξηλεκτρισμό, τις υπογειοποιήσεις αρδευτικών δικτύων, τις λιμνοδεξαμενές, τα φράγματα, την ενίσχυση νέων αγροτών και κτηνοτρόφων, τα Σχέδια Βελτίωσης, την πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων, το πρόγραμμα Leader, κά.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε την Αβερώφειο Σχολή και το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών στη Λάρισα, όπου ξεναγήθηκε και συνομίλησε με τους ερευνητές και το προσωπικό.

Σε δήλωση του, ο κ. Λιβανός σημείωσε πως «η ενίσχυση της έρευνας και η κατάρτιση των αγροτών αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής μας», ενώ αναφερόμενος στο Ινστιτούτο είπε ότι «διαχρονικά και χωρίς να δημιουργεί θόρυβο δίνει λύσεις και στηρίζει την αγροτική παραγωγή, ανοίγοντας με τη δουλειά του νέους ορίζοντες στους αγρότες μας».

Επίσης επεσήμανε ότι οι απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ απαιτούν εκ των πραγμάτων ουσιαστική επένδυση τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην έρευνα και κυρίως είσοδο νέων στην αγροτική παραγωγή, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, μιλώντας για τον ρόλος της Αβερωφείου Σχολής, σημείωσε ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι η αναβάθμιση των επαγγελματικών σχολών, αλλά και των σχολών στο πλαίσιο δραστηριότητας του ΕΛΓΟ.

«Τις σχολές του ΕΛΓΟ, τις σχολές του ΥΠΑΑΤ, θέλουμε να αναβαθμίσουμε και να ενισχύσουμε, για να μπορούμε, ακριβώς, να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει η ελληνική αγροτική παραγωγή, ότι τα ποσοστά μας σε επίπεδο κατάρτισης είναι κάτω από το 6%, όταν ο μέσος όρος στη Ευρώπη αγγίζει το 50% και χώρες πρότυπα για την αγροτική παραγωγή, όπως η Ολλανδία, ξεπερνάνε το 85%» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider